用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48 區實時情況
樓主: commonpeople
go

48 區實時情況   [複製鏈接]

代朋友問, 自行落敗後(平田李兆強), 係1月大抽獎會怎樣擺位? 謝謝

回覆:奥脫福 的帖子

謝謝你的意見!是否頭一志願放平田兆強,之後第二間就揀二線小學?因為佢想咁擺位1. 平田兆強 2. 德田兆強 3. 聖愛德華 4. 循道衞理...,但是佢朋友提醒,咁填除非個number好前,否則一定會派唔到頭三志願,因為呢幾間都好多人爭。

回覆 奥脫福 的帖子

謝謝你先! 我都有同佢講過, 而佢亦有朋友建議佢頭志願揀平田兆強, 第二志願一定要揀二線小學, 否則就要有心理準備去叩門! 不過佢唔知係48網應該怎樣揀選?

回覆 longyiu 的帖子

我建議佢第一志願揀平田兆強, 第二志願揀聖公會基樂, 第三揀聖公會基顯, 但是佢想揀藍田區小學先, 因為婆婆湊放學, 方便接送!

回覆:zanezane 的帖子

其實我都唔清楚,是否我唔應該叫朋友咁擺位?

回覆:奥脫福 的帖子

謝謝你先!請問觀塘三寶是哪幾間?其實每個地區都有佢地受歡迎嘅學校,正如藍田區有平田兆強、德田兆強、循道和聖愛德華,而油塘區就有油塘基法,如你所講,要保守一點,才有機會派去頭三志願。

回覆 奥脫福 的帖子

謝謝你的資料! 非常有用!
我想我朋友應該首選都是平田兆強, 次選聖愛德華, 第三暫時未決定到!
不過佢話如果派唔到平田兆強, 派去聖愛德華, 佢都會好開心!

PurinBB 發表於 13-12-3 23:22
請問若牛頭角聖公會基顯與觀塘基法比較,那間較好些,是否基顯活動些,thanks

...

朋友兩位小朋友都是讀油塘基法, 佢話比較催谷, 如果小朋友受的話, 中學派位都唔差!
佢個大女中學派去蒙民偉書院, 最後入埋中大, 所以揀學校前, 都要考慮小朋友性格和程度!

longyiu 發表於 13-12-4 15:55
油塘基法有咁多年咩 ? 咁快去到大學啦
http://www.kfps.edu.hk/
Copy by 中華基督教會基法小學(油塘)網頁

關於我們

本校為中華基督教會香港區會直屬小學之一,於一九六五年創立。在歷任校長悉心耕耘及老師們努力工作下,多年來為社會培育不少人才。顧名思義,「基法」為效法基督,培育學子之意。
基法小學於二零零五年九月由觀塘月華街舊校遷往油塘新校,即時轉為全日制。新校除保留原班教職員及學生外,更持守原有之優良傳統,校風純樸,成績優良。學校擁有現代化校舍及設備,更配合社會要求,實行新式管理,與時並進,邁進卓越優質。
本校秉承中華基督教會香港區會「透過學校,傳道服務」之辦學宗旨,為莘莘學子提供「全人教育」。本校重視學生在德、智、體、群、美、靈六育的均衡發展,故安排不同形式的學習活動和聯課活動,讓學生培養自學能力、創造力、獨立思考能力、積極上進的人生觀和發揮潛能,使能成為良好公民,獻身服務社會。
本校佔地七萬多平方呎,除擁有36個千禧課室、大禮堂、中央圖書館、籃球場2個及有蓋操場2個外,更設有電腦室2個、自然科學室1個、 視聽室1個、音樂室2個、視藝室1個、英語室1個、數學室1個、專題走廊、學生活動中心、校園電視台製作室、溫室、醫療室、電訊廣播設備室、空中花園和綠化區等。

回覆 zanezane 的帖子

雖然我住係呢區, 但是我嘅小朋友係灣仔返學, 所以不清楚呢區小學, 衹是剛巧有朋友嘅仔女曾係呢間學校就讀!

應該是上午和下午校因為要轉全日制, 所以就有兩間基法(月華街基法和油塘基法), 不過就唔清楚是上午校留係舊校或是下午校留係舊校了!

你可以係EK睇返全港小學, 睇下有無你心儀嘅小學有無討論區, 問返就讀緊嘅媽咪, 佢地會最清楚!

回覆 PurinBB 的帖子

對不起! 是我攪錯了, 剛才問清楚朋友, 佢對仔女係讀基顯, 家姐在舊校讀了5年, 六年班搬去油塘轉全日制!
不過佢同我講去年基法派位好好, 今年油基都OK!

回覆 zanezane 的帖子

我都覺得EK好少家長講呢區嘅學校, 所以見到呢個TOPIC, 即刻問問其他家長意見

zanezane 發表於 13-12-4 19:50
回覆 easiness 的帖子

我見都有好多觀塘mama自行搏NET14或灣仔.... 始終都係一兩個MTR station就到......

請問你自行揀哪間學校?
個人認為第一志願一定揀心儀的小學, 是否第一, 二線反而不是問題!
既然你心儀油塘基法, 應該放第一志願, 若果隨機號碼前的話, 就會派到第一志願, 到時不用叩門!

不用客氣!
回想大仔揀小學時, 心情同你們一樣, 當時我都係問其他媽咪意見!
現在大仔已經中三啦! 時間過得很快, 小兒子今年揀小學, 慶幸二仔仍未畢業, 可以跟哥哥直上小學, 唔洗煩!
不過下年到二仔揀中學, 所以今年要預備升中資料!

我覺得油塘校舍比較新, 設備齊全, 所以比較多家長揀選!
個人比較喜歡小班教學, 當然班數多, 抽中機會亦都相對為高!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2673092

你們可以問問佢意見!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2695763&extra=page%3D1

心儀油塘基法可以入去丹睇睇,
朋友話油塘基法是活動教學, 功課唔多

若果你心儀油塘基法, 可以問問那邊嘅家長!
小朋友坐唔定, 可能仲細, 到大啲就會懂得控制!
有些小學, 初小(頭三年)是活動教學,
高小(尾三年)就變返傳統模式教學, 你可以揀呢類小學!

回覆:PurinBB 的帖子

不用太擔心,因為我大兒子小時候都經常被老師話,現在大了情況有改善呢!

‹ 上一主題|下一主題