用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你有無後悔無比細仔/女repeat?
go

你有無後悔無比細仔/女repeat? [複製鏈接]

小朋友屬細仔, 記性算好, k3自動自覺做功課, 老師無大投訴, 有一間私小收小一.

但是, 已5歲人仔, k3仲經常要老師提醒, 跟甩漏, 行為仍BB, 感覺佢未大個仔, 一d都吾似準小學生.

好幾年前, 有朋友有同樣問題, 見有小學收, 都讀住先, 諗住小學生活可以令小朋友快d成熟d.

但事隔幾年, 佢小朋友已p6, 功課跟倒無問題, 但喺學校無物朋友, 有點寂寞.

朋友話佢小朋友此終細人地一(甚至兩)年, 吾喺人地排斥佢, 只喺大家興趣/話題都吾同.

我自己覺得小學生活係重要嘅經歷, 但有時又覺得小朋友學習能力都ok, 斷然要佢repeat, repeat k3 or p1也好, 都喺要重覆學習同一程度野嘅, 好似有d無意義.....

想向過來人請教.

1    0    0    0

其實你都分析得不錯,試下評估下小孩各方面能力:
學術(這包括小肌和理解)
自理
社交
自信
等等
如大部份都冇問題而又有信心在next 9 months improve 到弱項,又未必要repeat.
Ps, 我覺得你fd 是性格問題,做大其實未必有幫助。

回覆:wittymom 的帖子

我仔係年底細仔,讀緊小二,係學校都有好多朋友,仲要大部份大佢半年至一年,同校車既高班朋友仔都有,所以細仔交唔交到朋友呢一點,都真係要睇佢本身社交方法。

回覆:你有無後悔無比細仔/女repeat

Friend 's child dec 12th super small B adjusting very well in P1 after having been through 3 yrs of problem.free kindergarten  

There are real life.successful examples of small b too, though not a lot.

無朋友同性格較有關係,吾一定同大細B有關。

社交係好緊要,有朋友的人生快樂好多。

我仔本來係細仔來,今年同佢REPEAT大一年, 因讀書一般, 但佢分別同唔同年級既小朋友都相處得好好, 連搭校車的高年級同學佢都有話題, 我諗呢D應該係關乎小朋友既性格關係!!

MrBeast 發表於 13-11-14 12:38
我覺得你fd 是性格問題,做大其實未必有幫助
補充一句,如做細b時有些事情打擊了小孩自信,有可能導致少說話而社交能力差,咁到K3時性格巳差不多fixed, 轉做大亦不會即時有很大的改變。

回覆:你有無後悔無比細仔/女repeat?

我小朋友都係細B, 而家初中, 一路學習社交各方面都無問題, 當時係幼稚園都曾經有一刻想比佢留, 但問過老師, 覺得唔需要......其實我覺得都因人而定, 而家佢初中, 成績一路都跟到係中上.

如果可以的話, 我都好想比仔仔repeat, 可惜學校唔比

我小朋友都係repeat 。 佢非常開心,自信心多左好多…
好彩repeat......
點會後悔?

人生咁長……點解要急住長大??

回復 motivator_kids 的帖子

咁長遠嘅野,擔心都唔lai, 況且,要擔心都係佢自己擔心。

差一年半年,怎會造成「代溝」。好多同樣係大B,都未必相處到。細B只是藉口吧。
以前個年代,又邊有理大B細B。
話時話,我自己都係細B。

janicetsang 發表於 13-11-18 10:11
差一年半年,怎會造成「代溝」。好多同樣係大B,都未必相處到。細B只是藉口吧。
以前個年代,又邊有理大B細 ...
我想這要看性格,我記得我個細時,因為未識講野,大少少d不同我個玩,被ignored。 內向的細B在kg會遇到乜情況,對他們成長有什麼影響,不難想像吧,當然for一些樂天又social 的小孩,不會是問題。

wittymom 發表於 13-11-14 11:33
小朋友屬細仔, 記性算好, k3自動自覺做功課, 老師無大投訴, 有一間私小收小一.

但是, 已5歲人仔, k3仲經常 ...
小二開始, 年頭年尾出世已經分別不大. 小六更加沒有分別. 應該是個別小朋友的性格而已.

‹ 上一主題|下一主題