用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎? ...
樓主: 29102011
go

交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+rbg2011+於+13-12-12+發表其

原帖由 igmp 於 13-12-13 發表
可能大家時代不同了,未有Jupas前,好多師兄師姐都有好幾個offers在手慢慢揀,揀到未先放番D科出來,有見及 ...
之前有位媽媽說過,留位是要用錢的,肯多付 $660 / $1320 或其倍數去留位,一定有她的苦衷。不明所以就群起而攻之,用侮辱性言詞迫對方放棄留位,何嘗不是自私的表現?

xoshan1025    發表於 13-12-13 08:37

回覆:交咗幾間學校k1留位費

不是,不是!以我理解,付了第一個 $660 是最起碼留一個學位,第二個 $660 係因為未揀到,第三個 $660 因為呢間比之前兩間好。my question is 既然第三間更好又點解唔放棄第一或二那間呢?再有第四間更好,付了 $660 又因為已付了就留到最最最後至放,真係唔係咁好。我知你放咗又唔代表 call 我,但係你放的一間可能是别人的 1st choice, 佢又放手上的 offer, 响呢個 cycle 下你就真係功德無量了!

引用:Quote:原帖由+igmp+於+13-12-13+發表可能大

原帖由 龍校之友 於 13-12-13 發表
之前有位媽媽說過,留位是要用錢的,肯多付 $660 / $1320 或其倍數去留位,一定有她的苦衷。不明所以就群起 ...
同教小朋友一樣吧,無得迫,越迫越難攪,侮辱攻擊沒有什麼得著,自己好也想別人好,揀定了就放出來,下一個未必是這裡一時心急失言的家長,但可下一位可能放棄另一個學位,連鎖反應下,人人搵到心儀學校!未揀定就再努力揀,如果有五六七八碟,把一定唔食的退回給酒店!

引用:Quote:原帖由+igmp+於+13-12-13+發表可能大

原帖由 龍校之友 於 13-12-13 發表
之前有位媽媽說過,留位是要用錢的,肯多付 $660 / $1320 或其倍數去留位,一定有她的苦衷。不明所以就群起 ...
同教小朋友一樣吧,無得迫,越迫越難攪,侮辱攻擊沒有什麼得著,自己好也想別人好,揀定了就放出來,下一個未必是這裡一時心急失言的家長,但可下一位可能放棄另一個學位,連鎖反應下,人人搵到心儀學校!未揀定就再努力揀,如果有五六七八碟,把一定唔食的退回給酒店!

tiggeryyw    發表於 13-12-13 08:27
tiggeryyw  我在你的留言下支持你。你現在要佢地應有的東西,你放棄喇!我希望我地既行動,已幫到自己仔女,也幫到其他小朋友和媽媽  發表於 13-12-13 08:26

引用:不是,不是!以我理解,付了第一個+$660+是

原帖由 kittyland06 於 13-12-13 發表
不是,不是!以我理解,付了第一個 $660 是最起碼留一個學位,第二個 $660 係因為未揀到,第三個 $660 因為 ...
如果是女拔和新法,當然容易選擇。但換上聖心、真光、聖嘉勒、聖保祿、德望、協恩、聖士提反女幼,情況便大有不同。關乎子女15年的教育、一生的前途,豈能草草便下決定?不過,你們沒有興趣知道這些,你們只關心自己的子女,對不對?

利申: 我冇 wait 緊任何學校,但我亦唔覺有幾難揀。你個 list 入面有九龍,港島,龍校,有學劵,没學券,天主教,基督教,男女校,女校...你咁都唔知你小朋友咩性格適合咩學校,我建議你留多啲响屋企陪小朋友玩下好過攞啲時間去 in 哂18區嘅學校。good luck to your kids!

引用:利申:+我冇+wait+緊任何學校,但我亦唔覺有

利申: 我冇 wait 緊任何學校,但我亦唔覺有幾難揀。你個 list 入面有九龍,港島,龍校,有學劵,没學券,天 ...
沒宗教信仰,學費勉強可以負擔,所以津校私校有沒有學卷都無所謂,家住港島,就算不過海也是五選一的局面。

學費預每年加10-20%, 小學也不平。有冇 siblings? 如有,男定女?文靜 type 定活潑 type?

引用:學費預每年加10-20%,+小學也不平。有冇+sib

學費預每年加10-20%, 小學也不平。有冇 siblings? 如有,男定女?文靜 type 定活潑 type?

...
大女現時學費約七千,書簿費半年近四千,還有興趣班、什費和小女兒開支。除非讀國際學校,否則轉校並不會大幅增加開支。兩個女兒活潑好動,妳認為那一間較合適?

