用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浸信會培理出咗offer
樓主: littlegoldfish
go

浸信會培理出咗offer [複製鏈接]

回覆:浸信會培理出咗offer

啟思同培理都係開心學校,明我就唔洗驚上小學跟唔上,真係好難選擇

回覆:Suchoy 的帖子

我都有此煩惱,明我出名深同谷,我9月門b,又唔係特別叻過人,怕佢跟唔到,但如果讀左,上小學時好易跟得上.......培埋一定冇明我咁深,講座話自己重德育同培養小朋友學習興趣,聽人講,上小學真係要追先跟得上,點好坭呢?

我仔 waiting list, 本身報 上午校, 根據上年in pn 經驗, 好大機會最後都有位, 不過, 可以疊埋心水讀第二間了。

引用:我都有此煩惱,明我出名深同谷,我9月門b,又

原帖由 shenottinghill 於 13-11-20 發表
我都有此煩惱,明我出名深同谷,我9月門b,又唔係特別叻過人,怕佢跟唔到,但如果讀左,上小學時好易跟得上...... ...
培理唔係淺,只不過明我課程相對其他學校較深。我小朋友都係培理畢業,剛升小一成績我滿意。

zoe@3510 發表於 13-11-19 18:44
培理入基灣好似機會率唔算高, 明我機會率大啲

小一大抽獎派位唔關讀邊間幼稚園事喎,係關小朋友的住址事,培理都有好多小朋友係派到基灣同丘佐榮,讀培理的小朋友多數都係住14同16校網

zoe@3510  學校有列出過往兩次小一派位情況, 純睇百分比, 入到基灣唔算好多  發表於 13-11-20 12:34

kikichan0814 發表於 13-11-19 22:13
其實培理幼兒園好不好?是開心學校還是像明我?老師好嗎?
培理無幼兒園只有幼稚園,係百份百的開心學校,老師校長都好好,我大仔都讀緊,但學術程度唔算好深,如果將來入到谷的小學,就可能追得辛苦

nkknkknkk 發表於 13-11-20 07:22
有冇細B有offer?
我仔係11月b

tzewai824 發表於 13-11-19 19:38
如果明我同培理都有OFFERS選邊間好

我都煩緊呢樣嘢,明我同培理之間二選一,我大仔讀緊培理,明年升小一,培理百份百Happy School,老師校長都好,我仔坐唔定果類,所以培理Happy Schoo好啱佢,但細女同大仔性格唔同,細女學嘢好快,可以坐定定,我諗明我又可能啱佢性格,而且明我學術方面係強好多,可以打好個底上小學

RebeccaJason  有道理,值得贊。  發表於 13-11-22 20:02

大家好.. 去年, 我和大家一樣, 為讀邊間, 邊間好的問題給自己煩惱.  上年都是"明我"和"培理"取捨!  最後是選了培埋,

阿仔N斑時, 是返循道, 不知是什麼原因, 不愛上學, 也會為上學哭.

但, 他返了培理後, 在上星期瞓覺前, 佢突然同我講, 我好鍾意返學!  這不是大家平想最希望小朋友做到的事嗎?  健康和快樂?

我沒有讀明我, 也不知好不好.  但, 希望大家找一所你覺得合適小朋友的學校.  香港教育制度是由3歲讀到23歲, 給他和自己3年的快樂的時間吧!  加油.

補充: 培理的教師, 職工和校長是我interview 咁多學校中, 感受最好的.  他們的愛心和誠意, 好感動人!   

我女都有培理同明我AM offer,應該會揀明我

培理學校老師

老實講,小孩而家咁細,我地真係唔知佢地會適合讀D咩學校,我自己會係interview果日觀察下學校,老師,同埋小朋友表現得開唔開心,好似培理咁,我唔好彩,個老師唔係好有心機同我囡面試,另外校舍我又覺得唔太舒服,另外IN完明我,學校送比佢果架巴士玩具,我囡直頭唔鍾意,所以我會相信直覺同感覺多D.

nkknkknkk 發表於 13-11-20 07:22
有冇細B有offer?
11月細b, 報全日,但pm offer,考慮中... 應該唔留位

回覆 happywangbb 的帖子

報am,比pm

引用:回覆+happywangbb+的帖子 報am,比pm

原帖由 happywangbb 於 13-11-22 發表
回覆 happywangbb 的帖子

報am,比pm
me 2, 不過好多間都係後備,所以會比留位費hold左個位先。同埋寫信比學校睇下轉唔轉到上午班

me too,報上午,但收下午。如果同灣仔堂比,有冇jm知道,好唔好。

剛收到電話,囡囡成功轉到上午班。

回覆:jwycsw 的帖子

congrats~

引用:剛收到電話,囡囡成功轉到上午班。 +

原帖由 jwycsw 於 13-11-27 發表
剛收到電話,囡囡成功轉到上午班。
我都係呀,可以轉番去上午啦,好開心

回覆:baby_yee 的帖子

我刚收到call waiting pm offer,都好開心~

‹ 上一主題|下一主題