用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B遲一年入學好唔好?
go

細B遲一年入學好唔好? [複製鏈接]

2012 11 月B仔,遲一年入好會唔會好D?今年報咗 greenfield, York and zenith.. Zenith 冇收過信, Greenfield and York 未 interview... 唯一希望係 TT.. 因而家上緊 TT playgroup....  點選擇好?target 小學係 dbspd. Thanks so much!!!

0    0    0    0

我仔係大B,同事仔係細B,分別的確明顯,遲一年入學做大B一定有優勝。
再者,出年妳亦可以選擇報N班定K1。

問題係家長自己既心理關口,如何選擇

回覆:細B遲一年入學好唔好?

11月係細左d。不過咁,如果 tt pg老師認為佢都可以上N班,即係你b都夠叻呀,咁不如照跟出生年份讀書,唔一定要遲一年既

引用:我仔係大B,同事仔係細B,分別的確明顯,遲

原帖由 idkuromi 於 13-11-25 發表
我仔係大B,同事仔係細B,分別的確明顯,遲一年入學做大B一定有優勝。
再者,出年妳亦可以選擇報N班定K1。
...
我只係擔心大B入到小學比人大一年其他同學仔會唔同佢玩

引用:11月係細左d。不過咁,如果+tt+pg老師認為

原帖由 ce_jupiter 於 13-11-25 發表
11月係細左d。不過咁,如果 tt pg老師認為佢都可以上N班,即係你b都夠叻呀,咁不如照跟出生年份讀書,唔一 ...
因為我想入 local school... 終極目標係 dbspd

引用:Quote:原帖由+idkuromi+於+13-11-25+發表我

原帖由 booxxjac 於 13-11-25 發表
我只係擔心大B入到小學比人大一年其他同學仔會唔同佢玩
依樣野你唔需要擔心,我講番我自己親身經歷,因為我係11月出世,當年讀書都係超大b,同其他同學不知相處得幾融洽,小朋友既世界好單純架咋!relax!

我囡囡係12月尾b,唔係標青過人,但我都俾佢試個細b,始終早啲讀n班,早啲過團體生活,而且n又唔重讀書成績,如果唔得先讀多年做大b都可以,更重要係我小學目標唔係名校,無顧慮。

男仔發展一般比女仔慢, 我都打算俾仔仔讀多年N/K1

我囝係2012年10月B,大囡嗰老師建議我俾細囝做大B,尤其是係競爭咁大嘅年份,到小一入到名小或比較好嘅小學機會大好多。原因係學校多數採取精英制,就算好彩俾你做到細B入PN/K1,到考小學始終會比較遜色。大囡學校會收細囝入PN,但我會係原校或考其他學校repeat PN。

引用:Quote:原帖由+booxxjac+於+13-11-25+發表我

原帖由 龍龍 於 13-11-25 發表
依樣野你唔需要擔心,我講番我自己親身經歷,因為我係11月出世,當年讀書都係超大b,同其他同學不知相處得 ...
Thanks 咁應該讀兩年pn定雨歲時日日返 pg.. 再考 pn?

引用:Quote:原帖由+龍龍+於+13-11-25+發表依樣野

原帖由 booxxjac 於 13-11-26 發表
Thanks 咁應該讀兩年pn定雨歲時日日返 pg.. 再考 pn?

引用:我囡囡係12月尾b,唔係標青過人,但我都俾

原帖由 Annbaat 於 13-11-25 發表
我囡囡係12月尾b,唔係標青過人,但我都俾佢試個細b,始終早啲讀n班,早啲過團體生活,而且n又唔重讀書成績 ...
囡囡做細B好吖,可以俾人照顧,做妹妹但我嗰個係仔....細過D女仔好似唔係咁好

引用:男仔發展一般比女仔慢,+我都打算俾仔仔讀多

原帖由 littlelittlebe 於 13-11-25 發表
男仔發展一般比女仔慢, 我都打算俾仔仔讀多年N/K1
Repeat 時會唔會轉校定同一間?

引用:我囝係2012年10月B,大囡嗰老師建議我俾細

原帖由 JP908 於 13-11-25 發表
我囝係2012年10月B,大囡嗰老師建議我俾細囝做大B,尤其是係競爭咁大嘅年份,到小一入到名小或比較好嘅小學 ...
Thanks for your suggestion!!!! 我決定俾我B做大B!!但你覺得repeat n/k1 定兩歲時日日返 pg?

You mention your target is DBS, then you really should let him be big B.

引用:Quote:原帖由+龍龍+於+13-11-25+發表依樣野

原帖由 booxxjac 於 13-11-26 發表
如果係我會比佢2歲時返pg,再報pn

回覆:booxxjac 的帖子

Repeat N/日日返playgroup都ok,但我會揀repeat N,因為想佢獨立D。我唔揀repeat K1,因為到時佢有番咁上下大,見冇得同同班同學升班一齊,怕佢會唔開心。

‹ 上一主題|下一主題