用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 請大家比啲意見我..
go

請大家比啲意見我.. [複製鏈接]

很感恩..啟基收了阿仔...
我地好喜歡啟基的理念..聽簡介會後覺得好impressed..特別感動係阿仔係呢間學校有突破性的表現..
其實我地也幸運地有其他offer..
而家我地有點爭扎揀啟基定培僑..
我知若果我擺個post係小一選校度...應該會有大部分人叫我地揀培僑..
始終..一條龍唔駛煩..校舍..英普教學亦係我們所prefer的..
不過...又實在捨不得放棄啟基...
阿仔唔係嗰啲人見人愛的smart boy..
但係係ccs..我感到佢會被重視...亦相信佢可以係度建立自信、勇氣..
ccs係我地第一間學校有2nd in 的..當時亦覺得係我地唯一希望..因此好感動學校比佐機會阿仔..
但若選ccs...有點担心升中...特別係我唔想再為佐升中而要操佢...
費用對我們來說也有concern的...因ccs的學費連校車錢及其他加埋都頗甘..我們非富有也不是公務員...還有個小的跟尾...
所以希望你地可以比啲意見....
我係一個易後悔的人..真係好担心同阿仔做錯決定...
問阿仔...佢都係淨番呢兩間決定唔到...兩間都好鍾意...
地點不是問題..但盼能選一間適合他的好學校..
萬分感謝!
   1    0    0    0

你要睇亞仔適合邊間學校, 唔係父母喜歡, 在小學讀書6年的是小朋友, 啟基程度係正常小一程度, 只係出面深.......啟基比好多空間小朋友諗野, 我覺得好好, 佢讀得開心, 家長又開心, 我仔日日放學返黎不知幾HAPPY, 我地決定比仔讀絕對係一個明智之舉, 我舊年自行分配都成功的, 但實在太愛CCS了, 當然好實在的, 經濟真的係一個問題囉

回覆:JHsbb 的帖子

謝謝你!其實我都係比阿仔決定了,所以好快就放棄了另一間,淨番呢兩間佢話都一樣好鍾意
其實有時都唔知咩叫適合,阿仔適應到傳統教學的,不過係我地想佢諗野活啲,所以我地都傾向同佢㨂啲愉快學習、冇咁傳統的學校。今日自行我地都得佐,但我們也會放棄了。其實有小的跟尾,見啟基差唔多必收細佬妹呢方面都好吸引呢!

蓮蓉包 發表於 13-11-25 08:17
謝謝你!其實我都係比阿仔決定了,所以好快就放棄了另一間,淨番呢兩間佢話都一樣好鍾意
其實有 ...

我女CCS都收了, 自行妹妹15分不成功(舊年仔20分成功)............

我覺得亞仔返學好似返幼稚園咁, 好開心........老師上堂成日玩D小遊戲, 有時又有禮物, 同學仔好開心..........我地今年小一有個WHATSAPP 個個家長都話自己仔女返學返得好開心啊............

CCS 26-28要註冊了, 希望你地會好好考慮清楚, 只去一間註冊, 另一間放棄的留比其他未有學位的家長........你都知係現今教育制度, 無學位在手, 家長好慘...........

關於升中, 我不理了, 給個6年愉快學習比小朋友, 家長學生都無乜壓力, 到時再算吧, 幸好我同老公一致的...........

引用:很感恩..啟基收了阿仔...我地好喜歡啟基的

原帖由 蓮蓉包 於 13-11-24 發表
很感恩..啟基收了阿仔...
我地好喜歡啟基的理念..聽簡介會後覺得好impressed..特別感動係阿仔係呢間學校有 ...
適合讀傳統英普小朋友,又唔係話讀培橋會唔開心,細佬雖唔必收但都有加分,淨係升中唔洗煩已經值回票價,細佬自有佢要行的路。真係諗唔到咩原因唔選培橋。(sorry踩場……)

開心過後,小六再頭痛就好慘的了。

利申:啟基候補生

引用:謝謝你!其實我都係比阿仔決定了,所以好快

原帖由 蓮蓉包 於 13-11-25 發表
其實有 ...
必收細佬妹呢個policy 希望一直保持,我都有個細妹跟尾,不過仲好細,如果過幾年仲係咁,真係好好呢!至於中學呢個問題,實在太長遠了,到時政府又唔知會否有政策改動,講真,我覺得考中學同小學好唔同,如果小孩真是讀書人,唔怕派得差。

Gooblovebb 發表於 13-11-25 14:36
必收細佬妹呢個policy 希望一直保持,我都有個細妹跟尾,不過仲好細,如果過幾年仲係咁,真係好好呢!至於中 ...

同意

好多謝大家!^^

回覆:蓮蓉包 的帖子

希望你最後選啟基,大家做同學仔,今日去左註册,感覺好好

cally4ken 發表於 13-11-26 15:40
希望你最後選啟基,大家做同學仔,今日去左註册,感覺好好

SAY個HI先.....

我聽日接哥哥順便註冊

回覆 蓮蓉包 的帖子

What is your final decision ah?

回覆:請大家比啲意見我..

路過:樓主了解啟基升中情況嗎?有細跟,係咪應該繼續大抽獎?

‹ 上一主題|下一主題