用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 陸慶濤會點㨂
樓主: tsuier
go

SFA vs 陸慶濤會點㨂 [複製鏈接]

引用:其實2間都好,+不過,+讀得好既話,+SFA可以選

原帖由 mimics218 於 13-11-25 發表
其實2間都好, 不過, 讀得好既話, SFA可以選擇去頂尖中學, 羅氏是band 1c, 睇下搏唔搏

...
總對讚同,我小女如得都會扣頂尖中學,如扣不倒就去1c羅氏,起碼點都係band1英中先。

等我都襯下熱闹先。我會選SFA。SFA学术level跟其他小学有一定距离,其实不用等到小五、小六先博有名中學,小二、小三、小四等级别插班其他有中學support的名校亦大有人在。

回覆:SFA vs 陸慶濤會點㨂

SFA當然出名過陸慶濤,因為陸只係地區名校(出名少少),但SFA係好多人既first choice。
但最緊要係小朋友適合邊類學校,唔好盲目死谷。

或者这就是SFA的价值,教深d方便学生去考插班試,其實每间学校都總有一小撮優秀学生,但似乎在SFA,越叻的走得越快

引用:或者这就是SFA的价值,教深d方便学生去考插

原帖由 longlokma 於 13-11-25 發表
或者这就是SFA的价值,教深d方便学生去考插班試,其實每间学校都總有一小撮優秀学生,但似乎在SFA,越叻的 ...
能係sfa做倒果一小撮梗係好啦! 做倒果一小撮梗係光明大道啦!但要在sfa做倒果一小撮人,要點做先做得到呢?隻隻都是老虎。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+13-11-25+發表

原帖由 hsmsdy 於 13-11-25 發表
能係sfa做倒果一小撮梗係好啦! 做倒果一小撮梗係光明大道啦!但要在sfa做倒果一小撮人,要點做先做得到呢? ...
在SFA是属於最優秀的小撮,但出走到甲校未必就能成為甲校最優秀的那一小撮,不要把学校太神話化……

當最優秀的一撮已出走, 而留下來的仍能做到大多部份入Band1英中, 那留下來的又是奮鬥出如此成果呢??

如果打算要中學再扣頂尖直資/私小, 你認為中學會prefer SFA定LHT學生? 睇樓上JM數據, SFA 有8成人去band 1, 如果係SFA最低2成學生才派去band 2學校, 即只要普普通通成績都去到唔差過band 1c的學校啦. 值得搏喎. 除非你覺得要靠安全網才能入讀band 1c的學校  
我無意話LHT唔好, 事實上TKO好多人都想入呢間. 只係覺得名氣上兩間的而且確有分別. 想做小池入面嘅大魚定係大海入面嘅小魚, 好睇個人意願的.

引用:如果打算要中學再扣頂尖直資/私小,+你認為

原帖由 tantanmama 於 13-11-25 發表
如果打算要中學再扣頂尖直資/私小, 你認為中學會prefer SFA定LHT學生? 睇樓上JM數據, SFA 有8成人去band 1, ...
讚成,條條大路通羅馬,擇邊間好,只要讀得,十二年後都係大學見。

假設,有兩個男人都鐘意,一個無錢但細心,一個就有錢但不細心,你會嫁給誰? 我就要細心啦,佢諗晒阿女,我唔駛跑bk啦,咁你呢?

如果唔怕辛苦,讀書及車程,一定聖芳

SFA....起碼SFA 讀得好或唔好 都仲有條路走~~~

其實我覺得有無同有幾多名氣,同讀書/學習表現唔會有必然關係,我姑仔係港島西區一間名氣幾高既傳統女校教書,可以睇到間學校既學生最過人之處係英文,成績最差果班行出黎D英文都勁過好多地區學校中游學生,但其他呢?中文算唔太好,而overall學生DSE成績亦不及地區BAND 1 學校,最大問題係呢班學生家庭背境係一D都唔差,但卻有好多情緒問題,受挫能力亦低,樓上有分享話入到大學就無分別,係好真,入到去唔會再有人問你理你係邊間中學,所以有個老師同我講,唔需要下下都做最TOP,只要係學校做到頭個20%入U就不成問題,所以我會覺得最緊要小朋友應付到,有時都好睇埋個家長可以付出幾多時間,要多方面配合
‹ 上一主題|下一主題