用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 唔係好想帶个仔同朋友吃飯
go

唔係好想帶个仔同朋友吃飯 [複製鏈接]

仔仔兩歲半發展遲綬,朋友个小朋友好叻果隻,次次會帶佢吃鈑,下星期會一班人吃飯,我選擇不帶仔仔了,費事自己唔開心

今日幼稚園有家長日,我阿媽話佢好多同班n1嘅小朋友都識表演,跟著老師做簡單動作,而我个仔就只係企喺度,唔知乜野事,我只係好無奈.,,,

知道佢有問題後,成日都好唔開心,老公又認为佢遲D會追返,唔使咁擔心,我自己就成日諗,成日唔開心,怪自己早產,好似累左阿仔,身邊沒人明日我感受,好辛苦,。。。

0    0    1    0

小朋友早出世幾多週呀?
for every one criticism, three positives must be given.

引用:仔仔兩歲半發展遲綬,朋友个小朋友好叻果隻

原帖由 winwinwan1121 於 13-11-16 發表
仔仔兩歲半發展遲綬,朋友个小朋友好叻果隻,次次會帶佢吃鈑,下星期會一班人吃飯,我選擇不帶仔仔了,費事 ...
其實你做既嘢晤係要去諗以前,而係要幫助個小朋友點樣可以叻啲(長遠),他只是發展遲緩,但他可能有天追到呢!對嗎?

你做啊媽都嫌棄自己個仔,其實人又會點睇他呢?

凡事無絕對的!
你仔仔有無上training ?
3-6歲學前階級追得幾多就幾多!

angels'mom   講得好,家長一定要努力啊﹗  發表於 13-11-19 18:54

回覆:唔係好想帶个仔同朋友吃飯

你要加油呀!我既仔仔是超早產b,我一直也都十分擔心因早產影響仔仔既發展,飲食又差,一直有上e位,而家4歲几啦!k2啦!好可愛加可惡,進步很多,番學冇問題,好開心!
但就算到了而家,一有小問題,我就直覺又關早產事!但就係因早產,令我更不敢鬆械,常找資料,和仔仔仲要比其他冇問題既小朋友更努力,小問題一出,更緊慎處理!
到了而家,有多少回報了,但依然要努力,擔心將來上小學時學習同其他方面有冇問題,所以人地話養兒一百歲,長憂99,哈哈,我諗如果我可以再長命啲,我諗起碼長憂109呀!你要加油呀!小孩頭6年係黃金期,唔好放棄!就算普通小朋友,每個都有差異呢!所以唔好比較(哈哈!講就容易),但多同其他小朋友接觸也能幫助刺激你的小朋友呢!如果兩個小朋友相處冇好大問題,真的不防帶兒子多參加聚會,對兒子有正面既影響呢!

回復 winwinwan1121 的帖子

你個仔咪好喔,識得企響樹。我個仔N班表演rehersal時走咗出位,最後直情冇得參加表演呀!

回覆:winwinwan1121 的帖子

我仔N班連自己一個企係到既能力都無,能坐。無計,未發展再就係未發展到。

我照同阿仔出街見朋友,到呢刻我仔出街都引來大量"個細路行成咁?"既奇異目光,我唔理架,朋友都知道。
我明白如果小朋友年齡同自己既一樣,人地樣樣都得,自己果個唔得,的確唔好受,同埋老實真係無話題,人地講緊讀名校呀,學識左d咩外語,跳舞之類,我仍然停留係:嘩,阿仔今日放手行到兩級樓梯喇!仲要係成年都係d咁細微既進步,同人講多兩次都悶。但我係好替自己小朋友既進步而開心架,多欣賞佢,慢慢你會過濾到人地眼光。

認識小朋友都有類似情況既家長,會易溝通d,大家互相交流鼓勵,正能量都會多d.

其实唔需要理人点講,我照比我小朋友同朋友食飯,等佢見出面多D野,不过有时佢比人讚望人進步左,乖左,我都開心

我個仔五歲,都係發展遲緩,讀左兩年k1都係上堂發呆,全班上台表演明明向左轉佢就向右轉,係今年讀k2先至進步左好多,而家只係認讀方面未跟得上,你要加油,唔好比壓力自己

無最慘,祗有更慘,當你係街見到一些滿頭白發的人拖住一個(弱兒/坐在特別輪椅的)二十幾歲仔女,他們望著仔女的眼神係永不放棄,你個有心教將來會養到自己,可能教得好會養埋你!如果你啲朋友明知咁都要比較你好快啲遠離,交心的朋友才重要,包容的家長教出的小朋友更有愛心!希望你放得開一些所謂好的朋友唔好放棄教育自己的仔女!

醒目開學勳章 王國長老

引用:無最慘,祗有更慘,當你係街見到一些滿頭白

原帖由 belau8009 於 13-11-17 發表
無最慘,祗有更慘,當你係街見到一些滿頭白發的人拖住一個(弱兒/坐在特別輪椅的)二十幾歲仔女,他們望著仔 ...
我仔由兩歲講野可合格開始,俾左一連串刺激我:global delay、語障、大遠視大散光、扁平足、小肌弱、ADHD、最近中埋ASD(自閉)。我當然都試過down爆既日子,學你話齋,出入政府醫院大口環,見到有d病童,連坐都吾識坐,照顧自己都無力。望下自己果隻馬騮,仲有咩好怨?個天無俾小我,天生我才,我仔寫字大大鑊,但數學好叻,我仔上台都係碌木,但估吾到做戲劇司儀背台詞勁爆,連人地段稿都背埋,老師偶然搵佢負責下d角色佢不知幾開心。俾d時間佢地,俾心機發掘佢。每個孩子都有過人之處,加油

回覆:Charlotte_mom 的帖子

阿仔學校開放日表演,老師拖住佢出場,跟尾既同學要老師抱出黎,跟住安排坐特製既椅子,果一刻覺得阿仔雖然因為肌肉低張而行得怪異,但至少自己行到。出街我已經完全唔理路人目光了。

醒目開學勳章

早產是你自己選擇的嗎?既然不是自己問題又何必自責?能夠平安出世已比別人幸運。
遲左不等於不會進步,但最重要因素是父母能接受自己的子女是獨特和唯一的,這樣你才能放開心情地愛他,每天總是拿別人比較,自己會很辛苦,應該調整心態,要比較就是昨天的他和今天的他,有進步就要讚賞,你的讚賞是他進步的動力。

我另外一個兒子就是一世坐都唔會坐得到既孩子。

Never give up

我個囡都係遲緩, 朝早做早操又係唔郁果隻, 唱歌嘅時候, 又係唔會跟住唱, 但唔一定代表佢唔識架, 佢日常生活中又會自己唱番出來的,
可能你小朋友鍾意觀察呢
新人進場

我囡3歲9個月, 都未識得表演, 你個小朋友算叻啦
新人進場

回覆:Charlotte_mom 的帖子

太好啦!你咁快就找到他的優勢,我仲發掘緊!祝福你們一家繼續努力!

太太,好多人比你仔慘,亦有大把家庭和你一樣努力緊,我自己一個對兩個特殊小朋友,先生幫唔到手,但他都盡力而為,人生有命就有得改善,咪再沉迷自己的世界,仔仔仲細係訓練的好機會!

‹ 上一主題|下一主題