用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果個仔同你講抄同學功課不願自己做功課怎辦呢? ...
go

如果個仔同你講抄同學功課不願自己做功課怎辦呢? [複製鏈接]

我個仔在中一開始沉迷打機,到中二連功課也不願做,很奇怪每天回家都不用做功課溫書,只顧上網打機,後來聽佢講原來回校抄別人的功課,我覺得有問題但不知如何處理,方法有:
1. 向老師暗示話我個仔話同班有同學抄功課,要求老師多加留意和處理
2. 向老師話我個仔話自己有抄功課,要求老師要我個仔上功課班,在學校返學後留低做功課,做完先走
3. 怕個仔知道我向老師告密,只是在家加以勸阻,但成效不大

不知還有沒有其他辦法呢?
   0    0    0    0

中一上學期是全級中等位置,下學期已跌至四份一位置,中文不合格,中二上學期第一次測試,數學不合格,中文50.5剛合格,打機上網手機的習慣對學習的態度已有影響,只顧玩,不想做的應做也不會做,本來講好有不合格便要補習都不合作,每次去時都多多推搪,學校的課外活動有堂又經常走堂!

衰得差唔多, 中一測驗主科(中英數)全不合格, 成日掛住手機whatsapp, 打轉珠, 近日被我們發現偷錢, 成萬蚊!!!

問佢, 佢開首不認, 最後佢才認。  功課又唔想做, 都唔知點算,這周末處理偷錢一事, 都攪到心力交瘁, 又要顧佢感受, 又要撥亂反正, 但佢就好似有件j事件!!已安排運動音樂學習給他, 竟然給我們更大考驗!問老公是否應向社工請救.唉

stanleypyk 發表於 13-11-17 23:29
我個仔在中一開始沉迷打機,到中二連功課也不願做,很奇怪每天回家都不用做功課溫書,只顧上網打機,後來聽佢講 ...

我覺得要同老師講, 我朋友的囝囝班上都有抄功課問題, 老師在全班同學面前唔開名警告那些抄功課同學, 之後這種情況都改善左!

kk6076 發表於 13-11-18 10:02
衰得差唔多, 中一測驗主科(中英數)全不合格, 成日掛住手機whatsapp, 打轉珠, 近日被我們 ...

偷錢比成日掛住打機嚴重得多, 要了解偷錢原因先, 如平時零用唔夠, 可加多少少, 同佢慢慢傾. 呢個階段的小朋友很多都會偷野問題, 嚐試多D同佢傾偈, 了解佢既自心世界!

清楚同老師講, 以中二來說, 太早有此問題.
同學之間好易受互相影響, 亙抄成風後就不願專心上堂. 同學話題只在打機&玩樂上.
同老師協調, 不要開同學及家長名就可以. 相信老師或其他家長都知多知少此情況的??

回覆:kk6076 的帖子

有無講用成萬元來做乜?幾时开始变?小学時乖不乖?

回復 Sasaalan 的帖子

佢都話係零用不夠, 所以會就問題跟佢慢慢加番零用, 不過最怕就係"我消費故我在” 及朋友之間的地位認同感等不同類形問題, 問題是形形色色....

回復 KKKK 的帖子

上天讓我有晚忽然發現, 計番條數, 用了三千多, 但佢交待就五佰而己, 老公又唔記得是否自己取了三千出來用, 老公話因疑點歸被告, 所以信佢只用了五佰蚊, 因發現早呢!!

回覆:kk6076 的帖子

初中生的反叛,实在令父母傷透了心,但维持良好親子关係,才可以教導他們,我贊成社工或輔導員的介入,及早紏正,總早過恨錯難返。零用錢不須太多,數夠搭車、吃飯便夠,有特别活動再另計。希望孩子早日明白父母对他的担心。

kk6076 發表於 13-11-18 12:13

佢都話係零用不夠, 所以會就問題跟佢慢慢加番零用, 不過最怕就係"我消費故我在”  ...
其實有些大人都有偷野的習慣, 更何況涉世未深的小孩子! 我囝都試過偷我錢, 所以我依家盡量俾多少少零用錢, 而且經常問佢想要甚麼, 如果不是太過份都會盡量滿足佢, 佢依家有咩要求都會同我講, 不會不問自取了!!

回復 kk6076 的帖子

個人覺得"就算家庭經濟許可, 小朋友的金錢管理都要揸緊".  1個中學生, 食住玩樂消費都是由家長照顧,  用不著用這麼多錢.
朋友囝囝有時用錢是為了"豪請"朋友食野, 玩樂, 買衣服等.  
有著數後, 跟著其身邊就會圍了一班衣食朋友, 這點就要留意----他們的結友及周邊同學了.  

多謝你的分享, 起碼有經驗人提點, 給多一點信心處理.

回復 黃巴士 的帖子

都明白身邊人的影響也很重要, 所以才想到跟學校社工交流一下, 看看他們看到的學生問題怎樣.

引用:回復+黃巴士+的帖子 都明白身邊人的影響也

原帖由 kk6076 於 13-11-18 發表
回復 黃巴士 的帖子

都明白身邊人的影響也很重要, 所以才想到跟學校社工交流一下, 看看他們看到的學生問 ...
但一個中二生, 有咩需要要令他用咁多錢?
是物質?
是吃渴玩樂?
想請問你小朋友會在假期同朋友去街嗎?

回復 燁燁媽 的帖子

在偷錢及發現其間距離約5 天, 當中經過一個週末, 週末沒有跟同學外出的機會, 只是當中有一天陸運會一天學校假期及學校旅行, 所以他說花了的金錢好像差不多.
禁止他跟同學外出, 好像在剝削他社交活動, 其實, 他可跟同學外出可以去了才說呢!! 中學生點禁!! 佢要去玩, 玩完返來不出聲也可以呢!!
不過, 要跟他多溝通及試以他立場想, 另外要提點他應有態度

我這樣睇, 主動權始終控制應在家長手裡.  不是剝削他的社交, 而是亙相尊重.
:;pppp:  

回覆:如果個仔同你講抄同學功課不願自己做功課怎辦呢

我會連電腦都鎖起佢, 除左返學唔準出街, $0 零用錢

回覆:如果個仔同你講抄同學功課不願自己做功課怎辦呢?

其實如証實都係一次沒收他電話同扣返多些零用錢既好機會架!

‹ 上一主題|下一主題