用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴,宣道,民生
樓主: terryho
go

劍鳴,宣道,民生 [複製鏈接]

引用:個人覺得如有心入宣小,應該入宣幼,因為由

原帖由 nana1104 於 13-11-19 發表
個人覺得如有心入宣小,應該入宣幼,因為由細到大同一學校成長有歸屬感,同宣幼到k 2已經有星期日堂比學生 ...
同意,反正都想入宣小,而家入,好過升小又煩過

回覆 terryho 的帖子

若果目標是宣小,那麼入宣幼較有保障,因宣小每年也有幾千人報名,很難突圍而出。

引用:Quote:原帖由+nana1104+於+13-11-19+發表個

原帖由 ^GGmami^ 於 13-11-21 發表
同意,反正都想入宣小,而家入,好過升小又煩過
宣小 very good.  如有信心小朋友在頭50%, 一定宣幼。

回覆 LittleButter 的帖子

是吖, K1 家長

回覆 terryho 的帖子

但如果升唔番宣小其餘50%…我認為劍鳴競爭力好些.

宣幼其餘5成好慘, 只因宣小太叻! 如宣幼程度深D, 有70%.80%入宣小便好 (day dreaming)

引用:宣幼其餘5成好慘,+只因宣小太叻!+如宣幼程

原帖由 ymnhappybaby 於 13-11-21 發表
宣幼其餘5成好慘, 只因宣小太叻! 如宣幼程度深D, 有70%.80%入宣小便好 (day dreaming) ...
樓主check check入唔到宣小果50%宣幼生最後去咗邊,我之前想揾但真係揾唔到。我識的宣幼生出面都是谷的,父母唔容許入唔到宣小,加油!

引用:似乎大家覺得宣小比民生好。其实我最想入培

原帖由 terryho 於 13-11-19 發表
似乎大家覺得宣小比民生好。其实我最想入培糼。如果入得宣道或民生,都希望直升…唔想煩。如果要再轉,不如 ...
哈哈!我囡囡就是由劍鳴 PN 轉了去培幼 K1。唔想再煩!

叻!

回覆:bingbingo 的帖子

Bingo bingo,  你小朋友好叻呀!你怎樣比劍鳴同培幼?

引用:Quote:原帖由+ymnhappybaby+於+13-11-21+發

原帖由 lovebb2 於 13-11-21 發表
樓主check check入唔到宣小果50%宣幼生最後去咗邊,我之前想揾但真係揾唔到。我識的宣幼生出面都是谷的,父 ...
我個小朋友現在讀宣幼K3,觀察到有幾種家長,有一批主要大抽獎,有一批較有要求,鋪路考直資私小,當中有不少很希望入宣小。
本人屬鋪路考直資私小,到現在為止,考小一成績,我十分滿意,有幾個offer .
我好慶幸小朋友譠宣幼,很適合我個小朋友性格。
根據多年資料搜集,宣幼最多有60人可入讀宣小。
至於KM,我只聽朋友說多功課,比較谷,但較易適應小一功課量,請用家多分享。

我大兒子正是劍鳴上宣小,聽宣幼上的家長說,宣幼上60人,其餘的連waiting都沒有。兒子因在劍鳴都習慣做功課,所以現在小二,大部份時間都能在學校完成功課。當年同學中不少考上宣道,但亦有考上了不讀的

回覆:terryho 的帖子

我個囡唔叻,怕醜,少說話,好似一舊雲。唯一優點係唔喊。劍鳴和培正都係好學校。今年係培正第一年取消學券,課程亦有所改革,唔係想像般咁淺。每日英文課由 NET 教,非常好。試過 phonics 要認 tadpoles, avocado, abed, pirate 等圖畫。其他就冇深入比較喇,始終覺得,如果決定咗去邊間,就係嗰間最好,無謂望番轉頭。不過,培正肯定比較優勝嘅係有小學直上,唔洗再煩。呢個係揀培正嘅主因。

回覆:terryho 的帖子

補多一句,決定放棄 KM,好唔捨得,係一個好難嘅決定,但對我地嚟講,龍校魅力沒法擋!唯有放棄非常鍾愛嘅 KM。

回覆:劍鳴,宣道,民生

Thanks bingobingo

bingbingo  You're welcome.  發表於 13-11-22 11:08

回覆:bingbingo 的帖子

劍鳴真的人人讚.我2个朋友兒子一个小学優才.一个小学英華,現在对KM也讚不絕口!

‹ 上一主題|下一主題