用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網 荃灣區小一統一學位餘額及排位交流區 ...
樓主: Mannixwong
go

62網 荃灣區小一統一學位餘額及排位交流區   [複製鏈接]

無錯,我識人叩到的不是111,小朋友本身好醒個種 叩左八間大半收她,其他都有後備

證明浸聯系要醒的

回覆 pcy307 的帖子

請問什麼是雙寶?

引用:無錯,我識人叩到的不是111,小朋友本身好

原帖由 LeeCC 於 13-12-03 發表
無錯,我識人叩到的不是111,小朋友本身好醒個種 叩左八間大半收她,其他都有後備

證明浸聯系要醒的
俾小小tips大家,叩門interview時,由於係一日内搞掂的關係,即一日內in 幾百個小朋友,通常會進行group interview, 五至六人一組,短短五分鐘就定in or out, 坐唔定郁身郁努,周圍走out, 怕怕羞羞唔出聲out, 多多聲氣講唔停out, 咁六個通常已經out左五個,剩下一個可能對答正常,但都未必實得,因為其他group一定有幾個好smart , outstanding. 所以話要由k2開始train 定小朋友

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:回覆+pcy307+的帖子 請問什麼是雙寶?

原帖由 ShinyXO 於 13-12-03 發表
回覆 pcy307 的帖子

請問什麼是雙寶?
聖十架,潮州

回覆 gracelam 的帖子

Are they very bad school?  Sorry that I dont know much about that, your advice will be very useful for me, thanks.

引用:回覆+ShinyXO+的帖子 純個人意見﹕2線可選

原帖由 siukwan512 於 13-11-29 發表
回覆 ShinyXO 的帖子

純個人意見﹕2線可選柴天同靈光
靈光有朋友自行15分唔入,所以都唔係一定得架。始終位少。

sexymami 發表於 13-12-3 13:29
靈光有朋友自行15分唔入,所以都唔係一定得架。始終位少。

Expected cos situation is tougher & tougher

pcy307 發表於 13-12-3 08:43
浸聯叩門不會睇是否1-1-1,人人有得In,但面試只係一場大龍鳯滿足家長順帶擦亮下招牌,近呢五六年叩門成功 ...
但今年七,八月我去深天同浸聯開放日時, 我記得兩間都話要填佢地第一至考慮喎!!!

P.S. 我本身無宗教, 我去浸聯開放日時佢提過用聖經教誨學生... 我唔係話咁有問題, 但我覺得太hard sell囉...

MAYANGUSPO  浸聯好難講, 自覺講一套做一套(不喜切插), 111好大機會total loss, 認同上上上面講, 係要揀smart精英, 簡介會又"煮"足一日重米, hard sell x10000   發表於 14-1-6 15:09

LeeCC 發表於 13-12-3 09:30

證明浸聯系要醒的

是否學了好多課外活動?

snow3snow 發表於 13-12-3 15:28
是否學了好多課外活動?
三文2語,口齒伶俐,多比賽活動,名幼,個人檔案好好睇,有禮貌,人見人愛車見車載嗰種型

Mannixwong 發表於 13-12-3 15:20
但今年七,八月我去深天同浸聯開放日時, 我記得兩間都話要填佢地第一至考慮喎!!!

P.S. 我本身無宗 ...

2間我都有去, 我記得都是好似你咁講 111 ...

回覆 ShinyXO 的帖子

如果心儀深天, 雖然熱門, 但亦建議一試, 近屋企而且升中競爭力強.

這個帖很好, 可以比大家作統一排位參考.

以下是近期的帖子可以參考吓:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2646123&extra=&page=1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2588664&extra=&page=1

個人意見是不妨把自己心儀的放抽獎的第一位, 大家睇彩數, 起碼試過以免日後可能後悔. 抽到當然值得高與, 誰也不想去叩門, 那種焦慮徬徨真係令人食不消.... 但萬一真係要叩門, 也勸不要過份地說三道四, 說A校見學生幾分鐘便知小朋友得唔得; 說B校又要考呢樣果樣; 說C校又證書又獎項... 需知每間學校的尺也不同, 學校有學校的考慮, 家長有家長的睇法, 亦無可口非. 只知道一個5歲人仔, 總不能要求太高吧! 只是個人意見, 大家不喜勿插, 共勉之!

醒目開學勳章 王國長老

其實好多學校已經轉左要求要 1-1-1 先可以叩門, 事關多左學生揀, 多左學生自然會揀返全部都放自己學校為首選既學生見先.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

上年朋友子叩深天,因不是111,表現突出,卻不被取錄。叩荃灣另一小學收咗,而且即收。給大家參考!

lindaybk 發表於 13-12-3 17:46
上年朋友子叩深天,因不是111,表現突出,卻不被取錄。叩荃灣另一小學收咗,而且即收。給大家參考! ...

以下的小學,申請即入
香港道教聯合會圓玄學院石圍角小學

路德會聖十架學校

荃灣潮州公學

其實如果沒特別心儀的選擇以又上避開大熱那些...
按牌面今年應該係石鍾山 / 思源同海壩街官小...

引用:其實如果沒特別心儀的選擇以又上避開大熱那

原帖由 Mannixwong 於 13-12-06 發表
按牌面今年應該係石鍾山 / 思源同海壩街官小... ...
温馨提示:舊年海官冇校車服務,很多家長失了預算,家長要自己揾街車或安排人手接送,出年情況我不大清楚,最好打探清楚

gracelam 發表於 13-12-6 12:31
温馨提示:舊年海官冇校車服務,很多家長失了預算,家長要自己揾街車或安排人手接送,出年情況我不大清楚, ...
追加天佑也沒有校車!

引用:其實如果沒特別心儀的選擇以又上避開大熱那

原帖由 Mannixwong 於 13-12-06 發表
按牌面今年應該係石鍾山 / 思源同海壩街官小... ...
你意思係呢幾間冇咁多人揀?

‹ 上一主題|下一主題