用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學生留校耐啲係好事嗎?
go

學生留校耐啲係好事嗎? [複製鏈接]

個仔升上中學之後,日日到天黑先離校,學校一星期五日放學後安排功課輔導班,一日放學後補英文,一日課外活動,返到屋企都仲要做功課,星期六要返學校補課,好似學校是我家,同佢相處時間越來越少。
老師曾在入學簡介會講到學生好願意留校留到天黑,有個別學生屋企唔方便讀書,甚至留到夜晚10點!我自己作為家長真係接受唔到,學校開咁夜,都要有校工或老師在場,老師唔駛休息?我以為個仔升上中學,逃離小學日日谷功課溫書嘅日子,原來上到中學只係轉咗形式,我覺得香港教育好有問題,定係我太怪獸?

katf123  但你幫阿囝選校時不是已經考慮呢點才選嗎?  發表於 13-11-21 13:30
   1    0    0    0

則一星期六天要留校??
功課輔導班- 是否當天已在學校完成功課/溫了書??

我女學校6pm關閘,所以唔會太遲番歸。揀中學是要清楚學校的理念同style,間間唔同,有d嚴,有d功課多或測考多,有d鬆&功課少,有d好多課外活動,有d就無野玩。。。。所以升中揀校,除升大成績,校風外,都仲有呢d野要諗埋。

黃巴士  AGREED!!  發表於 13-11-21 17:22

我感覺這位家長是一個“快樂學習”的擁護者吧。我原本都是這種想法,認為小孩子輕鬆學習就可以,只要跟著學校的進度就錯不了。不過,後來發現形勢不對,就出手催谷了。

教育制度本身沒有問題,問題是學生考入大學是一場學生之間的博弈。根據博弈理論(game theory),每個人爲了在博弈中取勝,都會加強準備或偷步提早準備,結果令競爭變得更加激烈。現在學校這一系列的安排,也只是提供一個最低限度的支援給學生和家長吧。對於有需要的家庭,這些支援是十分好的。當然,如果孩子能主動完成功課,而家里也有相應的支持,你也可以選擇不參加的。由於種種的原因,我的女兒也沒有參加。

mama5k 發表於 13-11-21 12:13
個仔升上中學之後,日日到天黑先離校,學校一星期五日放學後安排功課輔導班,一日放學後補英文,一日課外活 ...

1. 香港每 100 位中一生,只有 18 位可以讀資助大學。

2. 如果仔女係 band 1 生 (即是 100 人中,小五、六成績最好既頭 33 人),仍有接近一半人在 6 年後不能升讀資助大學。

3. 如果仔女係 band 2 生,能從初中開始重新打好基礎,將來才有較大的機會與 band 1 學生比併,入讀資助大學。

4. 如果仔女係 band 3 生,亦希望 6 年後入讀資助大學的話,就更要及早從中一開始重新打好基礎。

作為老師,願意放學留到天黑為別人的子女補習,為別人的子女打好學業基礎,其實是很難得的;若按你所說的內容,學校能在入學簡介會說出這番話,似乎這類老師在這所中學好像不是少數的,相信這類學校在香港的數目不會很多。

可否 pm 我說出是哪一區,哪一所學校嗎?謝謝你!

ppchan168  我查了一些學校的升本地大學的數據,B1大概是50%,B2大概是25%,B3就頂龍10個人。唔通真系三歲定八十!看來大學聯招可以在小六開始。  發表於 13-11-26 21:56
sai1031  同意!  發表於 13-11-21 23:20
Yanamami  我估唔知喺咪何文天迦密?  發表於 13-11-21 17:33

回覆 憫父 的帖子

http://www.carmelss.edu.hk/html/index.php?id=7&L=1

Pls read under "Academic Support and Measures".

憫父  從樓主資料顯示,九龍城區新的中學,會留得這麼晏的,應該是基道中學。  發表於 13-11-29 13:45

katf123  但你幫阿囝選校時不是已經考慮呢點才選嗎?
[color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 昨天 13:30[color=rgb(153, 153, 153) !important]

[color=rgb(153, 153, 153) !important]

如果自己個仔係band1仔就話多選擇,band2仔仲要冇抽獎運,唔係好進取都入唔到頭3個志願,扣門食白果,又唔想個仔跨區返學,起碼留番多啲時間休息。

黃巴士 發表於 13-11-21 12:27
則一星期六天要留校??
功課輔導班- 是否當天已在學校完成功課/溫了書??
暫時星期六只係返去個幾鐘補課,我接受到,不過覺得老師真係太辛苦喇。
功課輔導班- 是否當天已在學校完成功課/溫了書?? <<我都想,可能對我仔成效不大

ppchan168 發表於 13-11-21 14:33
我感覺這位家長是一個“快樂學習”的擁護者吧。我原本都是這種想法,認為小孩子輕鬆學習就可以,只要跟著學 ...
我唔係一個完全“快樂學習”的擁護者,畀啲壓力係需要,個仔都開始大,操控咗12年,唔想太直昇機仲要完全監控佢生活每個細節到佢18歲(如有幸個仔讀到大學,就睇到21、22歲)。

