用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼啲考題咁難,其實係咪唔收細b?
go

名幼啲考題咁難,其實係咪唔收細b? [複製鏈接]

見倒啲post 話名幼考k1 題有a-z,  1-10, 指定時間砌圖, 顏色,形狀等等, 我仔係10b,  仲未識講好似野, 以上考題都唔知做唔做倒10%,  比起我朋友個大b,  真係差好遠…

其實名幼啲考題咁深, 係大仔先做到,咁咪即係唔收細b?  細b真係好唔着數!

2    0    0    0

回覆:名幼啲考題咁難,其實係咪唔收細b?

好明顯

回覆:superwife 的帖子

你去到課堂面試時,睇下個生日會表,就知道間學校喜好

引用:你去到課堂面試時,睇下個生日會表,就知道

原帖由 louisakong 於 13-11-17 發表
你去到課堂面試時,睇下個生日會表,就知道間學校喜好
下,睇到咩?我無睇到!可分享嗎?

回覆:xoshan1025 的帖子

𤩹布板有,好似學之園九月後冇麥學生生曰,啟附小就收好多細B,即係冇咁受歡迎,細B有機,其他你自己面試時睇睇

回覆:louisakong 的帖子

我都有留意,𣎴過唔排除9月後生日果d係上一年的超大b

回覆:名幼啲考題咁難,其實係咪唔收細b

咁如果今年有地區一線校收咗, 讀一年k1, 明年再考做大b 好唔好? 但要repeat k1, 係咪對小朋友唔係幾好?

其實真係唔難!好多小朋友真係歲半識晒,反而大B會覺得悶。

我個大仔都唔識,因為無train 佢

我女也是10月B,去年in MS, 考A-Z, 1-10,就算抽亂問,都答啱哂,咪又係唔收。所以,好明顯,好多學校係prefer收大B。

其實都唔關大定細事,唔同小朋友不同方面表現不同,有D social skills 好D,有D學術D, 睇學校要咩人囉!

其實學術上嘅野,教就一定識,A-Z, 1-10, 10種顔色,形狀,我大囡當年未夠18個月就識晒,不過考果d幼稚園冇考。大細b最大分別係自理同小肌肉,即係書寫能力,小肌肉發展冇得谷,學校揀大b係理所當然

我個10月b 都識衣d,不過so far in 哥d KG 都冇問

引用:其實真係唔難!好多小朋友真係歲半識晒,反

原帖由 BABA124 於 13-11-17 發表
其實真係唔難!好多小朋友真係歲半識晒,反而大B會覺得悶。
Agree

回覆:tam_bb 的帖子

今年会吾会再考呀?

認同樓上所講、今年身邊好多人考k1, 不論大細b有offer嘅多數都係social silk 比較好(多嘴識冧人)又或者話互動啲。雖然唔係乜野名幼、但相信呢類b的確比較易搵學校。
正比地呢類b、大b多係多數。

回覆:superwife 的帖子

令願唔升班都轉名校repeat? K1喎!誇D喎?!

再想深一層,間學校期望未入學既小朋友已經識唒黎d,即係佢地鍾意家長比較谷,以學業為先既家庭。仲記得舊年面試時,老師問我打算如何培育小朋友成材,我呆左一陣,答佢順其自然,小朋友還細,還要再觀察其喜好及特性,急不來。今次到老師呆左。但那一刻大家都知道唔適合對方。一天光唒。

引用:再想深一層,間學校期望未入學既小朋友已經

引用:再想深一層,間學校期望未入學既小朋友已經

原帖由 kbi 於 13-11-17 發表
再想深一層,間學校期望未入學既小朋友已經識唒黎d,即係佢地鍾意家長比較谷,以學業為先既家庭。仲記得舊 ...
我小朋友好快識哂,因為他自己鍾意,成日要拎書叫我讀,我怕學校以為我谷,我其實都幾懶,無同他讀興趣班,又無同他講英文

‹ 上一主題|下一主題