用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎? ...
樓主: 29102011
go

交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎? [複製鏈接]

回覆:交咗幾間學校k1留位費

引用:我只留左一間心儀的...

原帖由 ccMrsLo 於 13-11-24 發表
我只留左一間心儀的...
Me too x4 ...... 奈何有d家長覺得我地放不会讀的位係偽善,叫佢放位係口出惡言,面目猙獰……唉! 真心希望多一些良心家長……

回覆:交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎?

如果一開始就知道心儀的學校會收自己的小朋友,梗係唔會交多過一間的留位費啦!但係現實往往不是這樣,多數交了一間後,又有更好的收,咁之前又交了留位費了,可以奌?我試過打去學校同佢講,佢只係問我小朋友個名就話 ok 喇!
根本學校會等到註冊日後,才會 call waiting!!

引用:如果一開始就知道心儀的學校會收自己的小朋

原帖由 lulu0307 於 13-12-11 發表
如果一開始就知道心儀的學校會收自己的小朋友,梗係唔會交多過一間的留位費啦!但係現實往往不是這樣,多數 ...
起碼自己做了本份,問心無愧,我打去學校說抱歉女兒不能入讀時,老師多謝我地告之呢! 做好自己就是了……

chiyin8    發表於 13-12-12 00:51

本身留1間,收到心儀就再留,但即時同之前留左個間放棄學位

chiyin8    發表於 13-12-12 00:51
tiggeryyw    發表於 13-12-11 20:31

引用:本身留1間,收到心儀就再留,但即時同之前

原帖由 jsmanhim 於 13-12-11 發表
本身留1間,收到心儀就再留,但即時同之前留左個間放棄學位
好好呀!

樓主答案:睇下人性嘅各面...私心,質疑,抨擊! 看看討論區是討論還是互插!
Thx for all reply. I got an answer)

引用:樓主答案:睇下人性嘅各面...私心,質疑,抨

原帖由 29102011 於 13-12-11 發表
樓主答案:睇下人性嘅各面...私心,質疑,抨擊! 看看討論區是討論還是互插!
Thx for all reply. I got an an ...
各位,看到樓主這個答案,你們還會再回應他這個(或以後)的post嗎?網路世界太多虛擬身份,大家(包括我自己)都要好好注意啊!

天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 13-12-11 22:00
各位,看到樓主這個答案,你們還會再回應他這個(或以後)的post嗎?網路世界太多虛擬身份,大家(包括我自己) ...
冇錯,大家中伏喇包括我自己

回覆:交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎?

我覺得樓主其實一開始係真心想討論,或者佢本身都為揀邊間學校煩緊,所以想睇下一般家長有無同佢一樣hold多個一間學校。但呢度好多家長都好負面,問多句想俾人插。長此下去,會趕走好多人。而家我都好咗去fb group問嘢多啲,起碼啲人真心啲,少插你一啲。

Chirley  agree  發表於 13-12-13 13:48

講真, 揀定1間就無謂再留其他啦,你都唔會讀,不如早d俾學校call其他仲等緊個間學枚既小朋友好過啦, 相對自己都會希望人地都係甘做

其實真係無咩值得大家再討論而傷和氣, 正常有同理心既人, 都應該明白等待既折磨而不想別的媽媽都甘辛苦, 睡不好, 心情也不好! 你心想入邊間一早心裡有數, 其實都不用hold甘多又考慮甘耐吧! 幼稚園幾時call waiting是他們既事, 我地做媽媽既肯盡快放番d位出黎係個人修養既事.
我雖然有三個offer但我地都只hold一間, 應該會入讀. 永遠無一間係最好的, 無必要hold住, 不想甘多媽媽受苦! 若你hold住幾間, 請你放出黎啦! 做下好心

回覆:29102011 的帖子

留左一間ja, 真光全日班!
九龍城民生offer 都放左唔會留,
只等聖心interview.
希望有機會。

我覺得就算有家長留幾間唔好罵人啦,留10間8間就話者,可能有其他野考慮,不過我自己就好清楚自己幫阿女既選擇。

交左一間近屋企的, 如果有龍校OFFER就即放, 唔會HOLD住, 因為一早已計劃好想要咩, 自己心內一早有個排位, 唔係收左先慢慢諗HOLD住D位, 自己煩之餘仲影響其他人,  個人感想, 不喜勿插

chiyin8  Good la  發表於 13-12-12 22:23

引用:Quote:原帖由+lulu0307+於+13-12-11+發表如

回覆:珠珠妹dy 的帖子

引用:一架坐滿的巴士,一個人霸3個位,話要諗下

‹ 上一主題|下一主題