用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK PN 班簡介會
樓主: RMC0101
go

YORK PN 班簡介會 [複製鏈接]

引用:K1-K3+正常上下午班各3小時。囝囝今年讀PN+

原帖由 TeriAnla 於 13-11-27 發表
K1-K3 正常上下午班各3小時。囝囝今年讀PN 3小時,下年K1 學費係$5200/mth.
你囝返下午班嗎?想問你點安排他的午睡時間?因見pm返2-5。時間好難用

引用:其實個校長無講pn班內容、主要係講k班學英

原帖由 Franceschingyi 於 13-11-26 發表
其實個校長無講pn班內容、主要係講k班學英文。所以聽完後反而希望佢地吾收pn而比k班offer. 兩個鐘頭pn都吾 ...
明年 N班全部無校車?

回覆:Evachau 的帖子

下午班有校車。上午只有9點果轉有

回覆:YORK PN 班簡介會

原來封信寫有聽簡介會會被優先考慮,咁都得?

回覆 fathaha 的帖子

我上年報PN,今年報K1,全部報PM. 原因係囝囝作息較合下午班, 距離學校遠唔希望早上太趕和繁忙時間坐車. 今年K1都想下午,除了以上原因, 鍾意下午班師生比例較好. 囝囝自信不足, 經常要鼓勵, 希望下午班多啲attention俾佢.

囝囝日常生活流程大約:
7.30 起身
8.30 送我上車番工
8.45 - 10.00 到遊樂場玩. 行樓梯, 單車, 上堂
(Tue/Fri 單對單普通話遊戲班. Wed Art Play.)
10.00 - 10.45 - 回家休息加早上閱讀時間
10.45 - 12.00 - 小睡
12.00-12.45 - Lunch
12.45 - 上校車 (馬灣)
13.40 - 回到學校 (上堂時間 14.00-17.00)
17.30 - 係青衣接小朋友
17.50 - 番到屋企
18.15 - Dinner
19.00 - 21.00 - 親子時間 (玩,睇書, 阻住我地食飯, 唱歌, 分享學校點滴, 沖涼)
21.00 - Sleep

York PN 由8月到現在都沒有功課, 親友勞作都冇. 小朋友識認10個中文字, 唱Phonics歌, 其他學校教歌仔. 26個字母,Colours & shapes 都好熟了, 回校一次親子Halloween Party (小朋友有上stage唱歌表演, 行Catwalk)

For reference.

回覆 TeriAnla 的帖子

我有無睇錯

York PN 由8月到現在都沒有功課, 親友勞作都冇.

Are you sure this? Do you know why?

TeriAnla 發表於 13-11-27 12:17

我上年報PN,今年報K1,全部報PM. 原因係囝囝作息較合下午班, 距離學校遠唔希望早上太 ...
可否告訴更多"單對單普通話遊戲班 & Art Play" 的資料..
阿B也被收了PM班..想上午返一些興趣班

回覆:RMC0101 的帖子

我囝囝讀緊啊,係冇功課的。以我理解,York PN下學期先正式揸筆練習和有少許工作紙。一星期有一本故事書鼓勵親子閱讀,但冇功課或閱讀報告之類。睇唔睇自己控制。按時退回學校就OK. 我知道學校做緊好多小肌肉手指仔練習,有教小朋友揸顏色筆。

引用:回覆+fathaha+的帖子 我上年報PN,今年報K1

我上年報PN,今年報K1,全部報PM. 原因係囝囝作息較合下午班, 距離學校遠唔希望早上太 ...
你個schedule 幾好,早睡早起,值得學習

回覆:TeriAnla 的帖子

你個schedule真係好好!無論返上午定下午,做到早睡早起真係好!

今曰聽完briefing, 知道2014 PN位一定無細b份(校長話8月或打後嘅b都無收)! 校長都好担白,只會有2015 special k1 offer比11/12月細b! 另一個訊息收到係interview其實更重要係睇家長能否provide good support to train kids! 即係揀背景啦!

引用:回覆+fathaha+的帖子 我上年報PN,今年報K1

多謝你分享。如果真係收我囡我可參考你的schedule。thx~

回覆 TeriAnla 的帖子

I live in Tsing Yi too. Can you tell me how long is the school bus? I want to choose some school in kowloon tong..but feel a bit far..worries it will to tired for my baby.

TeriAnla  TY好似分兩架車, 我個架行馬灣加青衣城, 曉峄. 如果青衣上落,車程大約30至45分鐘, 睇有冇人遲到和Kln Tong Traffic. 通常Kln Tong塞.  發表於 13-11-27 14:31

回覆:smile_w99 的帖子

What is special k1, my baby is sept b, so what will be the arrangement then?

smile_w99  Did you attend any briefing for Sept bb?  I don't know what is the arrangement for Sept b!  發表於 13-11-27 13:42

引用:今曰聽完briefing,+知道2014+PN位一定無細b

原帖由 smile_w99 於 13-11-27 發表
今曰聽完briefing, 知道2014 PN位一定無細b份(校長話8月或打後嘅b都無收)! 校長都好担白,只會有2015 specia ...
以為呢間比較多位,會肯收十月細B㖭!

smile_w99  K就多位! PN應該都係供不應求!  發表於 13-11-27 13:43

引用:今曰聽完briefing,+知道2014+PN位一定無細b

原帖由 smile_w99 於 13-11-27 發表
今曰聽完briefing, 知道2014 PN位一定無細b份(校長話8月或打後嘅b都無收)! 校長都好担白,只會有2015 specia ...
呢間學校咁商業。睇家長背景收生唔出奇

cherryird  我係普通文職, 都收我小朋友, 唔關事, st cat同民生個D我才覺得看背景  發表於 13-11-28 15:23

回覆 laijody 的帖子

Special K1 係PN但比PN深d 喎! 同埋係番3 hrs,有校車!  This is what I've got in the briefing!

我係佩服校長咁担白! 好少學校肯咁講(雖然係咁做)!

回覆:YORK PN 班簡介會

想確定下n 班係咪分上下午班外,仲會分星期一三五同二四班??簡介會有咁show + webpage 又話k + pre school 番5日!好亂啊!

回覆 ms_ketchup 的帖子

i want to know too. I saw the overhead have showed

1) Mon, Wed, Fri - 3 days programmes - HKD3600
2) Tues, Thurs - 2 days programmes - HKD2400

Classes at 9:15-11:15 (2 hours) - HKD4950, 11:30-13:30 (2 hours) - HKD4950, 14:00-17:00 (3 hours) - HKD5900

Is that means we can choose the class in 3 days, 2 days or 5 days?

alpo1122  I got the same info of you...thus if 3 or 2 days prog, school fee may around 2-3k, for 5 days is 4950...  發表於 13-11-27 13:56
‹ 上一主題|下一主題