用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎? ...
樓主: 29102011
go

交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎? [複製鏈接]

引用:錯不在hold+幾間,錯在上討論區講 +

原帖由 rbg2011 於 13-12-12 發表
錯不在hold 幾間,錯在上討論區講

rbg2011 發表於 13-12-12 13:15
一架坐滿的巴士,一個人霸3個位,話要諗下邊個位適合,好大條道理話"我有好多野考慮,例如個位冷氣夠唔夠啦 ...
比喻都要用的正確你架巴士會唔會坐三年?甚至15年?你架巴士會唔會有師資,學費,宗教,地點,學術,口碑,語言,返學時間,教學內容,升小成績,家庭負擔,弟妹跟尾,等情況要考慮?

就當係巴士,假設係一架要坐足足三年的巴士
現在未開車,大家在候車室內waiting,早到的一批人,因為做足準備,所以有權揀位,佢慢慢揀個三年坐的舒服的位,有咩問題?
揀定之後,咪比候車室內其他人揀lor。
到開車時,一定係一人一個位,何來霸位?
霸住學位到交大定,臨開學都唔放,先可以用你呢個比喻。

回覆 oooasis 的帖子

有時你認為作"好準備",人地幼稚園偏唔收,:;pppp:冇offer 又點?行衰運??冇揾麥00?

回覆:交咗幾間學校k1留位費

留3間仲話比人鬧其實in完都對學校有小小認識心唔心儀都有位置冇必要要留3間咁多,未有心儀咪只番留一間,等到心儀咪再去返心儀果間到,有好多小朋友未有offer架唔好hold住d位,利申已有offer

chiyin8  Agree ah!  發表於 13-12-12 22:26
tiggeryyw  那些有"準備"要hold多D慢慢揀。我冇"準備"就弱D,只有一間,冇錢和時間再揀。其餘3間登記日我自動消失  發表於 13-12-12 18:05

回覆:oooasis 的帖子

不太認同做足準備就所以有權揀位
冇權揀位不等於冇準備

小朋友只得2歲多d,發展有先後,在現階段大細仔之分別亦較明顯,請不要抹殺已做好準備功夫的家長,他們已做足準備但就奈何未能揀位。

tiggeryyw 發表於 13-12-12 17:41

有時你認為作"好準備",人地幼稚園偏唔收,冇offer 又點?行衰運?? ...
唔收又如何,世上得一間幼稚園嗎?讀第二間唔得咩?
如果實在心儀,就寫求位信,到有人放offer時還有機會。

下下定義自己仔女行衰運,然後日日上討論區鬧人地有幾個offer,呢種心態,係無人可以幫到你的。

totorobus 發表於 13-12-12 18:13

不太認同做足準備就所以有權揀位
我諗你誤會左。
做足準備,當然唔代表有權揀位。就好似成功一定需要努力,但努力不一定成功一樣。
唔代表我話“不成功的那些人不努力”。

小朋友發展快慢有分別,性格也有唔同,還有很多其他因素影響,收唔收同小朋友叻唔叻根本係無關。
所以不要太敏感,一見到我話有幾個offer的家長做足準備,就認為我在抹煞無offer家長的努力。

我只是話,人地的offer是努力而來,佢地有權用少少時間諗清楚,揀一間未來三年甚至15年的學校。
到最後上車開車時,一定係一人一位,不存在霸位。
反感一些人,胡亂批評其他家長,甚至出口傷人,用難聽的比喻來形容佢地,我反而覺得呢種心態同質素,才是不成功的原因。

oooasis 發表於 13-12-12 18:18
唔收又如何,世上得一間幼稚園嗎?讀第二間唔得咩?
如果實在心儀,就寫求位信,到有人放offer時還有機會。 ...

哦,原來係咁既。唏!候車室既家長等多一陣,好多人未想好,所以世上第五丶六丶七幼稚園都未有你們份。冇衰運,冇麥00,只是要揸實3丶五個位慢慢揀.

我呢D冇準備既人冇鬧人呀。呢度咁多高手寫大篇文講自己"理論"要慢慢揀大理由,我戥冇offer既媽媽苦,我自己都有冇offer既不安時間。等這些人"早D放位",睇怕D媽媽繼續驚和擔心

引用:Quote:totorobus+發表於+13-12-12+18:13+回

原帖由 oooasis 於 13-12-12 發表
我諗你誤會左。
做足準備,當然唔代表有權揀位。就好似成功一定需要努力,但努力不一定成功一樣。
唔代表我 ...
只想問一下,如果家長已思前想後,肯定了會讀哪一間,你是否認同他們應主動放棄肯定不會讀的學位來讓真他未有學位的小朋友有机会入讀·?這樣的要求是否不可理喻?另外,你是否認為你很支持的那位"龍友”用盲目仇富、世襲貧窮、面目猙獰和偽善來形容和他持不同意見的人就很洽當?thanks!

chiyin8    發表於 13-12-12 22:29
tiggeryyw    發表於 13-12-12 19:10

藍藍媽 發表於 13-12-12 19:05
只想問一下,如果家長已思前想後,肯定了會讀哪一間,你是否認同他們應主動放棄肯定不會讀的學位來讓真他未 ...
請問你點知人地肯定唔會讀?你地盲目咁鬧人地,嘲諷,圍插人地之前,有問過人地咩?人地話肯定唔會讀間學校咩?還是純粹推測,無限上崗?

人地需要兩三個月時間,諗清楚自己仔女未來3-15年的學校,又是否不可理喻?

另外,既然你地都用自私無恥b6霸位來形容人地lor,咁人地用咩詞反擊,又何須太介意?

引用:唉,讀書幾好都沒有....第日可能見工hold+

原帖由 rbg2011 於 13-12-12 發表
唉,讀書幾好都沒有....第日可能見工hold 幾個offer ,到返工果日先決定唔返邊份,完全唔理公司的行政,其他 ...
你情我願姐,學校喺堆小朋友中揀學生,小朋友都有揀學校!如果小朋友大個左有幾個offer,又有錯咩?有邊個家長唔想!

rbg2011 發表於 13-12-12 19:08
唉,讀書幾好都沒有....第日可能見工hold 幾個offer ,到返工果日先決定唔返邊份,完全唔理公司的行政,其他 ...
請問邊個hold到返學果日先決定唔讀?我幫你一起鬧佢。好心睇下日曆,現在幾多月呀?
乜學校1月開學咩?
根本呢一兩個月先有offer出,就話人地hold到開學果日,簡直不可理喻。

未有offer既媽媽,我在此支持你
!寫呢句,應該唔會俾人話鬧人喇掛.
又話上崗.好scary呀!!仲有叫你地睇日暦.想多都冇用,

回覆:xoshan1025 的帖子

回覆:oooasis 的帖子

rbg2011 發表於 13-12-12 20:26
有offer 當然沒問題,早d放返唔要果d出去,大家好
人地都寫了好多段落話要諗同好辛苦決定,冇offer.既等消息喇。記緊睇日曆喎

引用:Quote:藍藍媽+發表於+13-12-12+19:05+只想

原帖由 oooasis 於 13-12-12 發表
請問你點知人地肯定唔會讀?你地盲目咁鬧人地,嘲諷,圍插人地之前,有問過人地咩?人地話肯定唔會讀間學校 ...
對不起,我的表達能力差到你理解唔到我條問題

‹ 上一主題|下一主題