用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎? ...
樓主: 29102011
go

交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎? [複製鏈接]

引用:其實你中意咪hold+10個8個law+,最好唔好依

原帖由 rbg2011 於 13-12-12 發表
其實你中意咪hold 10個8個law ,最好唔好依度講lor ,仲要人接受你d歪理

自私是人類的本性,其實無錯,但如 ...
贊成

引用:我暫時交咗一間但仲有未in同未出結果

原帖由 29102011 於 13-11-23 發表
我暫時交咗一間但仲有未in同未出結果
留咗2間 - 1間有學卷, 1間沒有。
最心儀嘅都唔收。
有d仲未夠期in。
要睇埋1月至決定到。
無法子, 每間幼稚園面試 & 通知時間都相差太遠了。
未有offer的媽媽們, 相信大家媽媽都好明白你地嘅心情, 你應該直接向教育局反映不滿, 而唔係喺度鬧其他媽媽啦!

Good luck to all truly HK kids!!

回覆:[email protected] 的帖子

引用:Quote:原帖由+oooasis+於+13-12-12+發表請

原帖由 藍藍媽 於 13-12-12 發表
對不起,我的表達能力差到你理解唔到我條問題
我講的是想法,不是說你或任何一個人…… 如果你覺得我話人,不好意思,pls ignore,thanks

之前D家長曾寫過,其實多留一間,可以了解,但其實可能每個人都有心中次序。真的可放手上多的。放手真的很困難?怎樣培養和選擇孩子日後的学習,應該立下目標。大家話當局處理不當,大家咪自己互相合作。手上多個3間,對不起得罪講句,你真係自私。

引用:Quote:原帖由+29102011+於+13-11-23+發表我

原帖由 gracehhy 於 13-12-12 發表
留咗2間 - 1間有學卷, 1間沒有。
最心儀嘅都唔收。
有d仲未夠期in。

引用:有offer+當然沒問題,早d放返唔要果d出去,

有offer 當然沒問題,早d放返唔要果d出去,大家好
認同!!

回覆 happywangbb 的帖子

Agree!

回覆:交咗幾間學校k1留位費

我上年共有三間offer, 最多 hold 2 間,我覺得2間 OK 因為有時要等校車覆,但係多過2間我覺得唔需要啫,好多學校又細訂又大訂又車簿又校服要家長去幾次就係想西走一啲唔打算讀嘅學生,搞到好煩要走幾次。

引用:Quote:rbg2011+發表於+13-12-12+19:08+唉,

原帖由 oooasis 於 13-12-12 發表
請問邊個hold到返學果日先決定唔讀?我幫你一起鬧佢。好心睇下日曆,現在幾多月呀?
乜學校1月開學咩?
根 ...
Ooasis,上了EK之後,才明白香港有不少家長存有 “你吃了我的生蠔” 和 “你霸佔了我的學位” 的心態。這種心態是建基於一個假設: 這些生蠔 / 學位是我的! 所以如果有人把生蠔吃了、或是留有多過一個學位,他們便會認定自己的一份被搶走了,繼而群起而攻之,極盡侮辱之能事,目的只有一個: 把 “屬於我的東西” 搶回來!可是反覆思量,也不能理解,這些學位究竟是屬於正取生,還是候補生的?

講明先我自己就只留左一個位. 不過我覺得唔洗理人, 自己有原因就留位諗多陣先, 家家有本難念的經, 我相信無人會想無啦啦交多D錢俾學校賺. 不過我就同人講, 如果你想留多一個位之前就諗下, 過多幾個月你係唔係真係會選到先, 如果一樣係選唔到, 倒不如而家選一間, 好過無啦啦俾多D錢. 但你話如果相留位等另一個offer出果D就無計. 而家等offer果D, 我完全明你心急的心情, 但請平常心, 係你就係, 人地放左offer都係必會落到你手, 你話人有乜用, 何必呢.

引用:Quote:原帖由+oooasis+於+13-12-12+發表請

原帖由 龍校之友 於 13-12-12 發表
Ooasis,上了EK之後,才明白香港有不少家長存有 “你吃了我的生蠔” 和 “你霸佔了我的學位” 的心態。這種 ...
生蠔放耐了唔食好易壞!逾期不吃,不如等餓的快D有得吃!

Ooasis,上了EK之後,才明白香港有不少家長存有 “你吃了我的生蠔” 和 “你霸佔了我的學位” 的心態。這種 ...
認同! 我明白無offer 嘅家長心情,但接受唔到一群人大條道理咁鬧,開囗埋囗都話人地霸學位,自私等!

所以我已放棄參加罵戰,反正你有你鬧我有我自己做法,尤得佢日日搵人插叫人放位。
我討厭每次發言都要申報利益、加什麼"不喜勿插"。多令人煩厭。

回覆:igmp 的帖子

引用:講開生蠔,經常發現一d+唔文明的b6+,食buf

講開生蠔,經常發現一d 唔文明的b6 ,食buffet 一出生蠔就盡量搶,搶完之後返埋位,慢慢揀邊只靚,最後只食 ...
你說的例子我也遇過,但我不會走去責難那位食客,因為他和我一樣付了 All you can eat 的費用。如果他取了食物後浪費掉,酒店會自行決定是否向他徵收條款所述的附加費,其他食客沒有資格說三道四。作為消費者,我會要求酒店提供足夠的生蠔供客人享用,甚至告訴經理我需要的數目,請他把生蠔直接送往我的位置。文明社會有文明的處理手法,動不動就破口大駡與你所述的b6有何分別?

回覆:龍校之友 的帖子

引用:其實酒店沒有明文規定,那位食客也沒破口大

其實酒店沒有明文規定,那位食客也沒破口大罵而接受現實。點知果幾個big 6 仲要大大聲"我有10只啊" ,面對果 ...
沒有規定?你似乎很久沒有去酒店享用自助餐了。討論切忌 “老作”,言盡於此。

xoshan1025  佢點都會"虛疑"到啱佢既道理...  發表於 13-12-13 08:41

引用:其實酒店沒有明文規定,那位食客也沒破口大

其實酒店沒有明文規定,那位食客也沒破口大罵而接受現實。點知果幾個big 6 仲要大大聲"我有10只啊" ,面對果 ...
可能大家時代不同了,未有Jupas前,好多師兄師姐都有好幾個offers在手慢慢揀,揀到未先放番D科出來,有見及此才有jupas的出現,希望能公平分配學位!可惜K1學位未有Jkpas,而且沒有統一計分,不能說未有offer的是技遜一籌,有多個offer的也許不只是運氣罷!將心比己,除非有特殊原因,可必要keep住甘多呢?

回覆:交咗幾間學校k1留位費

其實我係 buy 分配學位,最好分區添!我眼見好多18區咁報,又留位留哂18區,咁又何必呢?好多小朋友唔係一定要入名幼,只係想近近地返學。咁小嘅願望都咁難得到。

‹ 上一主題|下一主題