活潑我未必會入 St Clare's 同聖心,佢地比較對學生修養要求高,要學生規行舉步。spk 是無敵的,除非係仔仔,唔係冇聽過收咗唔讀。大坑真光對好多人嚟講未必一線,同英文未必夠另外3間好!所以你要自己衡量小朋友可否被管?覺得英文重要啲定中文?你有2個,所有學費校車都 x2, 要好好想下!besides spk, 其實我都好鐘意 St Clare's, 不過去到西環....真係好難搞,我又有細仔,不過佢連個校舍望落去都有氣質過人架!
只係我自己想法,以上學校學生家長 alumni 請不要介意。

龍校之友 發表於 13-12-13 00:42
如果是女拔和新法,當然容易選擇。但換上聖心、真光、聖嘉勒、聖保祿、德望、協恩、聖士提反女幼,情況便大 ...
好鬼中意睇你舌戰群“雄”
以前係小學果邊,d人又係,話人考慮就係自私,無恥,無同理心。
我問,如果女拔,聖保羅男女,瑪利諾,聖保祿,瑪利曼同時間收你個女,你會唔考慮咩?
記得d人話,好簡單之嘛!睇男女校定女校~津校定私校~有無妹妹跟尾~家庭住係邊~經濟能力如何~咪揀邊間邊間lor

一個虛擬的例子,隨便講下都有起碼1,2,3,4,5樣野考慮。更何況真實,自己仔女的學校選擇?
但d人係唔會理你仔女,佢地最緊要你放位,最好有三個offer,放晒佢,咁就最偉大了。

oooasis 發表於 13-12-13 02:35
以前係小學果邊,d人又係,話人考慮就係自私,無恥,無同理心。
我問,如 ...
無錯!!因為目的只有一個最好放晒offer,咁就最清高最偉大最大仁大義!

好好奇...,到學校開始CALL WAITING時,呢D咁偉大既家長唔知又會唔會揀邊間呢??

引用:Quote:龍校之友+發表於+13-12-13+00:42+如

原帖由 oooasis 於 13-12-13 發表
我問,如 ...
他們根本毫不關心你的處境,只是想透過群眾壓力和令人難堪的說話迫你將學位交出來。他們覺得你搶了“我的學位”,只要你把學位交出來,自己的子女便能入到心儀的學校。至於你子女的前途,干本官底事?這種思想,何等自私!

引用:Quote:原帖由+龍校之友+於+13-12-12+發表Oo

原帖由 maomaofifi 於 13-12-12 發表
所以我已放棄參加罵戰,反正你有你鬧我有我自己做法,尤得佢日日搵人插叫人放位。
我討厭每次發言都要申報 ...

都係留番今年考生家長討論喇

龍校之友 發表於 13-12-13 08:51
他們根本毫不關心你的處境,只是想透過群眾壓力和令人難堪的說話迫你將學位交出來。他們覺得你搶了“我的學 ...

所以我係你不如索性話放晒位啦, 淨係留左一間咋, 邊個知實情係點, 費事同班友嘈。佢話你自私唔放位, 生人霸死地, 其實佢地咪又係自私想為個位, 各懷鬼胎。

真心想知道聖心、聖嘉勒、聖保祿和真光的優點和不足,有沒有家長可以分享?

引用:最好正苦每個小朋友一人派張卡,+比留位費

原帖由 Eunice0408 於 13-11-27 發表
最好正苦每個小朋友一人派張卡, 比留位費既同時要交比學校, 到有另一間心怡既收就要去攞番張卡交下一間, ...
this is a really good idea

估唔到呢個TOPIC開到6版。如果好似龍校之友說聖心、真光、聖嘉勒、聖保祿、德望、協恩、聖士提反女幼,真係好難揀,但我相信很多家長都有自己的選校原則,就算住港島都有返學遠近之分,其實考的時候大家一早都有排位,只是我感覺到有些人說既然有留位的制度,我俾左$就有權留位,試問如果坐地鐵內,自己與自己的小朋友(3歲,要付款)各佔一座,眼見自己前面有個大肚婆,你會唔會抱自己的小朋友,讓出座位俾大肚婆,這是基本的道德問題。我們現在做的,是為小朋友考最理想的學校,我們希望他們能接受好的教育的學校,與酒店俾DEPOSIT留位這商業性交易,根本不可以混為一談。

我相信很多家長HOLD位不只一個,我亦沒有很大的意見,因為很多學校都未必會即是CALL WAITING,要等5月要俾大訂,大家選定先CALL,所以現時放不放位跟本沒有分別。但不要好像覺得這種我考到我有錢就可權留位的制度說成正確。

Chirley  agree  發表於 13-12-13 13:58

引用:Quote:原帖由+龍校之友+於+13-12-13+發表之

‹ 上一主題|下一主題