用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網 荃灣區小一統一學位餘額及排位交流區 ...
樓主: Mannixwong
go

62網 荃灣區小一統一學位餘額及排位交流區   [複製鏈接]

路過發表一下, 我個仔都係今年參加小一, 自行又抽唔到, 不過唔係呢個網.
每間學校自行收生資料同剩餘學位, 其實教育局一月左右會有更生 (寄出統一派位申請表時), 唔洗驚唔知道.

往年數據可參考以下2個地方:

http://www.uncledos.hk/modules/tad_uploader/index.php?of_cat_sn=5
http://www.schooland.hk/ps/tsuen-wan

一般叩門位, 係大班每班有3個, 小班有2個, 留班位每班預1個

laumangmang 發表於 13-11-28 11:21
其實荃灣區既小學都好平均, 除左雙寶, 二線既小學也不乏支持者, 也是要抽籤. 既然睇運氣, 建議還是選自行那 ...
例如有什麼屬於二線又不錯的? 我不太熟悉荃灣區的學校,請多多提點

回覆 ShinyXO 的帖子

純個人意見﹕2線可選柴天同靈光

laumangmang 發表於 13-11-28 11:21
其實荃灣區既小學都好平均, 除左雙寶, 二線既小學也不乏支持者, 也是要抽籤. 既然睇運氣, 建議還是選自行那 ...

Exactly true

taktakchichi 發表於 13-11-28 14:11
路過發表一下, 我個仔都係今年參加小一, 自行又抽唔到, 不過唔係呢個網.
每間學校自行收生資料同剩餘學位,  ...
謝謝分享, 早些節錄出來多些時間考量嘛...

ShinyXO 發表於 13-11-28 15:13
例如有什麼屬於二線又不錯的? 我不太熟悉荃灣區的學校,請多多提點
...
也是純個人意見, 荃天同何傳耀... 不過如果沒特別心儀的話, 我倒反是建議你選最近屋企那間...

Mannixwong 發表於 13-11-29 11:07
也是純個人意見, 荃天同何傳耀... 不過如果沒特別心儀的話, 我倒反是建議你選最近屋企那間...
...
我住深井,附近只有深天及靈光.  請問石鐘山係咪好popular?

回覆 siukwan512 的帖子

柴天不是也很popular嗎?

ShinyXO 發表於 13-11-29 12:08
我住深井,附近只有深天及靈光.  請問石鐘山係咪好popular?
我都係住深井呀不過就不是今年大抽獎,都係入黎探下行情者
我都唔諗深天啦, 太熱。唔想博,反而開始睇下靈光。

ShinyXO 發表於 13-11-29 12:08
純路邊社消息... 石"中"山好似有分資優班並特別照顧... 其他就好像顯得...
另外靈光本身不錯... 但很少位這點要留意...
另外俾少少貼士你, 你可以先查一下邊間小學有校車入深井先...據我所知唔係間間都有校車了...

peggy  海官冇校車  發表於 13-12-3 00:30

回覆:62 區結果速報! 新增了數據, 方便大家作統一排位參考!

石中山去過感覺校長寸到爆,同唔覺佢真係好gd,入到去唔係咁舒服。。。

subb  totally agree...   發表於 13-11-29 17:28

回覆 Mannixwong 的帖子

靈光得一班,同埋個感覺好似好鄉村咁...

本人兒子有幸憑20分入讀馬灣基慧,非常感恩

感激我遇見 發表於 13-12-2 11:55
本人兒子有幸憑20分入讀馬灣基慧,非常感恩
恭喜! 恭喜! 今年馬基超收比浸聯還多!

Mannixwong 發表於 13-12-2 12:31
恭喜! 恭喜! 今年馬基超收比浸聯還多!

係喔,太多必收生了.同往年一樣,只是有30個位預留給自行收生,我想20分抽到的机會也只是3份1

回覆:62 區結果速報! 新增了數據, 方便大家作統一排位參考!

浸聯我20分不中

到底20分是中的人多,還是和我一樣的多

chunsamyuen  中既人少,因為只得20%係計分入的.  發表於 13-12-2 15:58

引用:浸聯我20分不中 到底20分是中的人多,還是

原帖由 晴晴ba 於 13-12-02 發表
浸聯我20分不中

到底20分是中的人多,還是和我一樣的多
浸聯20分好多都要抽,始終校友10分+宗教5分+適齡10分25分的都應該佔自行至少一半!

回覆:Mannixwong 的帖子

thx
現在如大抽獎再放浸聯第一

有沒有人知道,去年入到的機會率有多少

如入不到,就要入雙寶啦

引用:thx 現在如大抽獎再放浸聯第一 有沒有人知

原帖由 晴晴ba 於 13-12-02 發表
thx
現在如大抽獎再放浸聯第一
其實去到大抽獎講到尾運氣最重要,不過如果你真係鍾情浸聯,那建議你甲、乙部都填浸聯,萬一真係要叩門時連埋自行那張尾單show佢地博佢見你… 但2~8位排位都不要輕視!畢竟頭三位的中纖率再低也有三、四成!

引用:Quote:原帖由+晴晴ba+於+13-12-02+發表thx

原帖由 Mannixwong 於 13-12-03 發表
其實去到大抽獎講到尾運氣最重要,不過如果你真係鍾情浸聯,那建議你甲、乙部都填浸聯,萬一真係要叩門時連 ...
浸聯叩門不會睇是否1-1-1,人人有得In,但面試只係一場大龍鳯滿足家長順帶擦亮下招牌,近呢五六年叩門成功又咁啱又或夠胆上EK分享的頂多三兩人,勸各位不要抱任何希望會實際D。
至於頭三志願的中簽率,視乎家長選校時是否進取,但這個遊戲很難玩,因為如果太多人唔進取選次級學校,又會令次級學校學額不夠分,若然隨机No差,定必派孖宝。

‹ 上一主題|下一主題