用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48 區實時情況
樓主: commonpeople
go

48 區實時情況   [複製鏈接]

回覆 PurinBB 的帖子

不用客氣!
回想大仔揀小學時, 心情同你們一樣, 當時我都係問其他媽咪意見!
現在大仔已經中三啦! 時間過得很快, 小兒子今年揀小學, 慶幸二仔仍未畢業, 可以跟哥哥直上小學, 唔洗煩!
不過下年到二仔揀中學, 所以今年要預備升中資料!

回覆 easiness 的帖子

对,第一放基法,因真係心儀。跟住第二第三不知点。謝謝回覆。

奥脫福 發表於 13-12-3 23:42
我估係文章的作者調轉左雲泉同陳呂。
問去陳呂註冊既家長,話有一百八十幾個自行申請,但收五十幾個,實在唔明點解。

回覆:easiness 的帖子

其實牛基顯及觀塘基法相比油塘校舍是否屬於二線學校,因為油塘校舍多人選d

我覺得油塘校舍比較新, 設備齊全, 所以比較多家長揀選!
個人比較喜歡小班教學, 當然班數多, 抽中機會亦都相對為高!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2673092

你們可以問問佢意見!

謝謝你的回覆,不過條link我登錄唔到喔

唔好意思,登錄到了,thanks~~

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2695763&extra=page%3D1

心儀油塘基法可以入去丹睇睇,
朋友話油塘基法是活動教學, 功課唔多

十分感謝,因我小朋友真的比較活躍,我想活動教學比較合適,我現在爬下文先,thx thx

其实咁細个,点知啱哪种教学法?活动教学未必合活躍学生。应合自發自信的学生。如老師有經驗,在傳統学校都可教好活躍小朋友,大家坐得定,環境不混亂,小朋友更易聽到老師講mug. 如果在活动教学学校,無咁覚行為有異,但能否学到野成疑。

想問有無人真係睇过活动教学的课堂? 如只是分小組坐,大部份時間都係聽老師為主,咁我就不太想。如果重自己發掘,要討論合作,常有present 果d,我就喜欢。

回覆:48 區實時情況

第一排平兆強,之後第二、第三....點排好呢?

若果你心儀油塘基法, 可以問問那邊嘅家長!
小朋友坐唔定, 可能仲細, 到大啲就會懂得控制!
有些小學, 初小(頭三年)是活動教學,
高小(尾三年)就變返傳統模式教學, 你可以揀呢類小學!

我小朋友專注力比較弱,因睇過網上有些討論傳統學校的在課堂上比較嚴緊一些,我唔想開學就收到老師電話
謝謝你的建議,希望到時可找到間合適的學校啦!!

回覆:PurinBB 的帖子

不用太擔心,因為我大兒子小時候都經常被老師話,現在大了情況有改善呢!

各位好, 15分油塘基顯失敗(預料中), 現在很頭痛, 如何選排位, 心儀油塘基顯, 同平兆, 仔仔鐘意樂華天主教, 可能就依這排1-3, 但4-10及之後不知怎選, 大家如何揀2線? 可否給點意見, 謝謝

idemily 發表於 13-12-9 10:41
各位好, 15分油塘基顯失敗(預料中), 現在很頭痛, 如何選排位, 心儀油塘基顯, 同平兆, 仔仔鐘意樂華天主教,  ...

自行無選到平兆,已失lll先機。既然心儀油基顯、樂華天主教,不如忍心
放棄平兆,以油基顯、樂天為甲乙一、二之選,再加秀天、聖愛德華、秀明等
二、三線學校為乙三至乙五之選?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

油塘基法,初小(頭三年)是活動教學,
高小(尾三年)就變返傳統模式教學.

回覆 奥脫福 的帖子

謝謝你建議, 但唔好彩首次選都唔得, 但去叩平兆時連頭3甲都無選, 會唔會連IN都無份, 當然也有想過不可能頭3選都是一線, 今年只參觀過基樂, 樂華天主教, 聖愛德華, 平兆, 基顯, 基法, 藍循, 除基樂校舍舊點, 但軟件很不錯, 也想問問看見之前POST了一個2013各校網自行分配競爭表, 看見雲泉很多人揀之一 , 是一線定二線呢? (因為搬過只有幾年, 不太熟這區小學) , 想了解多點二線, 可否多例多些, 謝謝
‹ 上一主題|下一主題