作為父母,知道自己孩子性格、優點、缺點,老師要一個睇廿幾三十個督促得幾多?如果家長配合到,我唔想留個仔在校咁夜。

我畀個仔參加功課輔導班,因為我仔專注力低,我每日督佢做功課督咗咁多年,想放手睇吓學校群體功輔治唔治到佢,不過睇黎好一般,個仔放學天都黑哂,近來仲同同學離校後遲遲唔返屋企,我要好好同個仔傾吓個問題。

ppchan168  我個女反映,不少同學在學校抄功課,問題嚴重。第一次統測,這些學生的成績都一塌糊塗。如果情況不變,這些學生已經可以宣判玩完。  發表於 13-11-26 22:00

憫父 發表於 13-11-21 17:20
1. 香港每 100 位中一生,只有 18 位可以讀資助大學。

2. 如果仔女係 band 1 生 (即是 100 人中,小五、 ...
我仔係band2。
我出自書香世代(亞爺、父母及身邊好多親戚都係校長、老師),自小就體會做老師嘅辛酸,所以我自己好尊敬老師,亦教個仔要咁做。

老師願意放學留到天黑為別人的子女補習,為別人的子女打好學業基礎,其實是很難得的<<認同,係非常難得,我好感謝老師! 但如果代入老師角度,我會覺得太辛苦喇!早上7點幾返到工 (如果住得遠仲要早啲出門),如最早都要夜晚6、7點先開始走得,即一日工作至少12小時 (空堂備課、改簿),我自己返工都未有OT咁多個鐘(我唔係教師)。

可否 pm 我說出是哪一區,哪一所學校嗎?謝謝你!<<我仔個間係九龍城區較新嘅基督教津中。

P.S.我唔係對學校不滿,只係想同初中生家長交流意見,個仔大喇,踏入青春期,父母對佢影響開始不及身邊朋友,喺屋企時間越少,即係同佢接觸同溝通機會越少,有邊個唔想望子成龍,但現時是龍是蟲都未知,但個仔已經離自己越走越遠,上黎呻吓

ppchan168  一般遺傳規律,女似老豆,仔似阿媽。既然阿媽基因純正,甘就出力催谷一下個仔啦。  發表於 13-11-26 22:05

mama5k 發表於 13-11-22 15:28
暫時星期六只係返去個幾鐘補課,我接受到,不過覺得老師真係太辛苦喇。
功課輔導班- 是否當天已在學校完成 ...

明白!! 可能同一套方法, 未必啱所有小朋友.
而功課輔導班未能完成功課, 似乎對你囝"暫時"沒大效益.  如在你角度睇, 是否他在家完成功課及溫書, 狀態會好些呢??
同意!! 有時就算有些BAND1中學, 同學品行都會唔同, 家長如果可以"抓:返住/控制到小朋友, 當然是由家長操刀更貼身.
有時見, 有些同學在校不是溫書, 而是在玩吓/傾吓計/聯誼吓, 又做吓些功課.  有時都好心散的.

mama5k 發表於 13-11-22 16:06
可否 pm 我說出是哪一區,哪一所學校嗎?謝謝你!<<我仔個間係九龍城區較新嘅基督教津中。

九龍城區較新既基督教津中,我估我知道係邊一間。

果間對所有學生都要求好高,好多學生六點後至離開學校,星期六要返學,暑假 8 月中就完,要返學上中、英、數班及領袖訓練。

囝囝要返六日學又夜走,好想知道你囝囝讀得開心嗎?鍾唔鍾意間學校?當初知唔知間學校咁緊張學業?點解會揀?

回覆:mama5k 的帖子

學校肯幫小朋友係好事,妳囝都係幸運的小朋友,只要佢唔怕辛苦繼續努力一定有回報。我覺得只要留校幫到佢,都可以接受,起碼不用擔心他放學後唔知結識D咩人,返屋企又未必專心做功課,呢d都係我擔心的事,觀察一下佢的發展如何,再同老師溝通下可能好D呢

回覆:學生留校耐啲係好事嗎?

老師太辛苦黎講 其實係冇選擇的
有d 學校政策係咁 唔跟就冇約續

因為呢類學校升band 快
所以不少新校跟從

回覆 mama5k 的帖子

由小學升到中學,小朋友的變化真是很大。學校同學的影響力遠遠比父母更大。據我所知,功課輔導班是給同學留下來做功課,其實是真要有自動自覺的能力,有不明白的地方可以即時問當值老師,但因為一天班同學一起,容易變成聊天,基本上當值老師都有自己的東西要做,加上不是上堂,所以也真沒有太多管理同學是否在傾計或做功課。

中學基本上是把孩子當成大人般看待,要求他們自動自覺,很多時都要求他們自己做功課,自己記住要做甚麼東西,有些功課是不會即時交的,但往往中一生是外表雖然增高了,但內在仍是小孩子心性,試問又有哪個孩子喜歡讀書?加上中學的課程一來就增加不少,由小學的中、英、數、常,變成了有中史、西史、地理,通識和科學,這些恰恰就是全新的科目,孩子是真需要父母從旁幫一把,要不著痕跡地幫,要變成他們的朋友。最重要是令到他們可以適應郅中學的生活!

你可能都要和個仔談談,把他的生活規律理出,起碼在為他著想情況下,希望他何時一定要回家,免卻父母的擔心。應該給機會他嘗試自己在家完成功課,這樣他才會靜下心來做,在學校有同學仔和他傾計,他又怎可能專心地做功課呢?
‹ 上一主題|下一主題