用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 培道有沒有世襲?中學是直升嗎?
go

培道有沒有世襲?中學是直升嗎? [複製鏈接]

小女有幸被培道小學取錄,請問以往的經驗來說,細佬妹也會直收嗎?多唔多沒有收細佬妹呢?真的好害怕面試游戲,不想幾年後再玩一次。

培道中學是政府資助學校,咁即是否要派位/抽?咁由培道小學上中學的百分比有多少?
   0    0    0    0

bagman 發表於 13-11-15 07:39
小女有幸被培道小學取錄,請問以往的經驗來說,細佬妹也會直收嗎?多唔多沒有收細佬妹呢?真的好害怕面試游 ...

培道唔係直收細佬妹, 但會加分。唔駛驚, 驚就兩份, 因為我出年到妹妹了。就算第一round唔得, 用死纏爛打方法蟻校長, 由11月放榜蟻到6月, 我唔信唔得。

培中係要派位, 只係聯繫, 唔係直屬, 所以最多收30%。但cut咗一半男仔, 都應該唔難入, 只要keep住自己band 2成績, 然後自行時及抽奬都揀培道, 基本都會入。唔入, 又用果招, 死纏爛打蟻校長。前年9人入, 今年12人入。

引用:Quote:bagman+發表於+13-11-15+07:39+小女

原帖由 little_yolky 於 13-11-15 發表
培道唔係直收細佬妹, 但會加分。唔駛驚, 驚就兩份, 因為我出年到妹妹了。就算第一round唔得, 用死纏爛打方 ...
吓?原來培小上培中,只是收咁少人?唔係一定收番晒架?

little_yolky  唔係一定收番晒, 聯繫0麻。  發表於 13-11-18 16:12

得12人入到培道中學咁少咋?系佢地自己唔選,還是唔收啊?

bagman 發表於 13-11-15 19:42
得12人入到培道中學咁少咋?系佢地自己唔選,還是唔收啊?

實情唔知。但聞說成績好好的會挑戰自己考高一線。
但其實都唔算太少, 因為好似舊年, 得65人, 有一半男仔, 女仔得33人, 咁收12人, 都有36.36%。唔少了。

原來上年6年班得65人咁少,出生率咁底,同宜家比真系差得遠了!

引用:Quote:bagman+發表於+13-11-15+19:42+得12

原帖由 little_yolky 於 13-11-18 發表
實情唔知。但聞說成績好好的會挑戰自己考高一線。
但其實都唔算太少, 因為好似舊年, 得65人, 有一半男仔,  ...
想請教餘下約21個女生,係入到其他band   1/2中学,or差過培道呢。。

ballball33668 發表於 13-11-19 00:29
想請教餘下約21個女生,係入到其他band   1/2中学,or差過培道呢。。

...

升中表無寫男仔女仔喎, 只可以從"女校"得知考獲的是女仔。
其實你可以响學校網頁內, 看看那一間差過培中咪得囉。不過, 我小朋友呢一代競爭咁激烈, 我就疊埋心水考培中喇, 除非佢自己唔鐘意啦, 唔駛錢又好學校, 我好滿意。

請問培小升中是否九龍城網?

回覆:llkllkllk 的帖子

llkllkllk 發表於 14-6-9 14:24
請問培小升中是否九龍城網?
That's why成績好既女仔可以考英中, 唔駛揀培中, 此仍進可攻, 退可守的典型。

回覆:培道有沒有世襲?中學是直升嗎?

dubdub 發表於 14-6-12 15:10
http://www.myschool.hk/newsa.php?nid=35

啱啱睇到呢個news 培道會受影響嗎?會唔會無左直繫上培中  ka
放心, 你唔會受影響, 因為小囡囡2014入學, 2020升中, 新政策係2022實行。

其實唔係好明new, im stupid。我女今年 9月 k1. 咁會影響我什麼?
‹ 上一主題|下一主題