用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 乜乜 vs 物物
樓主: seamama
go

乜乜 vs 物物 [複製鏈接]

MrBeast 發表於 13-11-22 08:07
回覆 seamama 的帖子

容許我講句公道說話,大多家長都是大包圍,早諗又真沒大意義,又未必有offer, 有offe ...
我最同意你講法!好多家長可能一年前甚至更早去裝備個小朋友, 付出大量精神, 時間, 金錢; 現在至有幾個offer, 除非學校質素相差好大, 否則你要佢地短時間決定也不太合理.
唔少家長都話先排次序就容易決定, 但唔少人考10~20間, 要因應自己需要黎排序恐怕唔容易, 要了解一所學校可能要花唔少時間/精神, 可能2公婆為左排序都會嘈, 到不如收到offer至諗似乎來得合理. 比多少少時間啦!

其實大家都知一個人只有一個pat pat, 一個pat只可坐一個馬桶, 被hold住的馬桶終歸要比其他人坐, 只係選擇權先後次序而以.

今日; 我都只有一個後備一個未知, 我唔會怪任何人, 如果我想有先選權, 我應該在K1時減少佢快樂時光而加強小朋友的能力. 但我冇後悔, 後面仲有至少12年要崖, 比佢開心多2年啦!

我覺得每一個小朋友等如一個寶石礦, 冇人可以知道邊個礦有最多寶石, 但有d人在考小學前已經日以繼夜甘掘, 可以比到好多寳石學校睇, 所以佢地有更多的先選權及盡早離開呢個游戲, 我寧可過去2年同小朋友玩下食下睇下沿途風景, 得閒至掘下, 當然依家就冇乜寶石比人睇, 可算是等價交換吧!

樓主, 你可以緊張但唔需要慌張有l唔少好學校到九月仲會call人.

seamama 發表於 13-11-22 15:14
我又唔係太過慌張呀, 我雖然無offer o係手, 但都有幾個second in/ third in (坦白說: 亦不是十分滿意的結 ...
你巳經比我好更加唔洗緊張. 你小朋友入得到2及3 in, 己經算有實力, 應該唔洗等到大抽獎會有好消息.相信你都知道大抽獎後先至最多位放.

crazymum 發表於 13-11-22 15:30
有好多家長用了兩年去裝備小朋友但現在还未有offer, 咁佢地又点呢?自覺付出很多而認為可以慢慢孝慮的家長,  ...

可能你小朋友比較慢熱, 比較好的礦都係要掘深D至有成果.你在這裏催人放位, 有多位的人又未必睇到, 睇到又未必係你等緊既. 不如試下寫多d求位信可能有好消息呢?

‹ 上一主題|下一主題