用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st cat or york?
樓主: jbread
go

st cat or york? [複製鏈接]

回覆:ky201105 的帖子

我只係接受了囝囝比一般大B遲,係呢個階段要佢同其他大B比, 真係比較弱。不過個個小朋友發展速度唔同,我覺得York對佢都有足夠照顧,唔會覺得佢比其他大B慢就由得佢,已經好滿足了。或者入唔到SC呢啲神級名校,更可幫佢建立自信和尊嚴。:)

回覆:st cat or york

唔好意思。離提。支持選SC. York留俾真係想有學術培訓又考唔到神級的小朋友吧。好多細b都需要呢啲位。

回覆:st cat or york?

回覆:naughtybj 的帖子

York有好有唔好啦。有讚亦有好多要改善嘅地方。總之見到囝囝不斷進步,老師又愛錫佢,我就覺得OK啦。起碼都叫適合囝囝,由唔開口講嘢到而家多了份自信嘗試表達自己,學校都有功勞,我地係屋企亦有配合。雖然間學校日日俾人話,不過當初囝囝係呢間學校最開心,面試亦得到老師引導回答了所有問題,好彩York唔介意佢唔識講嘢,因為上年IN比較出名的學校,老師都有話佢仲未識講嘢。又唔識應自己名。

ky201105 發表於 13-11-26 12:30
利申:我是york用家。亦有in過st cat,只有waiting。
雖然我小朋友未讀過st cat,但有以下感受:
無疑in st ...

我見過有家長兩個offers都有, 但放棄SC揀York, 其實兩間都是好學校, 各有所長, 家長又各有偏愛和喜好, 有幾多個家長的小朋友真的兩間都讀過, 唔係兩間都讀過, 好難compare的, 通常都係覺得讀緊那間好, 唔係都唔揀啦, 係咪?

St cat definitely

引用:Quote:原帖由+jbread+於+13-11-25+發表Luck

原帖由 aokiwong 於 13-11-26 發表
樓主,如果你唔take st cat offer,而讀york,你要有好大既勇氣,因為一定會俾人同話你傻。

...
yes, 我上年話囡囡可能唔讀st cat, 就俾親戚圍,哈哈!

引用:咁York+am+international+,+SC+am+英粵,點

原帖由 hibobo 於 13-11-26 發表
咁York am international , SC am 英粵,點揀好?
同埋SC K2 K3 仲有冇NET 做班主任?
真心請教
都想知st cat英粵好唔好……因小朋友英普唔叻,想用廣東話interview,所以揀咗英粵班,宜家有offer,但如果無net做班主任,又每日唔多時間上英文,讀st cat係咪

引用:Quote:原帖由+hibobo+於+13-11-26+發表咁Yo

原帖由 justpiglet 於 13-11-26 發表
都想知st cat英粵好唔好……因小朋友英普唔叻,想用廣東話interview,所以揀咗英粵班,宜家有offer,但如果 ...
讀st cat英粵仲有無優勢呢?

引用:Quote:原帖由+aokiwong+於+13-11-26+發表樓

原帖由 lovebb2 於 13-11-26 發表
yes, 我上年話囡囡可能唔讀st cat, 就俾親戚圍,哈哈!
咁你最後係咪選st cat?

引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+13-11-26+發表yes

原帖由 aokiwong 於 13-11-26 發表
咁你最後係咪選st cat?
唔係,嘻嘻。

引用:Quote:原帖由+aokiwong+於+13-11-26+發表咁

原帖由 lovebb2 於 13-11-26 發表
唔係,嘻嘻。
你點同呀靚媽 你為km放sc喎 明囉!哈哈~

cherryird 發表於 13-11-26 14:43
St cat只是名氣大,但考小一直資或私小,請問有幾好?有沒有人報料?

我家族內有小朋友讀SC, 不過考小一時都係得唔到最心儀既OFFER,
無計名校更多人爭...後來再努力係小二先轉到去心儀既...
老實講SC係好, 不過我覺得都係睇返小朋友本身,
名校畢業都唔一定入返去名小學...

回覆:st cat or york

SC要做神級都要多得咁多家長抬佢上神臺先可以   但係實際了解啲間學校又有幾多

From my info, 上年york畢業生好多都考到心儀學校

引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+13-11-26+發表唔

原帖由 breadbb 於 13-11-26 發表
你點同呀靚媽 你為km放sc喎 明囉!哈哈~
哈哈,你緊係知啦,yes.

我之前見過有家長分享,有2小孩,大嗰個讀SC,細嗰個讀York。結果,大嗰個要補習,有D壓力,細嗰個好開心,但學術成績差不多。當然都要視乎小孩資質。

我仔表哥有一游泳同學仔,是女孩,細B,讀SC,讀得麻麻,考的小學,無一間收。最後考入啟思小學。

今年,我都有幫仔報呢2間PN,未in。

回覆:Vlone778 的帖子

真心求教,st cat K3 考小學支援有幾多,any mock interview? 小一bridge course? 朋友話k3 花好多時間準備表演,學術上攤薄, 略有微言。如果eng/cantonese,每天時間分配如何?利申:no yorkoffer and just want to collect facts.
‹ 上一主題|下一主題