用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 博士山(香港)國際幼稚園 有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽 ...
go

有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽 [複製鏈接]

比D意見
   6    0    0    0

回覆:有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽

My opinion.... It really depends on your child... I think and the teacher too. My son is in their PN, he would come home with songs and speaking in mandarin and saying how much fun he had with his friends. he likes school and he has learnt a lot from school and he enjoys being with his friends. So it really depends.

回覆:lukheiching 的帖子

多謝你地回覆,我再想問你地想小朋友升咩小學,其實我想比小朋友係boxhill讀曬4年,小學升英文為主既直資小學.或傳統校,唔知得唔得,因搵唔到boxhill以往自行分配學位既資料

回覆:有人話boxhilk 好hea.唔值感貴,想問下讀緊既媽媽

邊間分校? 我地在mos 分校,絕對唔覺hea,起碼課程方面安排得好緊密,每個星期在notice board 都貼出幾版紙說每日的課程(例如transportation 個星期,星期一教飛機,星期二教直升機,分組遊戲係扮司機和乘客),每日有中/普課、英文、遊戲、體操/音樂,每weekend 有張worksheet 比家長同學生做(eg 數屋企有幾多隻門,教letter 'C'個星期回家一起吃cookie 咬個c. 字出嚟),仲有每weekend 借一中一英兩本圖書。岩岩這星期派了baby plants 返屋企去種大佢。樓主心中咁算唔算hea 呢?

Btw, 個人覺得學校只能用 「適合」或「唔適合」去形容,我好難理解何之為「貴」或者「唔值」,要知道教育並不是衫褲鞋襪手袋等消費品!

hd3017    發表於 14-12-19 18:35
cpc608  AGREE!  發表於 14-11-7 22:46

同意... 只有適合與唔適合
值唔值... 好depends on 家長想要d 乜, 我覺得值可能係其他人眼中覺得唔值!
其實, 點為之"hea"? 我囝囝係BOXHILL 由K1 讀到K3, 日日返學好開心, ENG & PTH 亦冇問題, 我自己就好滿意... 當然, 如果家長係要求日日有功課, 默書, 考試, BOXHILL 絕對唔係呢類, 唔知咁叫唔叫 "hea" 呢?

考小學... 好視乎考邊類型學校, 又視乎小朋友屬邊類型, e.g. 慢熱, 怕羞, 外向, 多野講... BOXHILL畢業生升小學咩類型都有, IS, 私校, 直資, 津校都有~
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

引用:同意...+只有適合與唔適合值唔值...+好depe

原帖由 onchai 於 13-11-26 發表
同意... 只有適合與唔適合
值唔值... 好depends on 家長想要d 乜, 我覺得值可能係其他人眼中覺得唔值!
其 ...
如果本身父母英文程度一般。平日都係慣用同小朋友廣東話溝通。讀Boxhill 英文 環境係咪可以教到小朋友好英文?

(因見好多家長平日都係用英文同小朋友溝通)

回覆:fathaha 的帖子

我地在家正是用廣東話溝通,不過每日會有reading time

當你見到天上星星,可有想起哥哥...

onchai 你係邊間分校

想問下各位小朋友讀緊的爸爸媽媽,之前有冇返過boxhill playgroup?老實講,佢playgroup感覺幾hea,很多free play time,想知pn是否也是這樣?

cpc608  Children learn from free play    發表於 14-11-7 22:47

回覆:Deutsche 的帖子

我有番playgroup,講實話,真係有d hea,因為番開其他playgroup,内容好豐富。

我個人覺得,好睇你番BH pg想要d乜,我自己就係想小朋友認識學校環境,老師,甚至routine,等佢第時番學無咁驚,容易d習慣。當然,你亦可以join summer programe, 都有similar effect...

至於pg同N班routine係咪差唔多,N班番3個鐘,當然豐富d啦,除咗circle time, snack time, 做art work 外,仲有story time同其他主題學習,同埋有中文堂。

我女今年讀緊pn , 之前都有join playgroup 和 summer course. 我覺得兩者都幫到佢適應返學。我覺得個summer course 好好,係pn 班主任教的,內容、形式更像開學之後,當時我女冇耐性,老師教佢數1 to 10 claim down.... 我非常欣賞老師的這份耐性! 其實由summer course 到pn 讀咗四個月,我覺得box hill 真係好好,so far 遇到的老師都好有心教,放學時學校幫手著返外套、鞋,著得好整齊,care 得好好

回覆 alicekeith 的帖子

係讀邊間分校

引用:回覆+alicekeith+的帖子 係讀邊間分校

原帖由 lukheiching 於 13-12-05 發表
回覆 alicekeith 的帖子

係讀邊間分校
MOS

老師唔會好死板咁教書,就好似開學之後,當學生玩時有行為的問題,老師會引導佢地做返好,亦會因情況set rules (我聽老師講的)上星期尾家長日,阿女班主任講得好清楚佢各方面的情況,亦在相中知道free play 時教阿女counting , count num of lego.. 我想起那時早幾日阿女在屋企數這樣果樣。  so far 阿女讀了半,整體上半年我對box hill 好滿意

回覆:alicekeith 的帖子

多謝你的分享,so far聽返來對bh的comment都唔錯。想問問你小朋友語文能力如何?聽人講bh students的英文特別好,想了解多d

我小朋友返了三個幾月學,未識用英文講一句,但會講sit down please, thank you, line up please (當佢逼大人在厠所門口排隊時) 班主任說希望term 2 (岩岩開始)鼓勵佢地講多啲,且看效果如何。 我自己唔心急,每個小朋友的進展唔同,但如果我想搵最多英文時間的pre nursery class,我搵box hill 就已經搵岩了

引用:我小朋友返了三個幾月學,未識用英文講一句

原帖由 alicekeith 於 13-12-05 發表
我小朋友返了三個幾月學,未識用英文講一句,但會講sit down please, thank you, line up please (當佢逼大 ...
多謝分享!我都幾大機會會俾個女讀呢間,聽你咁講更有信心!你認為老師多聯絡家長講學生日常情況嗎?你小朋友果班師生比例如何?

引用:Quote:原帖由+alicekeith+於+13-12-05+發表

原帖由 lilbabe 於 13-12-05 發表
多謝分享!我都幾大機會會俾個女讀呢間,聽你咁講更有信心!你認為老師多聯絡家長講學生日常情況嗎?你小朋 ...
So far 老師冇主動打比我,可能阿女冇乜問題,我自己就試過有事打比老師,老師好nice 亦好願意幫忙。除咗電話,我地只用手冊溝通。  至於師生比例,我唔肯定一班係幾多人(二十至三十?唔肯定)除咗中文/普通話堂,有一班主任和兩位assistants, 應該仲有嬸嬸幫忙去厠所和茶點

‹ 上一主題|下一主題