用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行派位, 兄弟姊妹入學問題
go

自行派位, 兄弟姊妹入學問題 [複製鏈接]

好想問清楚, 係咪在自行派位階段, 只要兄姊現在同一小學就讀, 弟妹就一定可以跟入?

不論是什麼熱門名校?  不論弟妹是不是讀k3 (例如大b 讀緊k2 and 又剛好足年齡申請小一)  ??

w_y  是!  發表於 13-11-25 13:38
   0    0    0    0

應該都係要適齡兒童先係呀?

:

參加資格(必須符合下列全部要求)
• 二○一四年九月入學時年滿五歲八個月
即二○○八年十二月三十一日或以前出生)
本港居民
尚未入讀小學
從未獲派小一學位

由學校自行分配的學位分為兩類:

甲) 為有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請兒童提供的學位
- 約佔學校小一學額30%
- 未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
- 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
- 凡屬此類別的申請兒童,必獲取錄

乙)根據「計分辦法準則」分配的學位
- 佔學校小一學額不少於20%
- 學校不可進行任何形式的筆試或面試

因朋友有一情況, 10月B, REPEAT K1 , 做了大B, 依家讀K1, 出年K2,   哥哥讀名官津小一, 咁年齡上細佬即係又可以自行跟哥哥喎, BUT出年只是K2 大B , 即係自行如真係收到, 即係未讀過K3 只要適齡 , 都一定比位佢?

回覆 yuene 的帖子

你朋友信白紙黑字嗎?

引用:因朋友有一情況,+10月B,+REPEAT+K1+,+做了

原帖由 yuene 於 13-11-26 發表
因朋友有一情況, 10月B, REPEAT K1 , 做了大B, 依家讀K1, 出年K2,   哥哥讀名官津小一, 咁年齡上細佬即係又 ...
對,佢直頭可以唔讀幼稚園,等出年報自行甲部,後年入讀名官津。

,  ...., 我真係覺得唔公平,

回覆:自行派位, 兄弟姊妹入學問題

係。只要適齡就得(我c6三十年前都係咁由k2上小一)

何苦呢? 3年幼稚園,K3最多嘢學,跳班有著數嗎?!

引用:,++....,+我真係覺得唔公平,+

原帖由 yuene 於 13-11-26 發表
,  ...., 我真係覺得唔公平,
有咩唔公平?比佢讀完 K 2 入到名校又追得上嗎?

照睇應該得喎,冇讀幼稚園都得啦。
但小朋友就冇得與同學一起經歷畢業、小一適應階段。
為何這麽趕?因為哥哥會讀六年級,趕着要入學嗎?

醒目開學勳章

可能哥哥last 一年小學呢

我覺得樓主朋友要想清楚當年為何要repeat K1, 小朋友力有未逮? 若當年覺得小朋友力有未逮,是否小朋友現在能力大躍進,可以越級挑戰?名小學是否催谷型,小朋友是否有能力應付?

香港9年強逼教育或12年免費教育係唔包幼稚園,即係話小朋友係可以唔讀幼稚園,唔會犯法,咁所以有小學收就應該得!有錯請更正!

引用:香港9年強逼教育或12年免費教育係唔包幼稚

原帖由 sumchanma 於 13-11-26 發表
香港9年強逼教育或12年免費教育係唔包幼稚園,即係話小朋友係可以唔讀幼稚園,唔會犯法,咁所以有小學收就 ...
正確!

未有學卷時,真係有d雙非小朋友無讀幼稚園架

sumchanma 發表於 13-11-26 19:44
香港9年強逼教育或12年免費教育係唔包幼稚園,即係話小朋友係可以唔讀幼稚園,唔會犯法,咁所以有小學收就 ...
係, 我聽我個孩子講佢有個同學係無讀過幼稚園的
‹ 上一主題|下一主題