用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真定假
樓主: bebe0925
go

真定假 [複製鏈接]

其實佢地都係提供個option俾D家長選擇啫, 又無話一定要去, 到時唔搞活動又會俾人話...

利申- 唔係用家~

的確唔係強迫性,不過地點同價錢真係貴咗啲,可以搞啲大眾化啲嗎?

變質的幼兒教育!

回覆:真定假

吓! 幼稚園搞什麼出國外遊?!難以想像!像是父母去遊行,使物去美國咁遠咁貴喎!辦學的請專心辦學!

話就話自願性質,有去無去既,有無加分減分心中有數啦

我上年int時見佢地本小冊子簡介再上年係去Singapore! 所以我都相信係真嘅! 不過今年搞到咁大?

以前唔係咁架, 自從轉了無學劵後, 越來越商業化了。搞親子活動原意係好, 但唔明點解係要去美國咁遠? 還要咁貴? 嚇親人...
雖則係自願參加, 但如果同學仔參加, 自己小朋友無參加會唔開心, 學校亦會有比較....

雖然係自願性質,但真係唔應該攪d咁既野囉!咁細個去美國做咩?多餘!同學仔有得去自己冇得去,會唔會有比較而自卑架?將呢d冇咩意義又講錢既野帶落學生度,呢d係king of commercial

得幾歲人仔, 香港好多地方都未去過啦, 搞到要出國先學到野, 間學校好極有限....成 5 萬, 咁不如我自己帶佢去旅行, 學得仲多野.....擺明錢字行頭.

回覆:kissobaby 的帖子

世界變喇!遲啲可能攪"漫遊太空"之旅,好讓子女親身體驗太空的奧秘!親愛的家長,承惠二十八萬八千一位!哈哈!

darichie    發表於 13-11-22 15:38
orionei    發表於 13-11-22 14:25
BCoLick    發表於 13-11-22 11:35

其實我印象中既民生唔係甘架!
一間平民既學府!
其實你話可以選擇唔參加,但始終點都會分左階級。
同我真係唔贊成一個甘小既小朋友要搭甘多個鐘頭飛機大人小朋友都辛苦

學校當然唔會強迫家長學生參加,但做家長亦要成擔後果。朋友個女讀南區神校,學校中3要往澳洲遊學屬自原性質,但有學生問老師是否可不參與時,老師只回覆“咁你唔會畢到業”。咁係真自原定假自原大家心照喇!只能講句:食得鹹魚,抵得渴。

引用:世界變喇!遲啲可能攪"漫遊太空"之旅,好讓

原帖由 Snoobiz 於 13-11-22 發表
世界變喇!遲啲可能攪"漫遊太空"之旅,好讓子女親身體驗太空的奧秘!親愛的家長,承惠二十八萬八千一位!哈 ...
正!笑左

不過佢話得80個位(包括大人同家長),咁應該大部份人都唔去架啦

引用:世界變喇!遲啲可能攪"漫遊太空"之旅,好讓

原帖由 Snoobiz 於 13-11-22 發表
世界變喇!遲啲可能攪"漫遊太空"之旅,好讓子女親身體驗太空的奧秘!親愛的家長,承惠二十八萬八千一位!哈 ...
我都同老公讲遲d上火星

讀萬卷書不如行萬里路啊, 其實價錢算合理的, 而且小朋友仲有10000資助啊. 其實係明益家長嫁. 因為EASTER去美國, 單單機票都皮幾野啦....嚴格來講, 如果真係有心去LA玩, 係一個難得既機會啊.

其實比得起錢既, 而且帶下小朋友去旅遊都係一件合理既事黎. 讀得民生既, 其實幾萬蚊真係唔係咩錢黎....

相反, 我有D懷疑會搞ED活動, 根本就係家長會有份提出呢....有D家長真係覺得好有意思呢.

不如拎個Example比較哩﹐
就海洋公園的水族館、墾丁的海生館同沖繩的美之海水族館來比較﹐
D細路淨係知睇魚之嘛﹐
鬼知其他咁多o野咩﹐
遊學喎﹐
不如話係學校 + 家長的大曬冷!

darichie  講得好!  發表於 13-11-22 15:39
kwansara  補充 : 海洋公園的海洋奇觀名列世界十大水族館
http://www.oceanpark.com.hk/html/tc/park-experience/attraction-show/grand-aquarium.html,  發表於 13-11-22 14:40

香港有40%土地劃入郊野公園範圍,係全球最大土地比率保育區嘅城市,點解唔帶D小朋友去香港郊區遊學?香港有超過三千種植物五百種鳥類仲有好多獨有物種,香港人識得幾多?去美國遊學又係學D乜?香港有咁豐富天然資源,點解唔帶D學生去學習而要去外國學D唔relevant嘅野?
有心辦教育唔應該係咁囉!

kwansara    發表於 13-11-22 14:40

有興趣想知呢間學校本地旅行係去邊到?

其實遊學團咁短時間點學到嘢,會唔會去當地超市睇下有啲乜嘢賣,點搭巴士/地鉄,去麥當勞買個外賣?連當地最簡單一面都未睇到,點樣學?只可以叫係遊行團會去下啲學校景點.

‹ 上一主題|下一主題