用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 福建收到信喇!
樓主: ytbb
go

福建收到信喇! [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+kptong2047+於+13-11-17+發表

原帖由 ytbb 於 13-11-17 發表
所以我從唔同家長了解的福建的意見唔同,不過2nd in見校長時,感覺校長人比較直接,都nice係用心想辦好間學 ...
我都感覺到福小個校長係好有心投入去搞好間學校。今年未考到小一學校之前,我真係每一日都擔心到食唔安坐唔落瞓唔好,每天都用很多時間去訓練個仔各方面嘅野,真係好大壓力,雖則幸好最後總共都有4間學校offer ,都算感恩,但6年後再要嚟多一次這種壓力和折磨感覺,我真係唔想,所以我好想趁現在未作出最後決定時侯,去了解清楚究竟福小六年班升福中嘅比例及標準,我好怕將來入唔番福中,到時兩頭唔到岸就弊家伙

bobbob  呢個校長講過操行OK就收返,因為成績唔好可以補,操行唔得就好難救  發表於 13-11-17 22:31

回覆:福建收到信喇!

我問你喔,當年間學校剛開了一兩年,又有壞賬一堆,你做家長夠膽揀,我都寫個服字了

壞賬應該清理得七七八八啦啩,現在㨂褔小安全系數高好多。

引用:我問你喔,當年間學校剛開了一兩年,又有壞

原帖由 魚王 於 13-11-17 發表
我問你喔,當年間學校剛開了一兩年,又有壞賬一堆,你做家長夠膽揀,我都寫個服字了

...
其實我係近呢半年先開始去初步了解一吓自己將會報考嘅小學嘅少少資料,因為我只是得一個仔仔,所以我完全唔清楚每間學校嘅過去及背景,我只是從身邊大部分已為小學家長嘅同事及朋友口中去定位哪間是好或不是好?我身邊好多同事子女現在都是讀緊福小二至四年級,佢地同我講,話福小好好,另外我再從網上討論區,例如教育王國這裏,我見到大部分對福小近年嘅定位及評價都幾高,所以我對福小呢種屬於好好,但又未至於係神級嘅學校,係最適合我地,因為自知仔仔不是神級學校嘅質數,所以我對福小係有信心嘅

福小辦學用心,加上學校氣氛良好,感覺很照顧學生,到高年級仍然是雙班主任,很難得,我仔話,午飯時,老師會帶佢地去玩,最近一次去了gym room,可以打跟斗,跑等,at least我家附近的官津不能做到這些,感覺老師們陪着他們成長。

引用:福小辦學用心,加上學校氣氛良好,感覺很照

福小辦學用心,加上學校氣氛良好,感覺很照顧學生,到高年級仍然是雙班主任,很難得,我仔話,午飯時,老師 ...
原來你仔仔而家係就讀福小架?幾多年級呀?

一年級

不過我地都會選擇讀福小,多謝你嘅意見

我相信大部份學生會升到福中,除非真係成績好差。最緊要揀間啱自己和小朋友的。

回復 魚王 的帖子

老師有愛心值得贊,但小朋友食飽飽走去打跟斗又跑又跳,好似唔係幾好。利申:小女都會明年入讀福小。

引用:我相信大部份學生會升到福中,除非真係成績

我相信大部份學生會升到福中,除非真係成績好差。最緊要揀間啱自己和小朋友的。

...
多謝你既資料,讓我們這些準家長多d了解福建,多點信心選擇適合孩子的學校

是要排隊一個一個打跟斗,一個lunch time, 不能打太多次罷,還可撰擇玩其他的。上了一半天堂,吃完飯不是動一動更好嗎。我聽呀仔講都是最近多些活動,開學初其無咁多,可能學生和老師在適應中,例如吃飯慢是其中一因數。不過讀福小有一樣要注意的是中文,第一是普通話拼音教得很快,要有底好些,第二中文功課不是特别多,但考試不特别淺,加上中文现在也很重要,要父母多加操練。

引用:是要排隊一個一個打跟斗,一個lunch+time,+

是要排隊一個一個打跟斗,一個lunch time, 不能打太多次罷,還可撰擇玩其他的。上了一半天堂,吃完飯不是動 ...
請問功課多嗎?平均幾樣多久做完?英文常識難應付嗎?

引用:Quote:原帖由+魚王+於+13-11-17+發表是要排

原帖由 ytbb 於 13-11-18 發表
請問功課多嗎?平均幾樣多久做完?英文常識難應付嗎?
各科有無教淺考深啊?你覺得中文偏深?

福建小學有名,我知响邊,福建大學我都知响邊,請問福建中學是否就是北角城市花園側邊 ?

引用:是要排隊一個一個打跟斗,一個lunch+time,+

是要排隊一個一個打跟斗,一個lunch time, 不能打太多次罷,還可撰擇玩其他的。上了一半天堂,吃完飯不是動 ...
學校平日下午有無一堂係俾學生們做功課架?以我所知陸小係會有呢堂

回復 aliceBB 的帖子

福中是在官塘

回復 爸爸愛您 的帖子

有一堂功課堂

我都不知深唔深,中文對我來說常常都是深。福小只有一科能接觸中文,中文exposure比其他小學小。

‹ 上一主題|下一主題