用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗九龍工業學校
go

深水埗九龍工業學校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問這間學校屬band幾?好少人講,校風如何?

0    0    0    0

回覆:深水埗九龍工業學校

轉左做男女校了

pineapple0983  多謝提醒  發表於 13-11-17 11:48

必必 發表於 13-11-17 08:48
轉左做男女校了
轉咗中中搞成咁,真唏噓!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

係啦!我果年代好勁,但而家。。。真係好唏噓!!

Jackieson 發表於 13-11-17 16:01
當年跟 長天 有得 Fight,俱往已。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

那些年我是那裏畢業,同我班有2個會考7A2B。

candyhmama  系咯!  發表於 13-11-17 21:20

九工……早已沒有當年風采啦。果陣真系dream school呀
依家band3,校風都OK
真系好唏噓,搞成咁(話說當年是英中嗎?ANChan59?)
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

我仲係當年由(今天依然係)超級名校轉去讀Science個隻. Sad to know it's band 3 now!

回復 candyhmama 的帖子

Yes, EMI school.

醒目開學勳章

引用:係啦!我果年代好勁,但而家。。。真係好唏

原帖由 Jackieson 於 13-11-17 發表
因為我細佬在九工畢業,不過差不多20年了,而今變成點?就係好少人講。我細佬果時無人揀的,但我細佬而家好好,仲諗住睇下添

ilovematthew 發表於 13-11-18 12:58
因為我細佬在九工畢業,不過差不多20年了,而今變成點?就係好少人講。我細佬果時無人揀的,但我細佬而家好 ...

……嘩,呢間真系好唏噓+窩,try other choice!睇你仔女並唔系band3,而且每間學校都有叻人、衰人+,只不過多定少咋。例如某些band1生派左去band3。我見過有人本身系聖芳濟料+,結果……派左去惠僑咯
好唏噓
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

So sad, 我讀嘅時候係band1 out of 5 bands

回覆:深水埗九龍工業學校

廿幾年前升中,同班有個叻仔都入咗,係勁嘢學校,我就入咗對面果間!

那時經常日日係窗口同那同學打招呼!

不過時代唔同,以前升中後,同學們就各散東西,而家就一部智能手機就能保持聯繫。

引用:請問這間學校屬band幾?好少人講,校風如何

原帖由 ilovematthew 於 13-11-16 發表
請問這間學校屬band幾?好少人講,校風如何?
二、三十年前是全男校,只有A-level 收女生,當年應屬band 1 B。其實該校早年都是英書中教,在90年後Alevel 成績已經開始走下坡,其中主要係師資質素下降及教學態度問題,跟轉中中沒有太多關係。

回覆 serinac 的帖子

以我所知跟轉中中有直接關係。
一轉之後收生Banding大跌,還有何東等等,都是轉中中後大跌!

ANChan59 發表於 13-12-16 09:30
回覆 serinac 的帖子

以我所知跟轉中中有直接關係。
同意跟轉中中好有直接關係, 慈幼亦是其中受影響的一間.
相信同師資關係唔大, 都係咁多間官校車輪轉, QC, KC, BPS, QESS...都係同一批師資. 當年我校的校長轉咗去QC, 幾年後退休; 中一時的英文主任, 幾年前在QESS見番已是副校, 閒談間亦知快將退休....
轉中中後成分水嶺, 個個都揀英中, 中中受冷落, 更何況工業中學, 九工後期唯有一改傳統轉為男女校收生, 但都係唔得. 唏噓!!

回覆:Jackieson 的帖子

我當年讀長天,跟九工釘鐺馬頭。

長天自己改母語教學,成績,收生即時挿水。所以上訴成功繼續英中,不然收場跟九工一樣。

回覆 ANChan59 的帖子

語文政策大改, 真害人不淺.

Jackieson 發表於 13-12-16 10:22
同意跟轉中中好有直接關係, 慈幼亦是其中受影響的一間.
相信同師資關係唔大, 都係咁多間官校車輪轉, QC, KC ...

可能你較貼市,我沒有轉中中後的資訊,只知當年部分教高中主科的師資越來越差,教學得過且過。不用轉中中,也能看出會走下坡。 經常將隱者「金墨基」掛在嘴邊的物理老師便是一例。

學校一旦形成官僚守舊文化,即使你找神校校長過來管理,也難以改變他們的陋習。
‹ 上一主題|下一主題