用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 (急問)公文..中英數....3科邊科容易掌握!
go

(急問)公文..中英數....3科邊科容易掌握! [複製鏈接]

我小朋友K3學緊PHONICS , 我本來打算加多英文一科...但個老師遊說我上數學先....!話容易上手!

大家比D意見好嗎....THANKS!!!!

a-burberry  請教你小朋友是否在公文學緊phonics?是abc or 鬼老?,係用jolly p honics定自制课程?
thx  發表於 13-11-20 13:30
a-burberry  公文有phonics?  發表於 13-11-19 18:59
   0    0    0    0

回覆:(急問)公文..中英數....3科邊科容易掌握!

我個女依家K3都學左公文數兩個幾月,可能時間短,我覺得有D死版,重覆又重覆咁做,係容易上手,但見阿女都有點厭~相反,我覺得英文好DD,重覆咁串生字,阿女就記得可多下。

a-burberry  你女學eng  or phonics?  發表於 13-11-19 18:57

回覆 夢遊仙境 的帖子

佢依家係公文學英文~^^

回覆 a-burberry 的帖子

jolly phonics ...teacher is abc

如果小的孩子可能不遵循在指定時間完成工作. 數學是比較好用來訓練小朋友在指定時間完成工作紙並建成習慣.  如果不是,它可能不是很有用。

公文語言兩科: 英/中都好快見成效

我自己覺得公中及公英,囡囡由暑假到現在,進步咗好多;可能它的方法要小朋友日日都要聆聽CD。
但我囡囡本身對數字比較討厭,她起初學加數時,很慢。但過了2個月後,她又好轉咗。

公文英有一小部份會教吓phonics,但並不是很詳細喎!

a-burberry  oic thx  發表於 13-11-20 16:57

a-burberry 發表於 13-11-20 12:59
其實公文有冇phonics?
我而家主要揾緊phonics!
大家有冇好介紹?
Phonics 大路都係jolly, letterland, rwi lei 幾隻,有些要買特定的教材,小組定大班or 1:1, 每堂會cover 幾多(有d可能一個字母丿音),一般學幾堂才完成課程,到各shop 問下便一清二楚。

我小朋友之前都學左一年,佢都係叫我學數,我最後選了英,我覺得數學較易可在家做練習,我都覺得佢地會叫人學數先,其實我會林係咪數覺易攪D所以佢地叫人學數,我覺得我個間公文的老師D英文痳痳地,所以冇學了

引用:英文phonics佢地教學模式怎樣?letterland+

原帖由 a-burberry 於 13-11-19 發表
英文phonics佢地教學模式怎樣?
letterland or jolly?
拼音基本到唔基本,齋聽cd 做comprehension (erp) , 其實公文喺自學形式,老師都只喺聽你讀篇文章讀音啱唔啱,你只能夠從cd 學外國人嘅tone, 助教都喺高中至大學生。

每套功課循環做兩至3次。

夢遊仙境 發表於 13-11-19 18:08
我個女依家K3都學左公文數兩個幾月,可能時間短,我覺得有D死版,重覆又重覆咁做,係容易上手,但見阿女都 ...
其實做數既工作紙都係差唔多,因為數字都係黎黎去去得0-9講笑姐但其實工作紙內容可以引導到小朋友舉一反三架,
講開又講,你比小朋友上ERP定EFL呀?

數學我阿女可能未去到果個階段,可以舉一反三掛!雖然悶~但我個女話佢都想繼續學落下~(我諗唔明點解)

英文就學緊EFL~ 遲下都想比佢試ERP

其實冇話邊科易掌握,其實好睇小朋友對邊科有興趣, 有興趣的科目一定容易上手。

阿囝本身讀中、數, 但他對數學有興趣,所以特別容易,而中文已退學。

回覆:(急問)公文..中英數....3科邊科容易掌握!

阿仔學緊3科,最鍾意英文,因為有故事!

‹ 上一主題|下一主題