用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學
go

直資中學

想問問各位,如果仔仔中文C ,英、數、常都是B,有邊間直資學校會收他。但沒有特別技能。

回覆:cherry21 的帖子

那區?

回覆:直資中學

任何區域都得

李國寶、顏寶齡、培基、宏信、聖道珈南?

是否這幾間都收?

你上校網望下、再去聽下講座、睇下啱唔啱心水先啦

我就係擔心佢D成績唔好,無間直資收佢!

satu 發表於 13-11-16 00:25
李國寶、顏寶齡、培基、宏信、聖道珈南?
何以見得?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我囝每年3次考試..P.5呈分試考3A1B (我地P.5第2次考試呈分,P.5第三次考試衰左3B1C), P.6呈分試2A2B.. 操行A 考唔到顏寳齡... 但有同學成績相近游泳出眾入到顏寳齡

考另一間直資WAITING LIST, 但3月教育局 Ranking一出就收到信取錄

所以學校一係收好TOP, 一係睇RANKING

請問"RANKING"係乜?

教育局3月會計好全港學生排名,而個別直資中學可向教育局攞呢份排名去參考學生程度並决定收生..而有部份津貼學校會攞個ranking去决定interview名單..
呢份排名就係ranking..

cherry21 發表於 13-11-15 22:28
想問問各位,如果仔仔中文C ,英、數、常都是B,有邊間直資學校會收他。但沒有特別技能。

...
不如盡量試多幾間啦,你永遠都估唔到邊間會有機會。人地話顏寶鈴難,可能真係幾難;到人地話聖道迦南易,但係都會一樣有人入唔到。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:教育局3月會計好全港學生排名,而個別直資中

原帖由 hugub 於 13-11-16 發表
教育局3月會計好全港學生排名,而個別直資中學可向教育局攞呢份排名去參考學生程度並决定收生..而有部份津貼 ...
個ranking 是全港定某部分學生?要問先有定間間都有?

引用:教育局3月會計好全港學生排名,而個別直資中

原帖由 hugub 於 13-11-16 發表
教育局3月會計好全港學生排名,而個別直資中學可向教育局攞呢份排名去參考學生程度並决定收生..而有部份津貼 ...

jollyma 發表於 13-11-16 18:08
所有官津、直資學校都可以將申請報讀同學的名單呈上教局,而教局會將這些同學依據他們在全港的排列成績由最好成績的排第一,最差的排最後。即是假如有1000個同學報名,學校就會收到這1000個同學的排列,由第一排到一千,就此而矣,實際他們的成績相差幾多和他們在全港的排名名次,學校是不會知的。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

Ohnono
我建議你將這些FAQ匯集成篇,一下在有關部分置頂,一下放在日誌,不用次次解釋。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+ohnono+的帖子 Ohnono我建議你將這些

原帖由 ANChan59 於 13-11-16 發表

Ohnono
好似我咁一次過寫篇野俾新手家長,吾駛答完又答

Charlotte_mom 發表於 13-11-16 21:49
好似我咁一次過寫篇野俾新手家長,吾駛答完又答

...
啱呀。一勞永逸。
等我整番篇講有心人如何整不同學校,另一篇翻來複去扮正義插各校直資........又一篇......

木子    發表於 13-11-17 16:20
YuYuMother    發表於 13-11-17 08:02

引用:Quote:satu+發表於+13-11-16+00:25+李國寶

原帖由 ANChan59 於 13-11-16 發表
何以見得?
3B1C 似係中游位置、我識既同類人就係分别入左or 有offer or面試過(顏) 呢5間直資、既然樓主唔介意地區、我便提出黎brainstorming 啫

ANChan59 發表於 13-11-16 21:30

Ohnono
只怪我比較懶。
有時我地這些過氣升中家長可能會覺得悶,但對一些新升中家長或準備升中的家長或會感到新鮮。這種互動的方法除了可為以往不盡善美的內容不停作補充之外,還為原本是一些又長又悶又唔容易明白的道理加入少少生命力,令選校時更靈活。好多謝你嘅提議,我會慎重考慮!

janetlam74  感謝^^  發表於 13-11-18 16:43
木子    發表於 13-11-17 16:20