用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 津校/官校也有重啓發的不填鴨教育嗎?
go

津校/官校也有重啓發的不填鴨教育嗎? [複製鏈接]

我吾想下一代繼續填鴨,背書、model answer.......我不追求課程深,吾駛佢讀名校,只想培養小朋友自學、分析力、愛上閱讀。但 IS/ private school實在貴,津/官校也有不填鴨教育嗎?

0    0    0    0

回覆:津校/官校也有重啓發的不填鴨教育嗎?

沒有不谷,只有更谷

Imagist    發表於 13-11-25 00:10

回覆 小洪寶 的帖子

初小時,大部份官津卻唔谷㗎,唔好俾人誤導,活動教學及學習愉快不是私校直資專利。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

填鴨都唔可怕。森美la salle 林海峰 st jo 葛民煇 wah yan, 睇人

引用:回覆+小洪寶+的帖子 初小時,大部份官津卻

原帖由 ANChan59 於 13-11-25 發表
回覆 小洪寶 的帖子

初小時,大部份官津卻唔谷㗎,唔好俾人誤導,活動教學及學習愉快不是私校直資專利。 ...
都吾係誤導既,我覺得自己同現時教育脫節,我細個小學中學興背書,一大課一大課甘背,雖然多數滿分,其實係好驚所以死背爛背,臨默書就發悪夢
可能而家吾同左,但是係咪大部分學校都變左?

引用:填鴨都唔可怕。森美la+salle+林海峰+st+jo+

原帖由 Nbranson 於 13-11-25 發表
填鴨都唔可怕。森美la salle 林海峰 st jo 葛民煇 wah yan, 睇人
以上都係叻人加叻校,我相信我個仔未到此級數

回覆 小洪寶 的帖子

係!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:填鴨都唔可怕。森美la+salle+林海峰+st+jo+

原帖由 Nbranson 於 13-11-25 發表
得森美係大學畢業。

‹ 上一主題|下一主題