用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

嶺小一問? [複製鏈接]

嶺南大學同學會小學
大家對這間小學有何評價?因很少聽到這校的訊息。

1    0    0    0

我都想知

去專區爬文先, 在嗰邊問會多人答你.
你想了解咩先?

只聽過人地形容是二,三線。但唔知根據D咩話人地二,三線,暈低. 我都好想多D了解.

從開放日的觀察和與老師的回答查詢的態度,感覺到這是一間有愛心的學校,對特殊需要學校生很有經驗

不像有些學校會說我們沒收過這類學生,沒這種支援

回覆:嶺小一問?

幾多線都唔係問題,老師有愛心,包容,關心學生,小朋友開心番學,咁就足夠了!!

嶺小我有考所以睇過下簡介,好似著重討論,錯字grammer 唔用紅筆,我都很喜歡的。但因始終無讀,有錯請指正

嶺小是一間活動教學的學校,收不少啟思類型的學生,大部分是跨區學生,放學後會有校巴龍的

補充:是直資小學

stockmike 發表於 13-11-16 20:19
嶺小我有考所以睇過下簡介,好似著重討論,錯字grammer 唔用紅筆,我都很喜歡的。但因始終無讀,有錯請指正 ...
一般功課都係用紅筆改的, 但 journal 呢類功課, 就為了鼓勵學生多寫, 好多時都唔係用紅筆改的, 藍色綠色筆都試過, 亦唔特別改 grammar, spelling 就會改.  例如明明寫緊 past tense, 突然有句又用返 present tense, 呢啲老師唔會理的. 寫得好的, 會夾住張 panda dollar, $1 或 $2, 儲埋可以換文具.

回覆:chanwendy 的帖子

謝謝各位意見!

引用:Quote:stockmike+發表於+13-11-16+20:19+嶺

回覆:chanwendy 的帖子

謝謝各位意見!

hin080908 發表於 13-11-18 09:06
唔改gramma? 咁咪錯都唔知

學校的理念係肯寫比寫得啱更重要, 你諗吓一個一二年級的小朋友, 講真有咩可能出口成文先得架, 要 grammar 全對, 除非背後父母同佢地改好晒, 佢地再抄落簿啫, 吓吓係咁其實冇咩意思的.  grammar 讀上去其實都會教, 一二年級係鼓勵佢地多寫的, 我小朋友除咗錯 tense 外, 都係偶然的 spelling 錯, 我見老師冇改 tense 囉.  咁如果寫到老師唔明講咩, 老師會唔會改我就唔肯定喇.

回覆:hin080908 的帖子

所以好睇你buy邊套,呢套係鼓勵多寫。下下紅筆有D細路無信心或怕錯而寫少D

引用:Quote:hin080908+發表於+13-11-18+09:06+唔

stockmike 發表於 13-11-18 11:18
所以好睇你buy邊套,呢套係鼓勵多寫。下下紅筆有D細路無信心或怕錯而寫少D

...

係架, 次次寫完都係紅筆圈或老師改好多, 小朋友會唔開心架, 往後咪係少做少錯囉.  老師每次都會有 comment, 我女睇完老師會覺得開心架, 佢感覺老師係在意佢寫的東西.  有時老師的 comment 係反問佢一啲問題, 佢收到又真係答返老師.
‹ 上一主題|下一主題