用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網 荃灣區小一統一學位餘額及排位交流區 ...
樓主: Mannixwong
go

62網 荃灣區小一統一學位餘額及排位交流區   [複製鏈接]

引用:以下是我嘗試綜合一路以來的意見後得出頭一

原帖由 Mannixwong 於 14-01-15 發表
以下是我嘗試綜合一路以來的意見後得出頭一/二位的大概機率...
(62 區以外借位的未納入在內)
石鐘山,荃基,海官排第二都有少少危險,好大機會落去第三,四,五.....或更後。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 love-baby 的帖子

天佑...30人一班...

引用:以下是我嘗試綜合一路以來的意見後得出頭一

以下是我嘗試綜合一路以來的意見後得出頭一/二位的大概機率...
樓主, 你石鐘山重覆咗, 同埋海壩街官小另外一帖話放第一 都入唔哂喎.

Mannixwong 發表於 14-1-15 11:09
石鐘山,海官擺第一都未必入到,擺第二應該唔得 !

Mermaidchan 發表於 14-1-15 13:05
樓主, 你石鐘山重覆咗, 同埋海壩街官小另外一帖話放第一 都入唔哂喎.

海官統一派位得47個應該閃一眼已經派哂 !

yammarket 發表於 14-1-15 13:17
石鐘山,海官擺第一都未必入到,擺第二應該唔得 !
更正了! Thanks!

Mannixwong 發表於 14-1-15 11:09

以下幾間要是不填第一志願基本不會入到:
浸聯 / 深天 / 馬基 / 伍季明 / 思源 / 荃官(麗城) / 石鍾山 /  海壩官小

以下幾間則是排第二(最好不要第三)仍有機會入到:
柴天 / 荃基 / 荃天 / 何傳耀

以下幾間則因為學額較少未能分類 (可能有機會特襲成功)
靈光 / 全完 / 天佑

以下幾間基本是填對號碼入硬的!
聖十架 / 潮州公立 / 圓玄石小

各位更正了! Thanks!

回覆:62 區結果速報!再更新政府公報的統一排位餘額,方便大家參考

你地會唔會留空甲二三?我仲好迷惘

竹兒 發表於 14-1-15 15:04
你地會唔會留空甲二三?我仲好迷惘
那要會看你的個人意願是什麼... 假設我只是心儀浸聯, 其他不想的話, 那我甲一只會填浸聯, 甲二, 甲三會留空! 乙一也會排浸聯, 因為唔得的話還可博1-1-1叩門!

但如果我有三間心水是但入一間都得, 我甲一二三跟乙一二三都會填一樣!

P.S. 也給其他人...
甲部可以跨區嘛, 反正看人品運氣, 點解唔填埋附近區的名校!
例如我真係想中思源或伍季明, 那我會甲一二和乙一二也填這2間! 但甲二或三我會填葵興仁立!

一個咁好彩中到直頭要劏雞還神, 但如果讀落真係跟唔上我轉校都易D嘛...

回覆:Mannixwong 的帖子

如果你問我真正心儀,我係浸聯同思源,但思源放甲二係咪太浪費?定保守到甲二已經填二線?
(我明㗎!係睇運氣嘅,我而家好似自言自語,痴咗線)

致所有62區要填統一排位的人...
甲部可以跨區嘛, 反正看人品運氣, 點解唔填埋附近區的名校!
例如我真係想中思源或伍季明, 那我會甲一二和乙一二也填這2間! 但甲二或三我會填葵興仁立!
一個咁好彩中到直頭要劏雞還神, 但如果讀落真係跟唔上我轉校都易D嘛...

回覆 竹兒 的帖子

那你自行時也是填浸聯?

引用:回覆+竹兒+的帖子 那你自行時也是填浸聯?

回覆 竹兒 的帖子

那你自行時也是填浸聯?
係呀

回覆 竹兒 的帖子

其實我明白你處境, 但既然你自行已交浸聯, 那填統一的甲1和乙1都要頂硬上填浸聯... 如果唔係連叩門機會都無埋!
那思源順理成章排第二!  祝好運!

引用:回覆+竹兒+的帖子 其實我明白你處境,+但既

回覆 竹兒 的帖子

其實我明白你處境, 但既然你自行已交浸聯, 那填統一的甲1和乙1都要頂硬上填浸聯... 如果 ...
浸聯我一定係甲乙一㗎喇,係諗緊放唔放係思源,然後攻二線囉!

不過唔係你講一講仁立跨區例子,我係冇想過放跨區甲三,而家又可以想一想

竹兒 發表於 14-1-15 16:29
浸聯我一定係甲乙一㗎喇,係諗緊放唔放係思源,然後攻二線囉!

不過唔係你講一講仁立跨區例子,我係冇想過 ...
不用客氣, 最緊要幫到你!

既然上面提過65區小學...那我就將我覺得可以考慮和好評的稍稍提一下...
事先聲明, 我65區真係唔係好熟, 但以下例出來的相信都唔會差...
6504 聖公會主恩小學;
6506 聖公會仁立紀念小學;
6507 聖公會仁立小學;

64區 真係唔識... 聽講主愛不錯...但好像有2間不識分...

回覆:62 區結果速報!再更新政府公報的統一排位餘額,方便大家參考

間間稍好都話一定要排第一先有可能會入,唔通第二第三都要排啲差?

另外想問第二排馬基係咪真係冇機會:

ww08423  Yes  發表於 14-1-17 14:15

kylie830 發表於 14-1-15 17:40
間間稍好都話一定要排第一先有可能會入,唔通第二第三都要排啲差?

另外想問第二排馬基係咪真係冇機會:
現實係殘酷的...今年馬基的超收生比浸聯還多... 後面的請自行想像...

Mannixwong 發表於 14-1-15 17:54
現實係殘酷的...今年馬基的超收生比浸聯還多... 後面的請自行想像...
...
馬基一向超收世襲比浸聯多架喎 !!!!
‹ 上一主題|下一主題