用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 各位陳守仁家長好,請問如何去裝備小孩去投考此校呢? ...
go

各位陳守仁家長好,請問如何去裝備小孩去投考此校呢? [複製鏈接]

大家好,家有一幼女正讀K1,現在我已開始計劃小學的去向。得知陳守仁是一所好學校,請問我該如何裝備小女,令她將來投考時有較大機會勝出呢?另外,投考直資小學是在K2的嗎?是大慨什麼時候呢?謝謝~~!
   6    0    0    0

siukwan 發表於 13-11-19 01:56
大家好,家有一幼女正讀K1,現在我已開始計劃小學的去向。得知陳守仁是一所好學校,請問我該如何裝備小女,令她 ...
k2升k3那件的暑假開始報名, 而簡介會應會在那年的7月會有。其實而家校網都有upload到條片上網, 你可以睇下學校係想收d 咩學生, 你自然會知要點裝備小朋友的了。http://www.plkctslps.edu.hk/school_information-admission.php

再者, 考小學非為「勝出」, 而係幫小朋友搵到間適合既學校而已。

我認為要考TSL, 英文一定要好. 我見考入的都是英文好. 當然其他也重要, 但英文不好, 讀什麼名牌幼稚園也沒有用, 總之要英文好.

引用:我認為要考TSL,+英文一定要好.+我見考入的

原帖由 CMWmama 於 14-01-18 發表
我認為要考TSL, 英文一定要好. 我見考入的都是英文好. 當然其他也重要, 但英文不好, 讀什麼名牌幼稚園也沒 ...
會用普通話問小朋友嗎?

好像都會問一至兩條, 也忘記了, 但不是重點

引用:Quote:原帖由+CMWmama+於+14-01-18+發表我

引用:Quote:原帖由+Nana1006+於+14-04-29+發表會

原帖由 ch-cheung 於 14-05-01 發表
我上2年係問左1-2條,都係姓名年齡果類個人資料
咁簡單

引用:Quote:原帖由+ch-cheung+於+14-05-01+發表

引用:Quote:原帖由+ch-cheung+於+14-05-01+發表

回覆:各位陳守仁家長好,請問如何去裝備小孩去投考此校呢

我囝囝都係今年讀k1,都好心儀陳守仁,請問各位家長,如果讀一般學卷幼園,再出去補英文,係吾係都好難入到呢?

loverbear 發表於 14-6-11 09:40
我囝囝都係今年讀k1,都好心儀陳守仁,請問各位家長,如果讀一般學卷幼園,再出去補英文,係吾係都好難入到呢?

...
我兩個之前都係讀學券幼稚園的, 外面都冇補英文, 不用擔心, 自己操好佢既英文就得啦。

silvia_ng 發表於 14-6-11 11:45
我兩個之前都係讀學券幼稚園的, 外面都冇補英文, 不用擔心, 自己操好佢既英文就得啦。 ...
請問妳兩位小朋友而家讀緊幾年班? 呈分試緊唔緊張, 有什麼功夫要做?

我兩個讀緊P3 & P5, 呈分試緊張, 但可以做既都係比心機讀書咁咋。

silvia_ng 發表於 14-6-11 13:35
我兩個讀緊P3 & P5, 呈分試緊張, 但可以做既都係比心機讀書咁咋。
諗起都有些緊張, 雖然今年9月先入P.1

回覆:silvia_ng 的帖子

自己教英文都得,你真係叻!因為我囝囝係由奶奶湊,係屋企甚少講英文,唯有出去補補啦!今年K1已決定轉讀近屋企的學卷幼園,想囝囝同奶奶近d舒服d!只係驚三年後落後其他人,請問學校多吾多同學仔係德信.仁愛堂.救世軍等幼園生?

2016fire 發表於 14-6-11 21:26
諗起都有些緊張, 雖然今年9月先入P.1
只要你經歷過"嘔電"、"嘔血"、"貧血"、"輸血"呢個過程, 咁你既小朋友就會到呈分試階段架啦!

2016fire    正常階段. 幼稚園還可以輕鬆, 小學開始要戰鬥了  發表於 14-6-12 11:59

loverbear 發表於 14-6-11 22:52
自己教英文都得,你真係叻!因為我囝囝係由奶奶湊,係屋企甚少講英文,唯有出去補補啦!今年K1已決定轉讀近屋企 ...
唔覺呢幾間喎, 不過我認識唔係好多家長, 可能有我都唔知。

引用:自己教英文都得,你真係叻!因為我囝囝係由奶

原帖由 loverbear 於 14-06-11 發表
自己教英文都得,你真係叻!因為我囝囝係由奶奶湊,係屋企甚少講英文,唯有出去補補啦!今年K1已決定轉讀近屋企 ...
讀邊間幼稚園其實分別不大,就算讀名幼都未必考到TSL, 讀普通學卷幼稚園又未必落後他人,何必拘泥邊間幼稚園出身。不過,呢一、兩年學校比較偏向收中、英文語言都好啲嘅小朋友

silvia_ng 發表於 14-6-11 13:35

請問你有兩個小朋友, 是否兩個都考入去, 定係哥哥入左, 細果個可跟住入 ?

thx

引用:Quote:silvia_ng+發表於+14-6-11+13:35+我

原帖由 愛德華一世 於 14-08-20 發表
請問你有兩個小朋友, 是否兩個都考入去, 定係哥哥入左, 細果個可跟住入 ?

thx
兩個都係考入去的,因細佬妹唔係必收。

‹ 上一主題|下一主題