用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生interview
樓主: cherryttt
go

民生interview [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+dd0412+於+13-11-17+發表但係

原帖由 xoshan1025 於 13-11-17 發表
疴一次就叫大倒退,人地唔借就叫無愛心,咩道理!個個都係咁,就無晒規律!如果小朋友返學,都有vv時間嫁啦 ...
規距係死,人係生,你官僚的答案令我想起好多年前伯伯在明愛醫院門前失救事件。

Chirley  贊同呢d野點估到呀,咁細人仔都控制唔到啦  發表於 13-11-22 19:00

引用:Quote:原帖由+dd0412+於+13-11-17+發表但係

疴一次就叫大倒退,人地唔借就叫無愛心,咩道理!個個都係咁,就無晒規律!如果小朋友返學,都有vv時間嫁啦 ...
民生fans, 我投降。第時學校收左你小朋友,你記住日日幫你小朋友着定片,因為未到weewee時間,小朋友係唔比去厠所,因為間學校太有規律。

引用:Quote:原帖由+xoshan1025+於+13-11-17+發表

原帖由 cloudwingwing 於 13-11-17 發表
規距係死,人係生,你官僚的答案令我想起好多年前伯伯在明愛醫院門前失救事件。

...
無錯,人係生嘅,每個家長都有自已嗰套,可以為小朋友選擇有愛心嘅學校!有五千人想入讀,有五千樣道理!

回覆:民生interview

民生除了是一條龍,有乜好同唔好?

Relex

引用:民生除了是一條龍,有乜好同唔好? +

原帖由 C-Line1127 於 13-11-17 發表
民生除了是一條龍,有乜好同唔好?
網站寫  85percent 上 小學 。

引用:會唔會net+老師好過本地老師?我唔好彩遇著

原帖由 Doramaymon 於 13-11-17 發表
會唔會net 老師好過本地老師?我唔好彩遇著個net teacher (因我囡平時講廣東話), 但個net teacher 好好,好 ...
same here

dd0412 發表於 13-11-17 09:04
點解咁得意嘅?隔離有個post話呢間學校面試連兩歲小朋友都唔肯借厠所,毫無愛心,係咪講緊同一間學校。

...
昨日我阿女等in既時候,就借過厠所, 完全冇問題

引用:Quote:dd0412+發表於+13-11-17+09:04+點解

原帖由 ws_papa 於 13-11-17 發表
昨日我阿女等in既時候,就借過厠所, 完全冇問題
我喺學校都見到小朋友去廁所vv!

引用:Quote:原帖由+ws_papa+於+13-11-17+發表昨

我喺學校都見到小朋友去廁所vv!
人地係講緊排隊面試嘅唔比去,入左去面試嘅先比去。

引用:Quote:原帖由+BoDingMaMa+於+13-11-17+發表

我覺得明知去in,又係心儀,就會著褲仔!
我就係同小朋友著定褲仔,怕到時要排隊麻煩,都係1日啫,應該未至於行為倒退呱!

引用:Quote:原帖由+xoshan1025+於+13-11-17+發表

原帖由 好有問題 於 13-11-17 發表
我就係同小朋友著定褲仔,怕到時要排隊麻煩,都係1日啫,應該未至於行為倒退呱!

...
好睇家長用咩角度去睇呢件事!配唔配合真係好清楚

...
點解你地唔會覺得學校借厠所比面試嘅小朋友係一件舉手之勞嘅事?家長怕麻煩要小朋友用片係一回事,但係有d小朋友已戒左片好耐,唔肯用片架啦!如果你大人肚痾,問學校會厠所唔肯,咁點解你唔用成人片?都係一日啫,唔算行為倒退。

其實講真,民生校舍都幾大,如果在校外說要借廁所,校方的確有道理不借的!人人都來借,校方邊睇到甘多!
其實另一個post的樓主既然甘介意質疑學校的做法點解仲要in?!甘其實你想孩子一入定吾入?!

引用:Quote:原帖由+好有問題+於+13-11-17+發表我

原帖由 dd0412 於 13-11-17 發表
點解你地唔會覺得學校借厠所比面試嘅小朋友係一件舉手之勞嘅事?家長怕麻煩要小朋友用片係一回事,但係有d ...
其實又唔洗比喻到咁嚴重,如果大人遇到被拒絕,咪跑去有公共廁所地方囉!!
如果果一刻係我,小朋友被拒絕借廁所,我會帶小朋友去九龍城廣場解決然後唔in!!
唔洗咁激動嘅。

引用:Quote:原帖由+dd0412+於+13-11-17+發表點解

其實又唔洗比喻到咁嚴重,如果大人遇到被拒絕,咪跑去有公共廁所地方囉!!
如果果一刻係我,小朋友被拒絕借 ...
咁我都好認同你,我有報的話又遇到咁嘅情況,會選擇唔in然後走去其他地方去厠所。不過唔會覺得間學校係合情合理囉。Anyway, 我都係激動左,sorry。我好怕見到老人小朋友大肚婆有需要要求幫手時,側邊d人明明做到都要say no,可見香港人真係需要多d關愛。算啦,大家都無謂嘈, 都有可能我冇報所以敢大聲話呢間學校冇人情味,你地有報又想入,見到呢d事又冇發生你地身上,點會敢評價間學校唔好吖。

如果知道自己小朋友就黎要面試,去學校之前去一次,去到附近再去一次,亦唔好面試前飲過量既水,同著定條學習褲,應該冇咁易急或頼尿卦

學校 1/F既廁所全部係課室裡面,2/F既廁所係走廊尾,咁多人出入,真係好影響到面緊試既小朋友同老師。

換轉角度,你小朋友 IN 緊時,有人係落地玻璃窗外走黎走去,你小朋友分心望住出面,可能家長們又會話安排不公。

教養小朋友,除左學校外,家長亦好重要。家長不應只站在自己既一方看着周邊既事情,可否亦站在別人既角度去看呢!

回覆:民生interview

其實我諗重點唔係有無開放廁所,而係未夠鐘唔俾入學校。
諗返當日流程,呢間interview同其他學校唔同既係,佢一早就已經分埋去邊間班房,基本上一入學校就自己上班房準備in。所以我諗佢地咁緊張門口既把關,就係避免有人會早超過15分鐘入學校,影響到in緊既人。我都明白有家長覺得學校唔體諒,但同時我亦明白學校,俾得一個入,咁第二個又點?又如果真係有人早左入班房又俾唔俾佢in?
學校係可以安排得更好,但就我自己interview當日所見,老師同服務生都好helpful,唔覺得無愛心咁誇張!

真係好鐘意D學生! 好有笑容又親切, 臨入房前仲同我囡囡講: "紫程, 加油!" (仲要做埋動作!!) 真係SO SWEET!

我囡囡果日起玩具房等interview果陣,  唔肯同隔離小朋友share玩具, 比我話完後仲喊tim
其實起玩具房o既表現, 會唔會計分??
‹ 上一主題|下一主題