用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 有冇20分入左喇沙
樓主: llc
go

有冇20分入左喇沙   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+austism+於+13-11-25+發表好

原帖由 麟媽媽 於 13-11-25 發表
我都唔知點安慰佢,咁多年我未聽過25分入唔到LS!
我朋友個仔,old boy+天主教,25分,都知未必入到,因為爸爸同LS d同學有聯絡,知道有一年有人係25分入唔到!

佢之前已有私小收左,所以心定左好多!

非常同情你朋友,佢住邊區呀,陰公!其實我覺得12 好過41網,叫佢搬屋抽12啦!

王國長老

引用:唔係掛,+會唔會計錯

原帖由 llc 於 13-11-25 發表
唔係掛, 會唔會計錯
唔會喇!適齡10分、舊生10分、相同宗教5分!除左世襲必收生外,25分係最高分的了,唔會錯。

如果25分都入唔到, 咁真係冇運啦

王國長老

引用:如果25分都入唔到,+咁真係冇運啦

原帖由 llc 於 13-11-25 發表
如果25分都入唔到, 咁真係冇運啦
係!非常無運。

(( 咁多年我未聽過25分入唔到LS!))

This statement is true for last year and the year before last year. But NOT true for this year. This year 25 pts need to draw.

回覆 benwong_hm 的帖子

maybe your friend's son is 25 pts and he thought it's just 20pts ?

王國長老

引用:((+咁多年我未聽過25分入唔到LS!))This+st

原帖由 munce 於 13-11-25 發表
(( 咁多年我未聽過25分入唔到LS!))

This statement is true for last year and the year before last yea ...
係呀!今年世襲必收生好多,難怪25分都要抽!

yup, number of 世襲 is new high ---> 46 !! Wow ...
46/6 = nearly 8 out of 30 per class has got siblings, really can't imagine.

回覆:llc 的帖子

中左係20定25分呀

醒目開學勳章

估計 20 分入到個小朋友可能係 "世襲" 入? 即係有兄長在校,咁計分係 20分, 但不在要抽的 list?

munce  Sounds logical.  發表於 13-11-25 12:50

王國長老

引用:yup,+number+of+世襲+is+new+high+--->+46+

原帖由 munce 於 13-11-25 發表
yup, number of 世襲 is new high ---> 46 !! Wow ...
46/6 = nearly 8 out of 30 per class has got sibli ...
近年出生率高左,我仔15歲了,好多同學都係獨生子,但近年d人生多左,世襲位佔左好多。

王國長老

引用:估計+20+分入到個小朋友可能係+"世襲"+入?+

原帖由 tinypoem 於 13-11-25 發表
估計 20 分入到個小朋友可能係 "世襲" 入? 即係有兄長在校,咁計分係 20分, 但不在要抽的 list? ...
如果係咁就唔使計分,佢係必收生呢。

回覆 麟媽媽 的帖子

My girl's class has got 5 classmates with siblings, ie, 5 out of 26
Hence when I predict LSPS, I guess it will be 6 out of 30, so total would be 6 x 6 = 36.
But now it's 10 more!
When I look around, many friends have got 2 children, but mostly are 1 boy and 1 girl, or 2 girls.  

回覆:有冇20分入左喇沙

今年唔止一個25分入唔到,我朋友都係,未有offer!

麟媽媽講得我覺得好可信!
今年咁慘烈...如之前大安旨意唔考定私小真係會好驚青喎! 自己住址未必41 網架?

香港到底攪咩攪成咁?

回覆:w_y 的帖子

唉,正正就係我朋友嘅情況,唔知點算⋯

25 分應該穩操勝券了 錦又話有人20分抽入左

王國長老

引用:麟媽媽講得我覺得好可信!今年咁慘烈...如之

原帖由 w_y 於 13-11-25 發表
麟媽媽講得我覺得好可信!
今年咁慘烈...如之前大安旨意唔考定私小真係會好驚青喎! 自己住址未必41 網架? :t ...
我仔離開小學階段好耐了,就係今早收到咁慘烈嘅消息就入來EK收下風,原來真係咁嚴峻,陰功!

Cutemom0808  好惨  發表於 13-11-25 13:50

聽到都心酸.
話自己20分入果D, 係咪唔識計分, 定係靜靜領左洗無出聲咋?!

Charlotte_mom  你講左我唔敢講果句  發表於 13-11-25 14:10
‹ 上一主題|下一主題