用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網 荃灣區小一統一學位餘額及排位交流區 ...
樓主: Mannixwong
go

62網 荃灣區小一統一學位餘額及排位交流區   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Mannixwong+於+13-12-06+發表

原帖由 aaaiqc 於 13-12-06 發表
你意思係呢幾間冇咁多人揀?
應該係剩下出來大抽獎的學位相對較多。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 aaaiqc 的帖子

不要誤會, 純單看牌面位剩多少... 來到統一派位大抽獎講到尾運氣最重要...
只是考慮到可能還要叩門才要排得有策略而已...

Mannixwong 發表於 13-12-7 10:03
回覆 aaaiqc 的帖子

不要誤會, 純單看牌面位剩多少... 來到統一派位大抽獎講到尾運氣最重要...

認同
如你個 編號 夠 前, 就算間學校 得 返 好少位, 都 唔 怕
但是, 是冇可能知道個編號

引用:其實如果沒特別心儀的選擇以又上避開大熱那

原帖由 Mannixwong 於 13-12-06 發表
其實如果沒特別心儀的選擇以又上避開大熱那些...
按牌面今年應該係石鍾山 / 思源同海壩街官小... ...
石鐘山和海官不是也很受歡迎嗎?

回覆 ShinyXO 的帖子

They are popular for sure.  Two results only ultimately: alive or death nothing in between!

I can confirm net62 is mostly death primary school net in HK, no one will object right?

當然受歡迎, 但更無可否認是真有一大班對浸聯/荃官同馬基等抱著非入不可的死忠存在... (單看自行超生的結果便看得出) 我今年去浸聯開放日便有一個家長話大的1-1-1自行派唔到... 統一又派唔到... 叩門又無見... 連插班都無機會見... 一臉不到黃河心不死的表現(老實說都幾佩服佢毅力...) 家陣到個細喇有重來一次, 一幅希望校方多多體恤關照模樣... 還有很多外區的都來... 真係睇到我滴哂汗... 所以我相信反正運氣第一, 很多人仍會填上述三間作首選... 反正唔得仲有叩門機會...在此情況下突襲這些次熱門機會便大增...當然講到底都要抽到你號碼先...

回覆 kenwong888 的帖子

咁又唔好咁悲... 相比起北區或者其他熱門(名校)校區爭位的情況及升中的派位已經不太差... 在我看來, 在荃灣區升中跨區去其他BAND 1的中學為數也不少! 雖然本區的Band 1 的中學不多... 但跨區往葵青Band 1 的大有人在! 唔通真係為了校區搬去劏房咩... 大人早起身舟車勞動都辛苦啦...可況小朋友返完學仲要做功課溫書! 而且我自己小朋友又唔係好top, 本人覺得與其勉強入呢d名校死谷難追, 倒不如留在中間偏上或中便好! 我希望將來的學校和教師教好品德同抗逆思維更重要! 一來現今社會有學識已經唔一定搵到錢(夠用便好) 我情願要一個懂分對錯有情的小朋友也不要一個無情無義的天才! 一方面眼見現在的小朋友為學業又要生又要死心痛, 一方面為現在一些不識愁滋味的小朋友心酸... 所以我經常提醒自己不是要教或令自己小朋友怎樣不會跌親... 而是要教他們就算跌倒再爬起來便好的道理...

回覆 Mannixwong 的帖子

我好欣賞你教小朋友的態度!

回覆 bh1118 的帖子

嘛... 我也很怕自己不知不覺變了怪獸或直昇機家長...

回覆 Mannixwong 的帖子

大家咁話!預祝你小朋友讀得開心,你又放心!

唔好灰心,上年我仔頭2輪都唔得,到统一派位,都係得番39個位乍,唔好得你今年好多,最後我仔都能第一志願派入深天!加油,我好明白你地心情!

ShinyXO 發表於 13-11-28 15:13
例如有什麼屬於二線又不錯的? 我不太熟悉荃灣區的學校,請多多提點
...
其實荃基係二線,幾好,但上年好多放第二都派唔到!

回覆 cyrus-mummy 的帖子

多謝你的支持,希望我也可如願以償!

Push

cyrus-mummy 發表於 13-12-16 16:04

唔好灰心,上年我仔頭2輪都唔得,到统一派位,都係得番39個位乍,唔好得你今年好多, ...
同意, 只要係心儀的, 即管一試.

引用:回覆+ShinyXO+的帖子 當然受歡迎,+但更無

原帖由 Mannixwong 於 13-12-10 發表

當然受歡迎, 但更無可否認是真有一大班對浸聯/荃官同馬基等抱著非入不可的死忠存在.. ...
絕對認同!
唔知咩係次選放第二願都有機會入呢?

sexymami 發表於 14-1-5 02:21
絕對認同!
唔知咩係次選放第二願都有機會入呢?
純個人意見, 我會如前述填思源或石鍾山... 基本如果三甲不入便要有心理準備去到6,7志願...

前年我大仔, 派19志願, 派左去梨木樹可信。荃灣派唔到頭3, 可以好大鑊

anaBB1 發表於 14-1-7 12:23
前年我大仔, 派19志願, 派左去梨木樹可信。荃灣派唔到頭3, 可以好大鑊
阿Q精神D睇好過去孖寶...
‹ 上一主題|下一主題