用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 人生第一次,測驗唔合格
go

人生第一次,測驗唔合格 [複製鏈接]

醒目開學勳章

小學一直成績唔錯,升中後也有努力,但時間總係唔夠用咁.......係未適應?用錯方法?

7    0    0    0

引用:小學一直成績唔錯,升中後也有努力,但時間

原帖由 春卷 於 13-11-19 發表
小學一直成績唔錯,升中後也有努力,但時間總係唔夠用咁.......係未適應?用錯方法?

...
要適應。跟小朋友研究下

回覆 春卷 的帖子

先簡答為何小學跟中學成績有大落差:
1)小學有很多ws,孩子適應了知道要串什麼字、背什麼句,及溫書範圍。中學要適應。
2)中學書頁數比較多,難掌握。
3)中學太多科,而且跟小學比較一下,會容易發現中學的內容突然多了但教學時間卻又大幅減少。
4)中一比小六會自由度大増,很多活動。相對溫習時間比較少。
5)很多中學的功課比小學可能少了,做功課即是溫習一種。6)部份貼心家長對孩子功課、默書、溫習、考試還跟得十分貼身。

建議:
1)了解參考其他人怎樣適應,而得到好成績
2)多正面鼓勵,要有決心追上來
3)要他有心理準備分數大跌,誰先開竅誰就會分數高
4)不少人在中一二時教試已經學會開夜車讀書至一二點(中二甚至有一些人接近通宵),所以會有比較大落差。付出跟成績的取捨。
5)可以考試出手幫助,不要完全放手。不少家長會貼身貼心幫孩子在中一甚至中二三以上,跟功課、考試溫書和默書。
6)長假期給作文練習,暑假時預做高一二年級的習作。
7)如果孩子很愛打機上網而不願讀書,先把他導向看健康漫畫、再益智漫畫(如漫畫數學、科學)、再小說,當他閱讀能力提昇時,讀書溫習已經不再是極困難了。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+zooweemama+於+13-11-19+18:31

原帖由 zooweemama 於 13-11-19 發表

回覆 春卷 的帖子
謝謝你

醒目開學勳章

回覆:人生第一次,測驗唔合格

其實我對於唔合格冇咩意外,因為跟本冇時間温。但最大問題係,其他人合格,咁即係人地pick up 到佢pick up唔到? 而佢已經比小學時努力(小學時好hea但成績好),所以好想諗方法幫佢。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+bigfoothk+於+13-11-19+18:22+

原帖由 bigfoothk 於 13-11-19 發表

(人生第一次,測驗唔合格),其它同學成績? ...
其他同學都合格,佢每科都屬於較低分。佢對自己係有要求嘅,所以佢唔開心。

醒目開學勳章

引用:我的數是最弱,所以暑假已温習,今次3料最差

原帖由 bigfoothk 於 13-11-19 發表
我的數是最弱,所以暑假已温習,今次3料最差是中文但都合格,方法是做高一年班練習 ...
請問用那個出版社?同埋有時間做?

回覆 春卷 的帖子

我發現不少家長會像小學一樣,對中一孩子功課考試溫書十分貼身貼心。
請放心,並不是大部份孩子會一升中一馬上開竅,事實上可以在整個中學內開竅比率是十分低。據個人觀察,其實不少家長在孩子中二三也會幫他們考試溫書默書串字。

醒目開學勳章

我沒有幫的,完全放手,只會從旁留意,正考慮是否不應如此,是否要幫下?

回覆 春卷 的帖子

有時間有資源,(最好孩子主動提出)為何不幫他?而且他成績暫不理想,所以出手襄助很合理。如果在妳幫助中的同時他明白到箇中技巧、心德,以後也一勞永逸了。
我個人暫時方法只是不斷提醒(真的一天要提好幾次),還沒幫孩子溫習、默書、考試,希望他不要太依賴。不過年中試成績如果不理想,就要出手了。

小小挫折,等於激勵。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

春卷 發表於 13-11-19 17:41

...

其實小朋友剛升中學成績上上落落好普遍,不過搵啱溫書方法真係好緊要,
適應期都係要,我仔佢都試過唔合格,由其通識科,但搵到溫書方法後由唔合格變8x分,
加油!!!

引用:Quote:春卷+發表於+13-11-19+17:41+小學一

原帖由 kilykilyk 於 13-11-21 發表
其實小朋友剛升中學成績上上落落好普遍,不過搵啱溫書方法真係好緊要,
適應期都係要,我仔佢都試過唔合格,由 ...
通識是他的大敵,中二了剛測成績比中一更差,主要是不肯思考及發表,近乎零怍作答。
IS及Maths中一下學期已有明顯進步,他成績是有興趣科目就掂,無興趣放棄,這樣不平均,非常担心通識同中文科在DSE的成績

最慘D細路是"無定向風", 一時一樣!!!

AC117 發表於 13-11-21 06:55
通識是他的大敵,中二了剛測成績比中一更差,主要是不肯思考及發表,近乎零怍作答。
IS及Maths中一下 ...

係囉! 小朋友對無興趣嘅科目, 佢地真係可以按"睇唔倒"都得.
到出到來的成績後, 班細路可以話"已經好好架啦!" (其實只是緊緊合格少少) 亞邊個邊個都係咁" (自我安慰).  
其實係大圍沒盡力去讀, 在當中比較當然是不過不失啦!!:tongue:mouth:" />

AC117 發表於 13-11-21 06:55
IS及Maths中一下 ...

通識科真係好難,他未必是不肯思考,可能是他不懂,所以無心機,
我仔佢s.1/s.2通識科成績都不太穩定,時好時壞,但上到S.3好好多,
呀仔話佢對通識科已有一定信心,啱啱測驗完,成績都不錯,
比多啲鼓勵小朋友,只要不放棄就有轉機..

我囡又係S1, 岩岩test完叫做科科合格,佢小學成日攞最高分,依家上到中學先至見識到咩先至叫勁,有同學仔真係勁到差不多科科都滿分,兼且運動音樂都好勁,真係令我囡大開眼界,但當然亦有同學仔好努力讀書但依然肥佬。我同阿囡講唔好同人比,真正嘅競爭對手係佢自己,今天的我赢了昨天的我就是對自己最好的交待。

‹ 上一主題|下一主題