用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 唔係好想帶个仔同朋友吃飯
樓主: winwinwan1121
go

唔係好想帶个仔同朋友吃飯 [複製鏈接]

回覆:kashin 的帖子

值得嬌傲

親子童讀樂

回覆:唔係好想帶个仔同朋友吃飯

無得避,要勇於面對,帶佢出去見多些人都好,朋友方面,可以單聲先,係真朋友會包容,係包容,唔係就,特別照顧,你岀去都開心d,唔好屈住

媽媽加油呀,發展遲緩可以追,我囡囡都遲緩,我地足月出生。努力train都好似差過同齡小朋友。明白既,做媽媽實擔心。但我同自己講唔再同人比只睇佢既進步。要比只同遲半年既小朋友比。要明白普通小朋友頭幾年每個月都識多野,要追正常,要比正常跑得更快。對佢唔公平,只要有進步,已經好好,我地係長跑。唔好急,一定追得番。

如果係朋友會包容,唔炫耀自己小朋友有几叻,而係帶小朋友出來教你小朋友玩,我慶幸有幾個這樣的好姊妹,阿仔有幾個由出生開始一直扶持他的朋友仔

BTw,我個仔快6歲,社交只有4歲,而且仲未識單脚企

引用:仔仔兩歲半發展遲綬,朋友个小朋友好叻果隻

原帖由 winwinwan1121 於 13-11-16 發表
仔仔兩歲半發展遲綬,朋友个小朋友好叻果隻,次次會帶佢吃鈑,下星期會一班人吃飯,我選擇不帶仔仔了,費事 ...
我仔是早產b,33週就出世,又係發展遲緩,幼稚園時個個同學表演,我仔只識坐在一邊喊,幾乎任何活動都跟唔上同齡,直至升小學前幾乎咩字都認唔到,但我沒放棄,不斷鼓勵佢,用更多時間教佢學習,不要張佢同其他小朋友比較,我仔宜家二年級了,已跟上了進度,不是叻既小朋友,但都可考到全級中間名次,我已滿足了,所以不要放棄呀!慢慢揾個合適方法教導,總會成功!

我個女語言遲緩、固執同成日發皮氣,初初同朋友食飯只可坐半個鐘,就算有玩具、零食同電話,都坐唔到耐,以家可以坐到二個鐘。以前老公都唔想帶佢出去見人,比我鬧咁做只會令個女乜都唔識,如果真係朋友的話會體諒!

‹ 上一主題|下一主題