用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (嬲爆)我覺得明明係唔信但又拎宗教分的人真係好無恥 ...
樓主: jacobkit
go

(嬲爆)我覺得明明係唔信但又拎宗教分的人真係好無恥 [複製鏈接]

回覆:(嬲爆)我覺得明明係唔信但又拎宗教分的人真係好無恥

God knows.
But I also hope that school will check on the record of church attendance. So they know people really are going to church or just cheating the 5 marks.

我都算半個過來人, 我囡出世冇耐已有朋友建議我同囡拎宗教分, 我都曾經心動, 唔拎好似好蝕,差d 帶左呀囡返教會, 但良心話我知... 我真係唔信做咩咁樣呃5分,呢d 便宜真係貪唔落, 最後都係冇帶囡信教, 15咪15分lor, 阿囡咪最多自行唔選教會學校lor, 仍有大把選擇 ...

jacobkit 發表於 13-11-26 12:11
AGENT : 咁你真係要返下教會了,你有幾耐無返過?
客: 洗完禮無耐就無返LA,現在咁搞法,都要返LA
起碼呢5分可以令一個平時唔返教會的人, 都要返下教會.

咁不如讓半球加2.5分,將個優勢減D等D人無咁大initiative去呃

我認識一個天主教神父, 他十分歡迎那些為了5分而來信天主教的人, 他認為這也是主的安排, 而神父因此而得以接觸這些人, 另他們真正信主, 當然未必可令這些人之後全數信主, 起碼會有一部份.

回覆:AGJ 的帖子

我唔明點解攞唔好 5分而入唔到心儀學校嘅家長會咁不滿! 機會平等,你都可以返教會攞5分,你無返過就已經選擇唔信,又要眼紅別人果5分,問題係咪係你地自己果度?

制度上的下平等
爲何信教有多5分?宗教覺得不是也由政府出錢、出糧嗎?
爲何校友有多5分?一間歷史悠久的學校,有太多太多的校友,他們的子女、子女的子女,子子孫孫這可霸佔學校?!
那麼不會減少社會的流動嗎?

打錯字:宗教學校也是由政府出錢

him_yan 發表於 3-11-26 17:55 我唔明點解攞唔好 5分而入唔到心儀學校嘅家長會咁不滿! 機會平等,你都可以返教會攞5分,你無返過就已經選 ...
你個邏輯思考有問題…重點係信教應唔應該多5分,唔係點解唔去信教攞5分

引用:Quote:him_yan+發表於+3-11-26+17:55+我唔

原帖由 qpalzm 於 13-11-26 發表
你個邏輯思考有問題…重點係信教應唔應該多5分,唔係點解唔去信教攞5分
你說得對!:good

回覆:cherrieshum 的帖子

你有聽過崇小家長會嗎?佢講你要先接受間學校嘅宗教!因為好多有宗教小學都要學生背怎聖經或聖母經怎至默書!如果家長信念都唔同本身學校理念!你個小朋友會好辛苦!!校方又難做!我知道有家長投訴過學校問為什麼要背聖經佢個仔唔信!投訴學校洗佢個仔腦!因此,欺騙得來的宗教分,我相信神係知道的!但宗教分每間學校計分標準都唔同那麼真的要统一下!

利申,我係由細到大都信既基督徒。

第一,唔係每間小學都認受每一間教會既洗禮證明,所以這5分唔係必取,既然係咁,唔信又何必扮信。

第二,要正式受洗,要經信仰查問,過到人都過唔到神。

第三,個個都係有多5分,其實自行派位都唔會有優勢,搞咁多野最終都未必入讀心儀小學。

不過,真心信主,即使入唔到心儀都唔應該覺得浪費功夫。

引用:Quote:him_yan+發表於+3-11-26+17:55+我唔

agree

呢個先係正確價值觀!

引用:Quote:原帖由+qpalzm+於+13-11-26+發表你個

原帖由 cherrieshum 於 13-11-26 發表
你說得對!:good
咁我想問如果你同果間學校教育理念唔同,佢唔收你有無錯?

回覆:him_yan 的帖子

香人動不動說話唔公平,有自己著數就最公平!應該為自己有骨氣,而自豪,而唔係投訴別人有 offer!

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+13-11-26+發

原帖由 him_yan 於 13-11-26 發表
咁我想問如果你同果間學校教育理念唔同,佢唔收你有無錯?
咁本身家長冇信仰,但為咗仔女能夠讀名校先返教會,洗禮,但内心,品行,行事作風都唔跟從上帝嘅方向去行事處世,純粹為5分or裙帶關係,咁係咪欺騙嘅一種?

純粹討論吓價值觀,傾吓計啫,又冇話針對邊個嚟講,自己唔係呢種人咪得囉!

Brainstorming, 其實可唔可以好似男女分開派位咁,司法覆核呢5分?

有人咁激動嘅?。難道對號入坐?

利申:我阿仔己有一間冇宗教,又非常適合佢讀嘅小學收咗,感謝上帝!

引用:有人咁激動嘅?。難道對號入坐? 利申:我

原帖由 MC媽 於 13-11-26 發表
有人咁激動嘅?。難道對號入坐?

利申:我阿仔己有一間冇宗教,又非常適合佢讀嘅小學收咗, ...
你又無宗教,感謝邊位上帝呢?

‹ 上一主題|下一主題