用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有人話中學先開谷?大家認同嗎?
樓主: anglelala
go

有人話中學先開谷?大家認同嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+13-11-15+發表

原帖由 anglelala 於 13-11-15 發表
是否由幼稚園已要開始?
我覺得越早越好,但一定要冇壓力的

longlokma 發表於 13-11-15 08:43
我覺得越早越好,但一定要冇壓力的
可否分享一下你的心得?

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 13-11-15 00:05
最遲中三下學期要踩油 ....

中三定小三?
中三好似要confirm揀科, 如果之前唔努力, 想入自己要既科就難了........直接影響公開試呢

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-11-15+00:05+最

原帖由 Charlotte_mom 於 13-11-15 發表
中三定小三?
中三好似要confirm揀科, 如果之前唔努力, 想入自己要既科就難了........直接影響公開試呢
...
如果b1 2中三上學期踏油還可以,但升中唔理想想踏都難,咁既情況應該小三才穩陣

wunma 發表於 13-11-15 11:19
個人愚見, 唔好咁早谷成績:

幼稚園 - 著手訓練自理能力, 培養閱讀興趣, 探究課外興趣/專長活動
點解吾好入校隊呢?同埋係米小學時,家長吾好插咁多手,咁可以睇清楚個小朋友係咩料子?

唔谷都要打底, 唔係中學會好苦,

孩子不是機器, 要轉工作模式就可以即轉, 要谷就可以谷得起.

引用:唔谷都要打底,+唔係中學會好苦,

原帖由 zhuzhu 於 13-11-15 發表
唔谷都要打底, 唔係中學會好苦,
其實我覺得"谷"這個字可圈可點,什么叫谷,小朋友本身盡晒力都是跑100米就没氣,但父母仲要求跑多100米,曰夜加操,是為谷,但小朋友輕鬆跑完100米仲大把精力唔做多少少嘢跑多的就唔啱

引用:Quote:原帖由+zhuzhu+於+13-11-15+發表唔谷

原帖由 dobbybabie 於 13-11-15 發表
其實我覺得"谷"這個字可圈可點,什么叫谷,小朋友本身盡晒力都是跑100米就没氣,但父母仲要求跑多100米,曰夜加 ...
我會好像騎師咁,比學校做多少少,让他keeP在中上位,一轉大直路他就會爆發衝线的

回覆:有人話中學先開谷

個個都講起跑線,究竟終點定在那裡。如果目標是某些要一個打二十個的直資或私小,現在才決定谷與不谷可能已經太遲!但我相信靠谷而獲取錄的只會是極小數!

有時預算同實行會有頗大的分別。

當年為兒子的打算是小一至小三保持中游,最好在前三分一,小四開始發力希望能進入前20%升中。中一中二可以輕鬆,中三稍發力為選科,中四追趕,中五中六衝刺求入最佳大學!

誰知幼稚園較為落後的他,小學開始突然脫胎換骨(相對幼稚園而言),輕易便守穩三甲之內,一直hea住讀到現在中一,又忽然發覺到處高人,難進入前列位置,未知能否保得住中游位置,是否需要加點鞭策,因實在hea得過份!

EEG  真系一山還有一山高 !  發表於 13-11-15 18:26

引用:Quote:wunma+發表於+13-11-15+11:19+個人愚

原帖由 anglelala 於 13-11-15 發表
點解吾好入校隊呢?同埋係米小學時,家長吾好插咁多手,咁可以睇清楚個小朋友係咩料子? ...
普通小學的校隊是很簡單的,有時只要舉手就入到,甚至被拉夫入隊,兒子小五小六就入了五個校隊(三項運動加數學加機械人設計比賽),多數都只是返學前或放學後訓練!

引用:個個都講起跑線,究竟終點定在那裡。如果目

原帖由 Band5 於 13-11-15 發表
個個都講起跑線,究竟終點定在那裡。如果目標是某些要一個打二十個的直資或私小,現在才決定谷與不谷可能已 ...
如果終點係jupus . Dse 只有約18%入到、我估多數都係band 1 中學先有相對多D機會入jupus. 即係小學就要keep 住起碼前30%既位置、希望派到b1 中學、所以幾時加油、幾時發力、大家自己考慮吓、小朋友當然愛玩、家長既取向、決定性好大。
當然、都要睇吓小朋友能力、勉強冇幸福、但如果係有潛力既、就唔好浪費人才。

各個小朋友資質唔同,性格唔同,家長對子女的要求唔同,好難有一個統一的模式來決定每個學生的學習方式。但我承認打好個底係非常重要的,當小朋友想自己起飛時,至少有足夠能量俾佢飛得起。
舉個例,我和老公對視藝方面毫無sense。所以阿仔入小學後一直參加學校辦的中西藝術興趣班。每次匯報展覽,其它有天份的同學仔有好幾份作品展出,並得到大人的讚嘆,而阿仔卻勉勉強強地只能拿出一幅作品湊熱鬧。我也無所謂,只要佢本人玩得開心,又符合學校一生一體藝術的要求。
點知入到中學後,阿仔的視藝成績都占同級同學的前20%,沒有因視藝成績拖低總成績(有同學有此情況發生)。相信係小學時的興趣班為阿仔打好了底的關係。

引用:其實小女現只是考K1,不過由於而家既教育係

原帖由 anglelala 於 13-11-14 發表
其實小女現只是考K1,不過由於而家既教育係需要由中學開始PLAN,所以想請教各位父母,你們認為對於一般既小朋 ...
有時不是想谷便谷得來,每個小朋友都不同,盡力而為由小一起保持校內成績,如果能力許可(財力同時間) 加強主科根基,若發現小朋友未必受便要調節,過份強迫會弄巧反拙。

醒目開學勳章

咪傻啦,如果有條standard formula 可套用於所有細路,種出成功人士的話,呢個世界就唔會出現林林種種的問題。

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

我覺得六年級開始我們已經谷到爆啦, 如果中學再係咁我情願搵間輕鬆的中學

引用:我覺得六年級開始我們已經谷到爆啦,+如果中

原帖由 木子 於 13-11-26 發表
我覺得六年級開始我們已經谷到爆啦, 如果中學再係咁我情願搵間輕鬆的中學 ...
但上了中學太輕鬆又驚佢hea,父母想子女唔辛苦又可以升大學最好。我的中二成績麻麻,中三要預備選科,跟住應付DSE,他反而小學是蜜月期未谷過,唔洗溫習hea住讀又比佢上到b1,hea左咁耐他知中學要開始努力,但講得出做不到

AC117 發表於 13-11-26 19:02
但上了中學太輕鬆又驚佢hea,父母想子女唔辛苦又可以升大學最好。我的中二成績麻麻,中三要預備選科,跟住 ...

是,所以養兒100歲, 長憂99
‹ 上一主題|下一主題