用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 。。。
樓主: vickychan0118
go

。。。 [複製鏈接]

回覆:candytsy 的帖子

由葵涌去培正,校車只需約 20 分鐘車程,很方便!

vickychan0118  嘩。咁好快喔。  發表於 13-11-16 14:16

回覆:老公話:我哋係平民,培正家長係專業人士,你放棄交表啦!

首先培正不是贵族学校可以說是中產家庭的学校(不可算平民因為始終要交学費)·所以樓主夫婦要有共識至少未來六年的学費支出;
另外有沒有打算生弟妹;有弟妹入培正2個交学費是否支持到·否則弟妺升小一没有分抽官津又是另一問題·
如果說不打算升培小我覺得沒有必要去同幾升人爭

vickychan0118  好詳細,非常感謝。受益了!  發表於 13-11-16 14:13

引用:我又覺得醫生律師嘅仔女未必會讀呢間啫!點

原帖由 lutang 於 13-11-16 發表
我又覺得醫生律師嘅仔女未必會讀呢間啫!點解要聽人講?照佢咁講,你地應該讀村校,因為所有名校都係有錢人 ...
他們很多也會選更top的學校!

vickychan0118  我都咁諗,我自己去報,努力過就無憾喇。多謝你們。  發表於 13-11-16 14:14

bingbingo 發表於 13-11-16 10:29
不升培小係我主要不作考慮的原因,入培小要放弃大抽獎,其次才是遠近

回覆:vickychan0118 的帖子

你老公hea你,專業人士家庭應該好少揀培正,因為佢地有更多更好choice. Don't think too much, apply first. 收左收算

回覆:老公話:我哋係平民,培正家長係專業人士,你放棄交表啦!

抱著見識下嘅心態囉,見左唔收亦無悔
ps:我冇報呢間

bingbingo 發表於 13-11-16 10:29
20分鐘車程相對咁細個已經很遠,大囡經歷了幾年的風兩路程,有病發燒要立即去接回等等,有感就近上學的重要性

其實每個家庭應按自己的要求去選擇就好,以我所知大囡外課活動好多同學仔都來自培小培幼,我2個同事子女都係讀這間,有專業人士也有普通文職的,這算是一間好學校,我相信學校也沒有專收專業人士這回事,但不適合我.

我都覺得會

吾好甘想,鍾意就報。

吾少朋友系醫生、律師,報學校一樣左一巴右一巴,好多reject 和waiting。其實除非系大國手和金牌大狀,否則衆生平等,一樣甘愁!

引用:其實每間學校都應該有不同層次的家長,應該

原帖由 candytsy 於 13-11-16 發表
其實每間學校都應該有不同層次的家長,應該看該校是否適合自己子女,選擇它的原因,如果係我住葵涌要去何文田 ...
totally agree

引用:Quote:bingbingo+發表於+13-11-16+10:29+由

原帖由 candytsy 於 13-11-16 發表
不升培小係我主要不作考慮的原因,入培小要放弃大抽獎,其次才是遠近
同感

引用:由葵涌去培正,校車只需約+20+分鐘車程,很

原帖由 bingbingo 於 13-11-16 發表
同意。。。。遠得過住上水返九龍塘幼稚園?????

回覆:joannec05 的帖子

其實小朋友適應力高,20 分鐘車程問題不大。上年阿囡N 班時,同學來自五湖四海,乜區都有 ^^

引用:我19號3點半交表,好趕時間趕返葵涌邨4點半

原帖由 vickychan0118 於 13-11-15 發表
我19號3點半交表,好趕時間趕返葵涌邨4點半接阿仔放學,N班。叫老公有無可能抽空去,佢竟然話,培正係醫生 ...
絕對不是。我朋友兩公婆都唔係醫生,律師,都有offer。信自己,去吧。

中6合彩呢家野唔會係專業人士既專利……… 講睇家長背景既龍校…… 民生同德望先似係喎

引用:中6合彩呢家野唔會係專業人士既專利………+

原帖由 reneemama0118 於 13-11-16 發表
中6合彩呢家野唔會係專業人士既專利……… 講睇家長背景既龍校…… 民生同德望先似係喎

...
吓,德望我唔知,但民生絕對唔係睇背景,我仔讀民生,佢同學仔都有住公屋,我地都係普通打工仔

引用:Quote:原帖由+reneemama0118+於+13-11-16+

原帖由 eebabyma 於 13-11-16 發表
吓,德望我唔知,但民生絕對唔係睇背景,我仔讀民生,佢同學仔都有住公屋,我地都係普通打工仔

...
Agree!!!!!!!

我兩個仔讀咗咁耐,一個醫生律師家長都未識過喎!

純粹講笑, 坦白講, 呢個世界任何職業o既人都有, 何需介懷 ?

以訛傳訛,唉……!

‹ 上一主題|下一主題