用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生的零用錢,一般點比?比幾多?
樓主: Christi
go

小一生的零用錢,一般點比?比幾多? [複製鏈接]

俾之前一定要先教他怎样运用。
我个仔小一,上两个月,就是班主任打电话到屋企,话佢带钱回校,买零食,仲请同学吃。老师多次看见。
后来我问佢,原来系自己偷偷带5文10文(他自己储的利是钱),每次都系身上的钱买晒先罢手。还有在问他的过程中,原来之前他说老师奖的零食礼物,其实是同学请的。后来教导他小3前不能带钱回校。
零钱不是那么简单,引出好多问题。一定要留意。

heidya    發表於 13-11-26 17:04
MrBeast  Thx for sharing, 又多樣煩  發表於 13-11-26 16:36
Christi  thanks for your advice !  發表於 13-11-26 14:37

回覆:Christi 的帖子

小一無俾。小二下學期,一星期$20。小三,一星期$20。

引用:小一無俾。小二下學期,一星期$20。小三,

原帖由 爸爸豬 於 13-11-26 發表
小一無俾。小二下學期,一星期$20。小三,一星期$20。
小二,$10

引用:Quote:原帖由+Christi+於+13-11-25+發表回

原帖由 longlokma 於 13-11-25 發表
我仔比較悭儉(或者叫姑寒) ,買東西前必会先看价錢,他曾发現有同學日日去小食部買零食,回來跟我 ...
你個小朋友真係乖!

bettywtleung

引用:Quote:Radiomama+發表於+13-11-24+09:46+開

原帖由 Christi 於 13-11-25 發表
咁如果初小時其他同學仔有零用錢,自己小朋友冇並返嚟問點解自己冇,咁點答好?
...
其實除了零用錢之外,小朋友在很多東西、事情上都會與朋輩比較,例如智能電話、生日會、文具、海外旅遊地點與次數等。我的解說是:
1)每個家庭都有自己的planning, 人家那樣做,不代表適合我們家;反之亦然;
2)我所给予孩子的東西或安排,是有其理由/根據(當然要讓孩子明白固中原因)
3)我只给所需的,不會給“想要的” 或“最好的”;想要更好的、最好的,孩子要用自己努力去追求。

我仔學校無小食部, 但我比佢逢返學日都有5蚊儲起

一蚊都吾比,小一自備小食,學校吾准走來走去

醒目開學勳章

我仔小二,佢話唔要零用錢,

我話每月比20蚊佢儲,佢話唔使,

連學校去旅行都堅持唔帶錢(我仔好姑寒既)

回覆:小一生的零用錢,一般點比

$0. 幼稚園時,金管局有一本小書,很好的,教儲蓄和用錢的概念,本書叫積金糕

回覆:小一生的零用錢,一般點比?比幾多?

講開小朋友儲錢,如果有請工人,請問你們孩子怎放好零用錢?我聽過好多人說工人喜歡陰D陰D偷小孩的錢

Twins 媽咪

fc926 發表於 13-11-29 21:56
講開小朋友儲錢,如果有請工人,請問你們孩子怎放好零用錢?我聽過好多人說工人喜歡陰D陰D偷小孩的錢

...
啊,倒沒有想過這問題~~!

我女學校要高年級先可以買嘢食, 所以根本唔需要比零用錢

天真爛漫的孩子最易教。根本沒有零用錢這事兒的,不要拿石頭砸打自己雙腳。小吃和飲料由家中提供,順道教育孩子習慣吃健康小食。

錢是爸媽賺的,還是由你們保管好了。沒能力賺錢的人,不該有意見的。

我是每次默書 逹到要求就會比$10.00
如果那星期沒有默書, 就星期中給他一次$5.00 (有時她會說不用的)
教她不可以亂花費, 每次用$$後要報告我買了什麼, 為什麼要買.
基本 書包內一定有餅&水, 額外花費究竟用左係邊呢? 自己一定要清楚.

並教她將每星期沒用到的零用一半, 在星期尾時儲入錢箱.
同埋拿回學校的零用不可以超過$10.00

學校無小食部, 暫時無比過(P.1-P.5)零用錢

零。有零食盒、水,中午有飯食,何需用錢?
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題