用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浪澄綠茵pm及對衡道方方pm
go

浪澄綠茵pm及對衡道方方pm [複製鏈接]

浪澄綠茵pm及對衡道方方雙語班pm, 邊間好D?
浪澄綠茵離家近, 不用乘校車. 不過感覺老師較年輕.

方方雖舊, 但普遍意見覺得老師經驗豐富.

其實兩間課程是否都較深?

1    0    0    0

回覆:浪澄綠茵pm及對衡道方方pm

我係浪澄綠茵am vs 對衡道方方am
我揀左方方^^

回覆 rachelng80 的帖子

Thanks for your reply. Why you choose Funful? am still thinking...

我本身想揀綠茵的,因為鐘意佢英普。但聽我朋友分析,就揀了方方。1) 她的囡囡讀“維記“,因囡囡在家中是以英語&粤語溝通,從未接觸過普通話。PN老師講述她的女兒每上普通話課便“發夢“,囡囡每天也哭着,不要上普通話課! 直至K2開始才習慣。因她囡囡不是全英普班,是英普粤班也有這情況。綠茵是全英普,我不想自己的兒子有這情況出現,不願上學。另朋友講述部分“維記“揀了英普班的家長,小朋友也有同樣的情況,想轉回英粤班。2)綠茵升小一的情況,多是升國際學校,本地直資/私小的比較小。本身不想兒子入國際學校,也怕讀了綠茵,之後讀本地小學不識適應。3) 綠茵學費有點貴,兩間學校學費的差額,其實可讓兒子學多樣興趣班。

回覆 rachelng80 的帖子

Thank you so much for your detailed reply!

Greenfield sure

rachelng80 發表於 13-11-19 22:44
我本身想揀綠茵的,因為鐘意佢英普。但聽我朋友分析,就揀了方方。1) 她的囡囡讀“維記“,因囡囡在家中是 ...
thanks for sharing, 我都諗緊方方揀主流或國際好? 但我又想她識pth喎, 我在家要跟他說中英pth較好?

回覆:兔兔媽咪 的帖子

我囝又係方方am vs Greenfield pm, 想問你點解會選擇GF?

breezemama 發表於 13-11-18 17:09
浪澄綠茵pm及對衡道方方雙語班pm, 邊間好D?
浪澄綠茵離家近, 不用乘校車. 不過感覺老師較年輕.

我都係呢2間揀, 我揀左GF, 一黎環境新淨靚; 二黎阿仔interview時超開心, 佢應該幾鐘意呢間學校; 三黎D NET似UK, 唔係印度, D英文好好聽; 四黎有EK post過話學校好caring, 好有交帶, 連整濕衫袖都會同家長講返。不過唯一concern係佢好新, 未知升小派位係點。

引用:Greenfield+sure +

引用:Quote:原帖由+兔兔媽咪+於+13-11-22+發表Gr

原帖由 halflower 於 13-11-23 發表
Why?
english stronger than 方方,but school fee also expensive than 方方

I chose Funful finally as GF has no history on P1 enrollment.

回覆:breezemama 的帖子

我都係咁話,揀左方方先!方方整體上都ok !嚟緊仲有其他學校未in, eg. 劍鳴, pre school, SC, 學之園…(發下夢,可能亞囝好叻有offer呢

引用:Quote:原帖由+兔兔媽咪+於+13-11-22+發表Gr

原帖由 halflower 於 13-11-23 發表
Why?
如果想英文程度好d, greenfield shoul be better.我係方方用家,雖然方方程度深,但英文方面,始終差小小

rachelng80 發表於 13-11-25 18:41
我都係咁話,揀左方方先!方方整體上都ok !嚟緊仲有其他學校未in, eg. 劍鳴, pre school, SC, 學之園…( ...
劍鳴好唔好呢? 學之園真的好好? 但好似好貴喎

兔兔媽咪 發表於 13-11-26 11:23
如果想英文程度好d, greenfield shoul be better.我係方方用家,雖然方方程度深,但英文方面,始終差小小

...
唔係話方方著重english嗎? 佢的英文teacher是那些國籍?

方方英文都ok, many net is 印度藉。 bit if i can choose, i will take GF

學之園的學費+雜費, 貴過方方, 但都平過浪澄綠茵...
學校網址有寫, 仲有升讀小一資料, 你可以睇下...所以我覺得浪澄綠茵有d貴...
其實亞仔依家先1歲幾, 讀住方方PN先...升K1還有好多選擇....
http://learninghabitat.org/hk/admission/admiss02.htm

回覆 breezemama 的帖子

我呢兩間都有offer, 我選Greenfield
‹ 上一主題|下一主題