用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 用英文作第一讀/寫語言, 用廣東話作母語聽/說及深層思考 ...
樓主: joanthony
go

用英文作第一讀/寫語言, 用廣東話作母語聽/說及深層思考   [複製鏈接]

joanthony 發表於 13-11-21 11:05
樓上有網友讚我要番工仲花咁多心機, 多謝先, 我係一個好講求效率的人, 唔中意花時間係d唔值得的地方, 都係 ...
我原先都想這樣, 但配套未齊, 仍在努力中.

回覆:用英文作第一讀/寫語言, 用廣東話作母語聽/說及深層思考

引用:無錯我有上eye+level+英文(不是eye+level數

引用:Quote:原帖由+kinyee125+於+13-11-19+發表j

引用:Quote:原帖由+joanthony+於+13-11-19+發表

回覆:用英文作第一讀/寫語言, 用廣東話作母語聽/說及深層思考

多謝樓主分享,我相信呢個成果係因為你付出既努力,加上你仔仔既天資先有。
想請教你:
1)我仔兩歳,無論中英文書,一有野attract 到佢,佢就重複睇果頁,我應該由得佢定規定佢一頁頁由頭睇到尾?
2)英普幼稚園是否佷重要?而家我有三個選擇,一個係真正英普,屬新校。一個係兩文三語半龍校。一個係專train英文既學校,主流班。你覺得英普環境是否英文好的必須條件?

用英文作第一讀/寫語言, 用廣東話作母語聽/說及深

引用:多謝樓主分享,我相信呢個成果係因為你付出

引用:多謝樓主分享,我相信呢個成果係因為你付出

回覆:joanthony 的帖子

Thanks so much

好叻仔, 多得媽咪投資有道

係呀! 好重皮, 只系選擇圖書館. 仔仔翻睇時就好麻煩, 所以我都糸買.

引用:係呀!+好重皮,+只系選擇圖書館.+仔仔翻睇時

引用:Quote:原帖由+mindwong+於+13-11-25+發表係

原帖由 joanthony 於 13-11-25 發表
我的做法是: 平時不斷補充/買書, 凝做一個圖書館的氣分, 家中只得少量玩具, 令到佢長期被大量書包圍(見圖,  ...
Fact book……圖書館真係唔太多,好多時想睇嘅,圖書館都冇。
我覺得fact book值得買,一來重看性高,二來要起想嚟好就手,三來資料豐富,百幾蚊可以買到知識,買到圖,好似我咁,我好鍾意企鵝,但自己點去睇呢?又咁多品種,點識咁多呢?但書中包羅萬有,所以我覺得fact book係值得擁有

我和你的观点有所不同。你的想法是现今大多数家长的想法,主要以英文为主的读书理念。我姐的孩子,大女儿就是全英文,不会中文,现在长大啦问我为什么她妈没给她学中文,现在餐厅点菜都看不明白。我姐儿子曾在在一间很有名小学读书,后因中文不太好转到国际学校,现再转到英基,成为全英文。

我儿子幼儿园是英普,小学是中文学校。中文是难学的学科,要花很多时间。儿子今年小三,中文开始难起来,估计年级越高难度越大。其他科目对他来说还是蛮简单的。

现在就连老外都学中文,有些说的非常标准的普通话。我是希望我儿子喜欢中文,中国历史和中国文化。

孩子到了中学和大学基本上有会用到英文,那时候他们的英文用的也多学的也快的。由于英文相对中文简单,他们会更喜欢用英文表达。因此,在他们小的时候多接触中文把根基打好,会对孩子以后有很大的帮助。

以上是个人想法,没有对错,大家可按自己对孩子的期望和未来的安排去做!

引用:我和你的观点有所不同。你的想法是现今大多

‹ 上一主題|下一主題