用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK PN 班簡介會
樓主: RMC0101
go

YORK PN 班簡介會 [複製鏈接]

回覆 winicelwp 的帖子

剛剛睇倒係咪話 PN,  無校車架 ???
如果無, 我唔會去interview lur...

Evachau 發表於 13-11-27 13:30
以為呢間比較多位,會肯收十月細B㖭!
oh ic...Thanks for sharing!

回覆 RMC0101 的帖子

今年係一定要番5日, 只係講得好清楚135和24行兩組Programmes. 一組135focus學術, 另一組24focus音樂和physical education.

回覆 TeriAnla 的帖子

Thank!

TeriAnla 發表於 13-11-27 14:25
回覆 RMC0101 的帖子

今年係一定要番5日, 只係講得好清楚135和24行兩組Programmes. 一組135focus學術, 另 ...

其實我都係住新界區,雖然心水讀york,但都好掙扎係咪應該咁遠出去讀,用家可否分享下其實小朋友辛唔辛苦,同埋咁貴學費,仲要坐校車值唔值? 因為屋企附近都有幾間收到offer,仲要係上午班,所以好矛盾出唔出省讀。

回覆:RMC0101 的帖子

回覆 mehmeh 的帖子

When you step in the conference meeting area, then teacher will hand to you.

smile_w99 發表於 13-11-27 13:13
今曰聽完briefing, 知道2014 PN位一定無細b份(校長話8月或打後嘅b都無收)! 校長都好担白,只會有2015 specia ...
我聽到的卻是會比那些對小孩有要求的家庭, 沒聽到說provide good support.

回覆 fathaha 的帖子

其實好難講值唔值, 因為我冇試過其他幼稚園又得一個小朋友. 我PN決定出去因為我住馬灣, 出Tsuen Wan, Tsing Yi, 時間又係30至45分鐘, 禁點解唔直出Kln Tong. 我地N冇人士, 除咗疊埋心水考私小直資外, 仲可以點. 冇可能係馬灣Creative.

上年我亦有另一間Kln Tong名幼Offer, 但個間PN唔係100%直升K1, 心知囝囝比一般大B發展慢, 好驚K1比人西出嚟, 所以保險計選了York可以直升K1. 好感恩自己嘅決定因為現在發現個間名幼有好多親子功課(=父母功課), 小朋友禁細,根本唔會識. 我地兩公婆都番工, 工種又忙, 如所以好驚喜York 上學期竟然冇功課, 連中秋花燈都係係學校老師同佢地整. 壓力少啲. 不竟我都係新手媽咪, 我地同小朋友都要適應. 起碼有呢half year認識學校教法同speed. 我地已經做好預備迎接下學期開始更多學術訓練了.

初開學我不停同老師講唔好意思我會努力同囝囝介Diaper, 好驚老師Label囝囝. 點知班主任叫我冷靜啲. 去VV好小嘢, 大大下佢會自然識. 但講說話delay反而好緊要, 會影響社交發展和學習. 佢話要我配合囝囝變番雙語, 入學前唔講嘢亦8成聽得明英文指令only. 3個月開始見成果,我同Daddy都好開心.

希望幫到你. 我相信好多都係好學校. 每個小朋友家庭都唔同, 選間適合又配合到需要就可以了.  

回覆:YORK PN 班簡介會

上午9:15session 有送返學校車,但沒放學校車。11am session 沒校車。

回覆:chengv 的帖子

校長話唔要怪獸家長。家長要有質素。

回覆:YORK PN 班簡介會

聽完既感覺: 十分著重學生的英語能力,和劍橋試的成績……校舍大……但估唔到返兩個鐘,仲要上午有分兩個時段……呢樣真係要考慮!
不過見到啲小朋友係操場上堂都幾開心

回覆:fathaha 的帖子

兩個鐘真係令人卻步......

回覆:laijody 的帖子

回覆 BALL_B116 的帖子

Your son Jan 2011? 是否所有Jan bb 可去special K? start when Sept ? 我去了briefing 但沒有提special K...

回覆:ThanksGod0112 的帖子

回覆:ThanksGod0112 的帖子

回覆:BALL_B116 的帖子

冇錯。下午3小時班學費5900。

回覆:BALL_B116 的帖子

我囡都係大b。申請表我都剔選pm class。請問如果真係收左pm class。係咪如果到時有special k。學校會自動通知你?

‹ 上一主題|下一主題