用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 This school is very nice !
go

This school is very nice ! [複製鏈接]

琴晚囡囡完全唔肯瞓,要成11點先瞓着! 今早六點半就要起身預傋出門口。爸爸都出動啦!
七點45分到學校附近停車場,full曬:( 等咗15分鐘都無車出。咁我為有同囡囡去排隊入場先。校外又傾又大風,真後悔無着多件衫!
等咗5分鐘,就有工作人員用 mic. 叫 8:15 既小朋友入校,仲比咗兩張 number 貼纸我哋。一入學校,D姐姐都攞住公仔同每個小朋友 say Hi! 仲有校長同老師。令到我lee個貼身bb 都肯落地同講咗句 : "This school is very nice!"
上咗一層,坐底。聽到老師喺到介紹 interview 嘅老師。同叫 number 排隊。令到我囡囡都好想出去玩。等待時,可以去洗手間。D 公仔姐姐又嚟同小朋友玩同傾計。等D 小朋友同家長都冇咁緊張。
到我哋入班房啦。囡囡坐前面,家長坐後面 (有一個手位多少少既距離)。
囡囡同老師玩,家長填問卷。我見D 家長用曬 5mins 去填。 但是,我只是寫咗。“ Happy learning!" & Thank you! Hehehe. 因為我真心覺得, lee 間學校嘅 信望愛 已經包括咗我對我小朋友嘅期望。
老師先同囡囡唱歌。問叫咩名。舉手出去抽生果同講係咩色。之後,又叫同色生果小朋友放返D 生果入布袋。再有小禮物要小朋友自己出去攞,同講多謝。
再唱多首歌,就可以走。出去攞 Balloon! D 姐姐仲好有耐心咁比D 小朋友選自己顏色嘅 balloon.  Exit 位有個 slide, 小朋友當然想玩。明知道喺度玩會影響流程。但D 姐姐都好識做咁比每位小朋友 slide 一次。
落到地下,仲有小賣部比大家買小食同飲品。
因為今年只可以比一位家長入內,其他人要係校門口内嘅等候區坐。一直嘅感覺到好貼心。小朋友唔識,老師會不停引導。完全無hard feelings,仲好 enjoy 㖭!
走向大門,見到爸爸啦! 一路返屋企。囡囡不停講老師同佢做咗D 乜同唱歌仔。
雖然我哋今日表現平平,但是我好希望係lee度多謝lee間學校。多謝!

5    0    0    0

回覆:C-Line1127 的帖子

德望interview 真係好好Ar.. 全間學校老師..童軍姐姐..工友.都給與家長及小朋友好開心的感覺 雖然囡囡表現平平.. 但都好希望她是幸運兒!! 實在太欣賞學校比幼兒一種好開心的感覺

回覆:This school is very nice !

我Interview 個流程同你地有啲唔同呀

Which school

回覆:Justsayhi 的帖子

什麼不同Ar??

引用:我Interview+個流程同你地有啲唔同呀 +

原帖由 Justsayhi 於 13-11-23 發表
我Interview 個流程同你地有啲唔同呀
要上兩層?

本來今日只係抱住見識下嘅心態去in,但今日in完後,真係好希望囡囡可以加入佢地嘅大家庭!

安排得很细心,考的亦合理,似番一間係辨學機構,另亦較人性化,學校講的同本身該校做的,確實感受到出來,不似有些學校口講一套但事實卻…明顯代表作有間名校“人人為我,我為人人"但表現出來,卻完全背道而馳。
希望有幸,可入選此校,這段時間大家父母,孩子,老師都辛苦了,累了,祝各位每位成功入到心儀學校

我阿女都係今朝in 完,流程同樓主講嘅差不多,不過阿女做到老師要求但反應稍慢,所以都唔知得唔得!我都非常喜歡呢間學校,希望囡囡有幸入讀就好了
p.s.要等到12月底才出結果,真係等到頸都長了

引用:德望interview+真係好好Ar..+全間學校老師.

原帖由 HoFeiFei 於 13-11-23 發表
德望interview 真係好好Ar.. 全間學校老師..童軍姐姐..工友.都給與家長及小 ...
同意,我都希望囡囡第日好似今日見到的學生義工咁有禮貌

係,係一間好細心的學校,服務貼心,考慮週到,真希望有幸入讀,但。。。表現麻麻,唉…希望多d咁的學校

回覆 helenmail421 的帖子

我都覺得學校安排的好細心(雙語面試)。它是我見這麼多間幼稚園唯一一間有設座於等候區給不用面試的家長等侯,只是等候入課室時間太長(30分鐘),我個女都話好鍾意間學校,她連身上的號碼貼紙都不肯撕下。

the school is really very nice!  arrangement is good, ppl are polite, hope my daughter can get in.

本身已有「理想」offer,諗住唔去in!樓主咁講,真係要去見識下

我本來都想報呢間, 奈何真係比較隔涉, 最後冇報到......
聽大家講真係好好呢~ 如果有下胎係女都報埋先~~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

唔知讀德望,係咪愉快學習呢?一讀,就十幾年

回覆 DevilPig 的帖子

幼稚園已經好嚴,讀完3年也不能夠一定直升小學。入到小學,你小朋友讀唔讀到又另外一回事。真係好谷同小朋友唔容易應付!

Good Hope's philosophy is 信望愛?

回覆 小冬姑 的帖子

德望唔係一間happy school life,小學既功課、默書、中文測驗,project又多,課程好谷、家長同小朋友都唔開心!老師仲嚴到不得了,除咗學校環境靚,無野覺得好,太谷啦!家長都頂唔順,何況係小朋友呢!
‹ 上一主題|下一主題