用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st cat or york?
樓主: jbread
go

st cat or york? [複製鏈接]

回覆:st cat or york?

我個同事個仔,沙士後兩年出生,st. cat.畢業,一間直資小學都考唔到,最後大抽獎入咗荃灣普通小學,佢概嘆三年來唔係好知個仔學習進度,學校無乜同佢溝通,不過佢讚st. cat.啲英文幾好,這幾年小學英文都名列前矛

佢叫我選學校時想清楚,佢同屋苑兩個同齡男孩,當年讀york的,都考倒唔錯的直資男校

我當年(5至10年前)幫過幾個神级男女校的學生補習,佢地的共通点係屋企的經濟支緩强劲,差不多天天補習,單對單補,阿媽通常唔洗返工,管接管送

我亦因工作關係,接觸唔少神級學校的學生,佢地如果有一技之長,的確表演自信,學校會俾好多机會佢地發揮,但比較平庸的學生,通常被人忽略,無乜自信,抬唔起頭似的

所以選學校要考慮好多因素,學校特色,家庭支援,小孩性格、資質,入返適合的學校,唔好只隨波逐流

引用:SC要做神級都要多得咁多家長抬佢上神臺先可

原帖由 Vlone778 於 13-11-26 發表
SC要做神級都要多得咁多家長抬佢上神臺先可以   但係實際了解啲間學校又有幾多

...
講得好,有一幫人等話st.cat好,就個個話st.cat好,問佢地st.cat有乜好,佢地又唔可以具體噏得出,跟住又有一幫人等話york唔好,就個個話york唔好,問佢地York 有乜唔好,佢地又唔可以具體噏得出乜嘢唔好,只係model answer話york好commercial, 自此之後commercial 呢個字就同york掛鈎,總括嚟講3個字"人云亦云"

agree

回覆:tc080628 的帖子

回覆:joycedcoke 的帖子

回覆:st cat or york

追名牌心態  人云亦云   隨波遂流  人講我講

引用:追名牌心態++人云亦云+++隨波遂流++人講我

原帖由 Vlone778 於 13-12-01 發表
追名牌心態  人云亦云   隨波遂流  人講我講
所以就衍生咗好多所謂神級幼稚園出嚟

回覆:BALL_B116 的帖子

我睇左教育皇國好耐,一直都冇發表過仼何野,但今次好想同大家講番自己小朋友係york讀緊今年pn的實況, 上個星期五收到York offer K Internatonal am, 其實自己都好鍾York,每次同朋講小朋友係York讀都話學校係人都收,真係有D唔開心,首先好多york收左我小朋友係pn時,係短短幾個月,由怕羞變成有自信及開心小朋友今年亦考到SC,KV同LH offer,我小朋友成日係屋企教我phonics,日日講比我知A-z边個,c係catman,最緊要返學開心,成日講今日同边個玩,仲記得同學仔D名,爸爸話想留番係york, 現在大家商量緊!我知班上表現好D小朋友會升上國際班am—班裡唔係好去intl am......
york英普確實教得幾好,每星期有不同主題學習,特别係節曰活動安排好好可親子一起參加,小朋友學得特别快,英文進步不少,當然屋企都係英語溝通,我自己特别喜愛letterland教拼音,小朋友好鐘意,学得好快,致於禮貌方面,我小朋友成日講要乖,過馬路要睇清楚green light才可過,教番我同爸爸!

回覆:RADOBB 的帖子

引用:我睇左教育皇國好耐,一直都冇發表過仼何野

原帖由 RADOBB 於 13-12-02 發表
我睇左教育皇國好耐,一直都冇發表過仼何野,但今次好想同大家講番自己小朋友係york讀緊今年pn的實況, 上個 ...
你小朋友都留York k1, 放棄sc,kv,lh?

回覆:lovebb2 的帖子

爸爸想留york,要求俾留位費,我自己target龍校,因龍校未出結果!有少怕再考小学,York有小学就唔洗唸

下? YORK唔入流? HAHA 小女讀緊國際K1, 咁係咪姐係我個女好唔入流呀? 我唔會去踩其他學校, 因為每間學校都有長短處, 但好想請教, ST.CAT有幾入流呢? ST.CAT我連申請都無申請, 有人放棄ST.CAT入YORK又有幾出奇呢? 每人都只是選擇佢認為岩佢自己小朋友性格既KG讀姐, 何必去踩其他學校呢?!

auyvonnetim  agree  發表於 13-12-2 22:31

引用:Quote:原帖由+RADOBB+於+13-12-02+發表我睇

原帖由 lovebb2 於 13-12-02 發表
你小朋友都留York k1, 放棄sc,kv,lh?
sorry, 我不是踩York, 我覺得york都好,尤其英文。我只是奇怪,考到sc,kv,LH,會放棄而揀York, 好似好少人會咁。

RADOBB 發表於 13-12-2 17:11
我睇左教育皇國好耐,一直都冇發表過仼何野,但今次好想同大家講番自己小朋友係york讀緊今年pn的實況, 上個 ...
講得好啱! 我仔仔本身都唔怕醜既, 但自八月中返咗pn之後, 更加開朗活潑, 充滿自信, 10月尾我第一次聽佢唱喺學校學既halloween song俾我聽, 真係好surprise好開心, 佢好鍾意返學, 又識講晒佢張枱幾個同學仔既名俾我知, 會同同學一齊放學, 當年我miss咗st cat無報到, 揀咗入york, 我覺得無揀錯, 除咗貴d之外, 其他方面都好滿意, 今年我都係除咗有龍校收之外, 否則都會留番喺york, 同你case好似...btw, 成日講york commercial, 根本好多嘢都係optional, 你嫌茶點貴, 你可以唔order, 自己幫小朋友預備, 仲有雜費入面既教材, 節日禮物, 茶杯碟等等, 你都可以揀訂定唔訂, 我自己就全部都會訂, 呢d錢預咗俾唔會慳.

回覆 strawberrymame 的帖子

夷?你小朋友上了pn后有的進步和行爲,跟我女兒一摸一樣啊!我女兒是個11年9月份出生的小B。小孩子一開始上學,就進步特快,我們做媽媽的,真的特別感動。
‹ 上一主題|下一主題