用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎? ...
樓主: 29102011
go

交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+珠珠妹dy+於+13-12-13+10:10+

原帖由 珠珠妹dy 於 13-12-13 發表
我覺得大部分家長用詞都客氣的,但贊成hold位嗰幾位則單單打打,好像一定要別人認同他們才罷休似的。其實有幾個offer的,可能是大b, 運氣好,當然有些真有實力,但個制度也幫助他們不少。現在大家只希望,有決定就放給別人罷了,也沒有不禮貌,但也要受到這些單打,真看不過眼

tiggeryyw    發表於 13-12-13 11:20

其實而家唔即刻放也没有问题的,因学校只会下年才call waiting....讓家長考慮清楚也無可厚非的。

大家和平理性討論吧

Charlie妹 發表於 13-12-13 11:10
我覺得大部分家長用詞都客氣的,但贊成hold位嗰幾位則單單打打,好像一定要別人認同他們才罷休似的。其實有 ...

有d人對眼,真係,只睇到自己想睇ge野。“也沒有不禮貌,但要受到這些單打”???真係好野,咁都講得出。

明眼人都睇到,係邊個唔禮貌,單單打打先。
話人同b6無分別,話人自私,話人無同理心,有病,又用嘴藐藐表情等。
定係你覺得呢d都唔叫無禮貌?

龍校之友 發表於 13-12-13 09:08
真心想知道聖心、聖嘉勒、聖保祿和真光的優點和不足,有沒有家長可以分享?

...
我自己排名 1聖保祿 2聖心 3聖嘉勒 4真光

fabei  i have same opinion  發表於 13-12-13 14:14

簽名被屏蔽

寫我心中話 發表於 13-12-13 12:11
我認為
下年6月唔放位, 就真係衰
無端端比人鬧喎,,,,

簽名被屏蔽

引用:其實而家唔即刻放也没有问题的,因学校只会

原帖由 fabei 於 13-12-13 發表
其實而家唔即刻放也没有问题的,因学校只会下年才call waiting....讓家長考慮清楚也無可厚非的。

大家和平 ...
不同學校有不同做法,有的真係會即刻call 的,之前都有人分享過……anyway,大家心安理得就好, good luck to all...  btw,.之前有社工分享過,小朋友不會listen to their parents, but they copy. 純粹分享,不要誤會我是在單打誰……

lauwingtai    發表於 13-12-13 13:07

引用:Quote:原帖由+珠珠妹dy+於+13-12-13+發表本

回覆:交咗幾間學校k1留位費

好奇怪呢個TOPIC去到咁多頁...仲要係罵既多
當初我小朋友只有一個私校OFFER, 後來多1個有學券既OFFER...
之後既INTERVIEW都無再去啦~以免浪費時間,
請真2間我都會俾阿囝讀...雖然話私學學費貴D (但學術真係好D)
不過有學券既計返一個月都要4、5千蚊正常駛費 (全日校)...
之後同老公傾完後好快決定放棄私校OFFER...
各人都有自己一套諗法, 不過有得第1個OFFER,
第2個OFFER如果唔係好過第1個既, 相信最後都唔會去讀...
個人偏向係KEEP住1個就夠...反正心水學校收唔收控制唔到,
同埋收到OFFER時, 果D OFFER係自己心中都定左個位置...
我囝都係11月底細B, 好明白細B/無OFFER既父母幾咁憂...
但又唔駛去鬧既...總有的是機會...雖然果個未必係你最想要的

tiggeryyw    發表於 13-12-13 14:10

回覆 寫我心中話 的帖子

其實未來的前途有點誇,我們其望龍校收,因為免去升小一競爭,但事實上,是否每個小朋友,都真的上到小學,我認識上了培小,跟不上要退學,大有人在,就算真光,都有些小朋友被勸退,當然家長通常都會盲目地覺得,要一條龍的學校,但這可能是不想考小一的另一種代價。

引用:Quote:龍校之友+發表於+13-12-13+09:08+真

原帖由 oooasis 於 13-12-13 發表
我自己排名 1聖保祿 2聖心 3聖嘉勒 4真光
有時間的話,可否告知這個排名背後的原因?

引用:只要個仔將來好唔好話鬧就算比人打一身,+都

原帖由 寫我心中話 於 13-12-13 發表
只要個仔將來好

唔好話鬧
同意,擇善固執。

引用:Quote:原帖由+寫我心中話+於+13-12-13+發表

原帖由 龍校之友 於 13-12-13 發表
同意,擇善固執。
上年小女聖嘉勒候補,我只是默默祈禱,希望會有奇蹟出現。雖然最後失望而回,但從沒想過去指責有正取生學位的人,更不會要求他們及早放棄學位,讓小女有多一分機會補上。這種要求,太無理了吧?

當初我仔收到第一間OFFER,仲係有學劵,我地梗係仆到去留位啦,之後第二間OFFER既無學劵,我地都有留,因為我鐘意地方大,當第三間OFFER有學劵既出現, 我地已經決定左放棄第一間了!因為我想小朋友返AM, 接著三間PM OFFER既我都無留位!!除非PC收, 基本上E家我都有二選一,有學劵同無學劵!
我想講,有D野心理有數....但有D仲要D時間考慮!!

回覆:交咗幾間學校k1留位費

上年我得1個offer;但不心儀....默默等待誇蹟;當時冇想過希望有人早放棄讓自己補上,只是平常心;但最後心儀真的call我,也感謝退出offer的人!凡事無絕對黑與白,hold位的人未必用心不良,而勸導人早選定的亦有他們的苦衷和道理....存心集郵選定了也不讓位的固然理虧,但亦確有人想多瞭解深思熟慮精挑細選,免蒼卒下錯次定....大家出照包容的心便更美好!個人而言,如選定了會盡早放出其他offer...

tiggeryyw    發表於 13-12-13 18:16
‹ 上一主題|下一主題