用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角民生vs西灣河明我,点揀好?
go

北角民生vs西灣河明我,点揀好? [複製鏈接]

如題,都係pm class!

4    0    0    0

回覆:北角民生vs西灣河明我,点揀好

你是否讀民生pm?

回覆:iceicemy 的帖子

明我好似有学劵

學卷有幾錢?

回覆:北角民生vs西灣河明我,点揀好?

我囝讀緊北角民生PN AM,剛收到明我AM Offer,都諗緊揀邊間好。

我target 考直資/私小,民生語境比明我好,但唔太清楚民生的課程是否深。

係咪讀明我,多數都係派官津校呢?

回覆:heydenbb 的帖子

多数基湾

民生無學券,$38xxx學費,兩文三語,有NET,仲有日文學,!明我有學券,入到基灣機會高!点揀好!

回覆:heydenbb 的帖子

又想考直資或私小,可能民生好D!

揀明我好d,因為佢地學術深d同身為天主教學校對孩子的禮貌同守規矩會嚴勵d,係小孩子除了學術以外須要既培育

回覆:iceicemy 的帖子

我都認同明我教德行好D,反而覚得民生行政比較混亂。

好難比較,民人每日都有NET,語境冇得彈,明我學術好,有學卷。要睇下自己想比D咩小朋友

其實明我程度深的講法, 聽用家講是傳統的填鴨式背書, 可能小朋友會背識串字, 但他們的英語能力較其他有NET的學校差很遠, 若是上津小應該是沒有問題的, 但要考直資/私小就比較辛苦; 家長要考慮自己target什麼小學才作出選擇

個人覺得:
1) 學卷 / 冇學卷 --> 衡量經濟條件,, 如讀冇學卷,又出去強谷學野,條數都唔係少,,要自己計計數, 明我有學卷 8xx 交10期 (半日)
2) 語文 ---> 民生國際 應該英文及普通話 會教強
3) 程度 --- > 學術程度應該明我強d
4) 教育方式  ---> 明我應該似返d 傳統小學甘,谷   ;  民生應該活動教學d, 睇小朋友合適邊類型

iceicemy 發表於 13-11-15 00:28
民生無學券,$38xxx學費,兩文三語,有NET,仲有日文學,!明我有學券,入到基灣機會高!点揀好!

...

入到基灣機會高 <-- this is not related to the school.

引用:其實明我程度深的講法,+聽用家講是傳統的填

原帖由 cclin2011 於 13-11-15 發表
其實明我程度深的講法, 聽用家講是傳統的填鴨式背書, 可能小朋友會背識串字, 但他們的英語能力較其他有NET ...
我個大仔上英小無問題喎,佢有個同學去了聖心㖭。中文還可食老本,小一基本很輕鬆。有人說,讀完明我,去邊間學校也沒問題,這話無錯。當然是否名列前茅,就看個别能力。民生唯一是程度和派小一怎樣,好似無人講,始終學费都價很多,有無過來人比些意見?民生感覺happy 些,又有full net. 各樣理念很不錯,但是否能實踐?有無人知??

回復 魚王 的帖子

魚王,請問你仔仔讀k 期間有冇特別出去上d 英文堂如 phonics?

English excel one lesson one week. It also include phonics. But of course i read eng books with him since the start ok k3.

引用:English+excel+one+lesson+one+week.+It+al

原帖由 魚王 於 13-11-16 發表
English excel one lesson one week. It also include phonics. But of course i read eng books with him  ...
咁點解细仔吾讀埋明我?咁樣自己都容易適應!

Thinking!

‹ 上一主題|下一主題