用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生的零用錢,一般點比?比幾多?
go

小一生的零用錢,一般點比?比幾多? [複製鏈接]

毫無經驗,問定先:

小一應唔應該比零用錢?
如應該,係一日一日比,抑或一星期比一次?
如果每日比,咁你地大約每日比幾多零用錢?

謝謝
   2    0    0    0

引用:毫無經驗,問定先:+小一應唔應該比零用錢?如

原帖由 Christi 於 13-11-24 發表
毫無經驗,問定先:

小一應唔應該比零用錢?
小一、二学校是不准在小食部買東西的,所以不需要给零用。我只会每月入十元给孩子錢罌,讓孩子有储蓄概念。

小三後可在小食部買東西,但其實我每天已為孩子準備小食,所以小息去小食部買食物只是贪得意,我规定只可一个月一次,孩子是用八達通付款的,所以無需另外给予零用錢。

回覆:小一生的零用錢,一般點比

我哋每星期十元!自由運用!

0, 如上面講學校低年級冇得買野,但上次學校旅行老師話可帶少少$,我諗著in case 有需要比左$30,點知佢駛哂!

回覆:MrBeast 的帖子

開頭收到零用錢都會大花一輪,要堅持討論錢的運用和儲蓄觀念,小孩才有受教機會。
我不建議太早放零用錢,待他們學了加減數, 老師在課程教授了買賣觀念才給。我仔是小四每星期十元。(去年才開始。)

Christi  thanks !  發表於 13-11-25 07:30

我地幼稚園開始每星期五蚊,佢地個錢箱有三格:Save, Spend & Donate. 俾佢地學理財。

motivator_kids  good,特別係donate個格,好好的方法教識孩子同情心  發表於 13-11-24 20:13

回覆:小一生的零用錢,一般點比

Radiomama 發表於 13-11-24 09:46
開頭收到零用錢都會大花一輪,要堅持討論錢的運用和儲蓄觀念,小孩才有受教機會。
我不建議太早放零用錢, ...
就係一時失策,以為老師會叫小朋友唔駛,我之後仲要讚佢點解咁叻可以岩岩用哂三十蚊。

回覆:MrBeast 的帖子

一日$5,只限買屋仔盒裝奶!

我在阿仔小4時才開始給零用錢, 而且只是每星期10元,
其實在他日常生活中, 他根本唔需要額外洗費. 不過人大了, 自然覺得有錢傍身才有安全感.

但係, 我會要個仔用自己的零用錢做以下事情:
1) 每逢學校有捐獻, 又或者賣熱狗籌款, 佢想捐錢或想吃熱狗, 就要用自己錢;
2) 我只會提供他所需文具, 除了自然損耗之外, 我一概都唔包.
3) 我會提供零食, 不過佢想吃其他的, 他要自掏要包.
4) 我只會在聖誕節或生日才買份大禮送佢. 他想要的小玩具, 佢可以自己儲錢買.

Christi    發表於 13-11-25 07:23

回覆 sukitelfold 的帖子

但係盒仔奶都要$5.2 一盒喎...   

MrBeast 發表於 13-11-24 14:20
就係一時失策,以為老師會叫小朋友唔駛,我之後仲要讚佢點解咁叻可以岩岩用哂三十蚊。 ...
咁啱, 我見到你寫佢用晒三十蚊,仲想讚吓你個小朋友咁叻,可以剛剛好用完三十蚊, 數學好呀!

A-Mum 發表於 13-11-24 09:46
我地幼稚園開始每星期五蚊,佢地個錢箱有三格:Save, Spend & Donate. 俾佢地學理財。 ...
我記得呀, 仲記得你以前post過張相,之後我去過日本城度睇價錢.   

回覆 longlokma 的帖子

想問吓咁小朋友用八達通,會唔會唔覺唔覺用多咗錢?

Radiomama 發表於 13-11-24 09:46
我不建議太早放零用錢, ...
咁如果初小時其他同學仔有零用錢,自己小朋友冇並返嚟問點解自己冇,咁點答好?

引用:回覆+longlokma+的帖子 想問吓咁小朋友用

原帖由 Christi 於 13-11-25 發表
回覆 longlokma 的帖子

想問吓咁小朋友用八達通,會唔會唔覺唔覺用多咗錢?
我仔比較悭儉(或者叫姑寒) ,買東西前必会先看价錢,他曾发現有同學日日去小食部買零食,回來跟我说那同學太浪費了,而他每次用八達通買東西后也会主動告訴我買了什麼, 所以我不担心他乱花費

kp_sin2001  我仔和你個仔一樣, 比較悭儉(或者叫姑寒)  發表於 14-1-8 10:00
ferrari2007  精打細算又乖  發表於 14-1-7 20:01

學校唔比買零食, 暫時無比零用錢

學校沒有零食賣, 我仔 P4,暫時沒要求比零用錢,所以我也沒給他

太細了,唔需要比零用錢,要小食,媽媽會安排好,可以準備3文冶,餅乾,提子,蛋糕,橙,梨,有時會放一粒糖給他,相信比起他自己去小食部買, 一定健康.

引用:毫無經驗,問定先:+小一應唔應該比零用錢?如

‹ 上一主題|下一主題